Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Επιτυχής η έξοδος, ούτε "καθαρή" ούτε "βρόμικη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτυχής η έξοδος, ούτε "καθαρή" ούτε "βρόμικη"

Για τη Γερμανία, το πιο "καυτό" θέμα των ημερών είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, για την οποία το Βερολίνο δηλώνει αισιόδοξο ότι θα επιτευχθεί τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον πρέσβη του στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ: "Υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη να γίνει για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση, αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι πολλές οι πιθανότητες να κλείσει επιτυχώς" είπε.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς στο Βερολίνο δεν θέλει να σκεφτεί την πιθανότητα αποτυχίας, ούτε βεβαίως να μπει στη διαδικασία μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης -την οποία επ' ουδενί θέλει και η ελληνική κυβέρνηση- που θα απαιτούσε ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο Πλέτνερ δηλώνει ότι στη γερμανική φρασεολογία δεν υπάρχει η έννοια της "καθαρής" εξόδου, όπως δεν υπάρχει και η έννοια της "βρόμικης": "Δεν είναι 'βρόμικη' η συμμόρφωση ενός κράτους - μέλους στους κανόνες της Ευρωζώνης", είπε, "μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες θα κινείται στο περιβάλλον της Ευρωζώνης, εκχωρώντας μέρος της κυριαρχίας της όπως όλοι. Και όταν προχωρήσει η τραπεζική ένωση, θα εκχωρήσουμε όλοι περαιτέρω κυριαρχία".

"Καθαρό" το πέρασμα σε εποχή χωρίς πρόγραμμα

Κατά τα φαινόμενα, το Βερολίνο θεωρεί ότι "καθαρό" είναι το πέρασμα από μια εποχή με πρόγραμμα στην εποχή χωρίς πρόγραμμα. Αλλά προσπαθεί να κρατά χαμηλά το θέμα του χρέους. Μάλιστα, Γερμανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν ότι το κύριο για τις αγορές, ώστε να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία, είναι η ανάπτυξη κι όχι η ελάφρυνση του χρέους.

"Ουδετεροποίηση" μέτρων χωρίς εκλογές

Επιπλέον, η εκτίμησή τους είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα πριν από το Μάιο του 2019, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να τις προκηρύξει νωρίτερα. Διότι, ενδεχομένως, θα μπορούσε να "ουδετεροποιήσει" τα σκληρά μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων, εάν πάνε καλά τα πλεονάσματα και το 2018.

"Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής"

Κι αν στα θέματα της οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος η γερμανική κυβέρνηση νιώθει καυτή την ανάσα της ακροδεξιάς (AfD) και φιλελεύθερης (FDP) αντιπολίτευσης στον σβέρκο της, οπότε οι αξιωματούχοι τους φροντίζουν να είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν φείδεται επαίνων για την ελληνική εξωτερική πολιτική. "Η Ελλάδα παίζει σημαντικό θετικό ρόλο στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της" δήλωσε ο Γενς Πλέτνερ, αναφερόμενος στο "πακέτο" των πρωτοβουλιών για την τριμερή (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), την τετραμερή (εδώ προστίθεται και η Αίγυπτος), τις διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL