Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Γαλλία: Αναβρασμός για την Παιδεία - Συνεχίζεται η απεργία των σιδηροδρομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Αναβρασμός για την Παιδεία - Συνεχίζεται η απεργία των σιδηροδρομικών

Αναβρασμός επικρατεί στα πανεπιστήμια της Γαλλίας καθώς και με τη συνέχιση της απεργίας των σιδηροδρομικών, την οποία τα συνδικάτα θέλουν να επεκτείνουν στα παρισινά μέσα μαζικής μεταφοράς και στην ενέργεια.Το κίνημα διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια επεκτάθηκε σήμερα στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.

Τέσσερα από περίπου 70 πανεπιστήμια παραμένουν υπό κατάληψη. Φοιτητές αντιτίθενται στον νόμο ο οποίος προβλέπει αλλαγές στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.

Σήμερα το διοικητικό δικαστήριο διέταξε την εκκένωση του πανεπιστημίου Πολ Βαλερί στο Μονπελιέ, που βρίσκεται σε κατάληψη από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στο Παρίσι, η πρόσβαση στο κεντρικό κτίριο της Σχολής Πολιτικών Επιστημών απαγορεύτηκε «για λόγους ασφαλείας» από τη διεύθυνση λόγω της κατάληψης ενός τμήματος του κτιρίου.

«Καταλαμβάνουμε τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών γιατί ο Μακρόν βγήκε από εδώ, και δεν θέλουμε να καταλήξουμε όπως εκείνος», υπογραμμίζουν οι φοιτητές σε ανακοίνωση με την οποία ζητούν την απόσυρση του νόμου για τα πανεπιστήμια.

Οι κινητοποιήσεις έπληξαν επίσης το πανεπιστήμιο της Ρουέν που ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει η κύρια πανεπιστημιούπολη έως τη Δευτέρα λόγω απειλών για «επέκταση των καταλήψεων» και «αυξημένου κινδύνου να σημειωθούν έκτροπα».

Την Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως οι φοιτητές που κινητοποιούνται εναντίον του νόμου Βιντάλ αποτελούν συχνά «μειοψηφία» και κατήγγειλε την «απαράδεκτη βία» η οποία συχνά προκαλείται «από επαγγελματίες της αναταραχής».

Η κοινωνική κινητοποίηση εναντίον ενός άλλου σχεδίου μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, εκείνου που έχει στόχο τη δημόσια εταιρία σιδηροδρόμων (SNCF), επαναλήφθηκε σήμερα, μία ημέρα μετά την ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση του ν/σ, ο οποίος προβλέπει κυρίως την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος των σιδηροδρομικών για τους νεοπροσλαμβανόμενους αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους πραγματοποιούν σήμερα την τέταρτη κυλιόμενη απεργία τους –έως και την Παρασκευή στις 07:55 (08:55 ώρα Ελλάδας)– από τις αρχές Απριλίου.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή του Παρισιού.

Εξάλλου δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε και η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στον τομέα της ενέργειας στη Γαλλία, FNME-CGT, ανακοινώνοντας σήμερα την πρόθεσή της να κατέβει σε απεργία έως τα τέλη Ιουνίου «για μια νέα υπηρεσία ηλεκτρισμού και αερίου», με τις δράσεις της να περιλαμβάνουν «στοχευμένες διακοπές».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL