Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Προσηλωμένοι στην «πολιτική διαδικασία διευθέτησης» της συριακής κρίσης οι ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσηλωμένοι στην «πολιτική διαδικασία διευθέτησης» της συριακής κρίσης οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο εκφράζει την κατανόησή του για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά τους, οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνουν ότι "το Συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού", σημειώνοντας ότι η συριακή διαμάχη εισήλθε στην όγδοη χρονιά συνεχούς και εκτεταμένης βίας, με διαρκείς και βάναυσες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας και από τον Da'esh.

Υιοθετήθηκε σε συνέχεια ελληνικής παρέμβασης, ότι η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία.

Επίσης, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ "καταδικάζει έντονα τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Ντούμα" . Επισημαίνεται επίσης ότι "το Συμβούλιο της ΕΕ κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τον λαό του".

Επιπλέον, το Συμβούλιο της ΕΕ διαπιστώνει στα συμπεράσματά του ότι οι προοπτικές για μια πολιτική λύση στη Συρία απομακρύνονται. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοδυτικά της Συρίας έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, οδήγησε σε σημαντική μετατόπιση του τοπικού πληθυσμού και αποτελεί ακόμα μια πηγή σοβαρής ανησυχίας για την ΕΕ".

Επίσης, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των λεγόμενων "περιοχών αποκλιμάκωσης" και παροτρύνει τους εγγυητές της Αστάνα, τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, να διασφαλίσουν την παύση των εχθροπραξιών και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία, καθώς και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να αρθούν οι πολιορκίες.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι κάθε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012 που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ συγχαίρει τις άοκνες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα για τη διευκόλυνση της εφαρμογής όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η συνταγματική επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη πρέπει να εφαρμοστεί τώρα ως προτεραιότητα και περαιτέρω βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν σύντομα για να καταστεί δυνατή μια διαπραγματευόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την παρεμπόδιση από το συριακό καθεστώς των συνομιλιών, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και καλεί τους συμμάχους του καθεστώτος να εξασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετέχει πλήρως στην εν λόγω διαδικασία που έχει ανατεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. "Η μόνιμη ειρήνη στη Συρία είναι ο τελικός στόχος της ΕΕ", επισημαίνουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Τέλος, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι "όλοι οι παράγοντες στη Συρία πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της Da'esh, η οποία δεν έχει ακόμη τελειώσει".

Επισημαίνεται επίσης ότι: "Η αποτροπή της αναζωπύρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένει προτεραιότητα. Για να συμβάλλει στη διαρκή ήττα του Da'esh, η ΕΕ θα συμμετάσχει σε προσπάθειες σταθεροποίησης στις περιοχές που απελευθερώνονται από το Da'esh από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στη βορειοανατολική Συρία".

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL