Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ισπανία: Η Πάλμα στη Μαγιόρκα απαγορεύει σχεδόν όλες τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Η Πάλμα στη Μαγιόρκα απαγορεύει σχεδόν όλες τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb

Την απόφαση να απαγορεύσει σχεδόν όλες τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ιδιωτικών κατοικιών, όπως αυτές μέσω της πλατφόρμας Airbnb πήραν οι αρχές στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, πρωτεύουσας των Βαλεαρίδων Νήσων που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι ενικοιάσεις τέτοιου τύπου έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στα ενοίκια.

Τον Φεβρουάριο, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, μια εκ των οποίων είναι και η Μαγιόρκα, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ στην Airbnb διότι διαφήμιζε μη καταγεγραμμένα ακίνητα στην ιστοσελίδα της.

Οι νέοι κανονισμοί δεν θα επιτρέπουν πλέον το διαμοιρασμό κατοικιών σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, αν και οι μονοκατοικίες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες αρκεί να μην βρίσκονται σε προστατευμένες περιοχές, σε περιοχές κοντά σε αεροδρόμιο και να είναι σχεδιασμένες για οικιστική χρήση.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί σε άνω του 11% του ισπανικού ΑΕΠ και ο αριθμός των επισκεπτών έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια καθώς οι παραθεριστές, που ανησυχούσαν για θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, απέφευγαν τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί περίπου 40% από το 2013, με τις μη ρυθμισμένες τουριστικές εκμισθώσεις να έχουν αυξηθεί περίπου κατά 50% κοντά στις 20.000, σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τα παράπονα σε βάρος τουριστών έχουν τετραπλασιαστεί από το 2014 έως το 2017.

«Η Πάλμα θα πρέπει να είναι μια κατοικήσιμη πόλη και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να πρέπει να φύγουν οι κάτοικοι», δήλωσε ο δήμαρχος της Πάλμα, Αντόνι Νογκουέρα.

Άλλες ισπανικές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Μάλαγα, η Σεβίλλη και η Βαλένθια έχουν ψηφίσει νόμους ή εξετάζουν τη θέσπιση νομοθεσίας για τον περιορισμό των εκμισθώσεων σε τουρίστες μέσω ιστοσελίδων όπως η Airbnb και η Homeaway.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL