Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου και σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης αποφάσισε ο Τ. Ερντογάν / Κάλπες με... γύψο στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου και σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης αποφάσισε ο Τ. Ερντογάν / Κάλπες με... γύψο στην Τουρκία

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με συνοπτικές διαδικασίες και με συμπρωταγωνιστή τον ακροδεξιό εταίρο του, ο Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου, αναζητώντας διέξοδο στα εντεινόμενα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, που απαιτούν -όπως είπε- να ξεπεραστούν οι "ασθένειες του παλαιού συστήματος".

Μάταια η αντιπολίτευση ζήτησε να αρθεί άμεσα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τονίζοντας ότι οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στην κάλπη υπό καθεστώς απαγορεύσεων και διώξεων. Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν η Βουλή, που ελέγχεται από το κόμμα του, αποφάσισε την παράταση των μέτρων και αυτό το καλοκαίρι, για έβδομη φορά, ενώ το υπουργείο Άμυνας ανήγγειλε τις απολύσεις ακόμα 3.000 "γκιουλενιστών" από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

Επισπεύδοντας το στήσιμο της διπλής κάλπης κατά 16 μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι ανάγκη να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν οι συνταγματικές αλλαγές και το προεδροκεντρικό σύστημα (όπως αποφασίστηκαν στο περσινό δημοψήφισμα) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι "αβεβαιότητες και η βαριά ατζέντα των εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων της χώρας".

Περιγράφοντας ουσιαστικά τα θέματα στα οποία θα κινηθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις και στον πόλεμο κατά της "τρομοκρατίας", δηλαδή την εισβολή στη Συρία και την εκδίωξη των Κούρδων ανταρτών από το Αφρίν, ενώ επικαλέστηκε τις μακροοικονομικές "αναγκαιότητες", καθώς συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, που επιβαρύνει την τουρκική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Είναι προφανές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος με τη φυγή προς τα εμπρός θα επιχειρήσει μια "αναβάπτιση" στη λαϊκή ψήφο τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε μια σειρά από ανοιχτά θέματα, ενώ ο ίδιος ακροβατεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Η προσφυγή στις διπλές πρόωρες εκλογές ανακοινώθηκε ύστερα από συνάντηση μόλις μισής ώρας μεταξύ του Ερντογάν και του αρχηγού του κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ως "λαγός" ζήτησε προχθές τη διεξαγωγή εκλογών στις 26 Αυγούστου, συνδέοντας μέσα σε έναν εθνικιστικό παροξυσμό τις κάλπες με την επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ και την ήττα του βυζαντινού στρατού. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και οι εθνικιστές του Μπαχτσελί έχουν συνάψει επισήμως εκλογική συμμαχία από τις 20 Φεβρουαρίου.

Παρότι το αξίωμά του θα καταργηθεί μετά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο για μια ιδανική ημερομηνία που θα αποκτήσει ιστορική σημασία. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υποψηφιότητες, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται το μεγάλο φαβορί με βάση τις δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί, χωρίς όμως να επικρατεί από τον πρώτο γύρο, όπου απαιτείται το 50% συν μια ψήφο.

Σε ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις για την προεδρική εκλογή δεν έχουν περιληφθεί υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ, αν υπάρξει δεύτερος γύρος, είναι πολύ πιθανό ότι ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ολόκληρη την αντιπολίτευση, όπως είχε συμβεί στο δημοψήφισμα. Το κυβερνών κόμμα έχει σημαντικό προβάδισμα και για τις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο με την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών δημιουργούνται νέα δεδομένα που θα μετρηθούν δημοσκοπικά τις επόμενες μέρες.

Κιλιτσντάρογλου: Να απαλλαγούμε από τον Ερντογάν

Παρότι το κόμμα του κατήγγειλε τη διεξαγωγή εκλογών σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ο αρχηγός της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι ο Ερντογάν με την απόφασή του για πρόωρες εκλογές ομολογεί την αδυναμία του μπροστά στα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε την Τουρκία. "Το έθνος θα απαλλαγεί από αυτούς, θα τους δώσουμε ένα μάθημα δημοκρατίας, το 2018 θα είναι η χρονιά που θα επιστρέψει η δημοκρατία στη χώρα" είπε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

HDP: Να ηττηθεί ο Ερντογάν

Οι πρόωρες εκλογές ήταν αναπόφευκτες, αλλά δεν θα βοηθήσουν ούτε το κόμμα του Ερντογάν ούτε τους εθνικιστές, γιατί ο λαός θα τους στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, εκτίμησε ο συμπρόεδρος του αριστερού - φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σεζλάι Τεμελί σημειώνοντας ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει, εκτός από την οικονομική και πολιτική κρίση, μια ολόπλευρη κρίση νομιμότητας και απειλείται με κατάρρευση.

Μιλώντας σε κομματικά στελέχη στην Άγκυρα ο συμπρόεδρος του HDP κατήγγειλε τον Ερντογάν και τον Μπαχτσελί για συμπαιγνία και μικροκομματικά παιχνίδια με τα οποία απέφυγαν να μειώσουν το εκλογικό μέτρο του 10%, ενώ επιχειρούν να διασώσουν τους διασπασμένους εθνικιστές, που τάχθηκαν στο πλευρό του Προέδρου.

Η ηγεσία του HDP απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις αριστερές δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να αγωνιστούν για να απομακρύνουν από την εξουσία τον Ερντογάν και το κόμμα του παρά την απαράδεκτη παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

Το "Καλό Κόμμα"

Την υποψηφιότητά της για την Προεδρία ανακοίνωσε το απόγευμα η Μεράλ Ακσενέρ, αρχηγός του IYI Parti ("Καλό Κόμμα"), το οποίο προήλθε από τη διάσπαση των εθνικιστών του Μπαχτσελί. Η Ακσενέρ δήλωσε πως η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές φανερώνει τον φόβο του Ερντογάν για τον Μπαχτσελί και ότι τις προσεχείς ημέρες θα συγκεντρώσει τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται για την υποψηφιότητά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL