Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Λάδι στη φωτιά με τη σύλληψη Πουτζντεμόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λάδι στη φωτιά με τη σύλληψη Πουτζντεμόν

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν ξεκίνησε χθες το βράδυ την κατάθεσή του στους Γερμανούς δικαστές του Νεϊμίνστερ, του κρατιδίου που ανήκει το Κίελο, μετά τη σύλληψή του την Κυριακή το πρωί καθώς κατευθυνόταν στο Βέλγιο με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα που είχε εκδώσει η Ισπανία. "Δεν χρειάζεται βία στην Καταλωνία" δήλωσε ο Πουτζντεμόν τη στιγμή της σύλληψής του ζητώντας στην πράξη ειρηνικές διαμαρτυρίες. Αλλά η σύλληψή του στη Γερμανία πυροδότησε διαδηλώσεις και επεισόδια στην πατρίδα του.

Περίπου εκατό άτομα τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής στη Βαρκελώνη, ενώ χθες οι Επιτροπές για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας συνέχισαν να κλείνουν βασικούς αυτοκινητοδρόμους σε όλη την Καταλωνία. Ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά και οι εννιά συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, αλλά βαρύνονται με αρκετές κατηγορίες και υποχρεούνται να δίνουν το "παρών" κάθε δύο εβδομάδες στις αστυνομικές αρχές.

Η απόφαση των ισπανικών αρχών για την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Πουτζντεμόν, της πρώην υπουργού Παιδείας της Καταλωνίας (που βρίσκεται στη Σκωτία) και της γραμματέα της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC (που διέφυγε στην Ελβετία) ελήφθη τη στιγμή που η καταλανική Βουλή είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου και τοπικής κυβέρνησης.

Η εκλογή νέας κυβέρνησης της Καταλωνίας θα εξανάγκαζε την κυβέρνηση της Μαδρίτης να ακυρώσει τις κατασταλτικές διατάξεις του άρθρου 155 του συντάγματος με το οποίο διέλυσε την τοπική Βουλή και τις αυτοδιοικητικές αρχές αναλαμβάνοντας τον άμεσο έλεγχό τους. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η πιθανή υποβολή αιτήματος για τη σύλληψη και έκδοση των υπολοίπων τριών πρώην υπουργών της καταλανικής κυβέρνησης που βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Μαδρίτη: Το μπαλάκι στους... δικαστές

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Θόιδο διευκρίνισε ότι η σύλληψη του Πουτζντεμόν οφείλεται στις κινήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας και όχι σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη γερμανική Δικαιοσύνη για την έκδοσή του στην Ισπανία.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας θα πρέπει να κριθεί από τον ισπανικό νόμο στη χώρα του, όπου ισχύει το κράτος δικαίου. Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής εισαγγελίας είναι απίθανο να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα η έκδοση ή μη του Πουτζντεμόν στην Ισπανία."Η απόφαση δεν θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα πριν από το Πάσχα" δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Τα εθνικιστικά κόμματα έστειλαν αντιπροσωπεία τους στη γερμανική πόλη όπου κρατείται ο Πουτζντεμόν. Το δεξιό κόμμα του PDeCat ζήτησε από την κινηματική δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου να τεθεί επικεφαλής αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου για να επισκεφθεί στις γερμανικές φυλακές τον Πουτζντεμόν, στα πρότυπα του ταξιδιού που έκανε στην Ιταλία για να ζητήσει από τις ιταλικές αρχές να επιτρέψουν τον απόπλου του Open Arms και να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον των ανθρωπιστών εθελοντών του πληρώματός του.

Προς νέα αντιπαράθεση Βαρκελώνης - Μαδρίτης

Στη Βαρκελώνη τα εθνικιστικά κόμματα δρομολόγησαν τη συνεδρίαση της τοπικής Βουλής την Τετάρτη για να ψηφίσουν ότι ο Πουτζντεμόν έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης και σε δεύτερη φάση να τον εκλέξουν πρόεδρό της, με πλήρεις και όχι με συμβολικές αρμοδιότητες.

Εάν συμβεί αυτό, θα οδηγήσει σε νέα σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Μαδρίτης και πιθανές διώξεις για τους τοπικούς βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ μιας τέτοιας πρότασης. Οι εθνικιστές δεξιοί βουλευτές Τουρούγ και Ρουγ και ο Ρομέβα της ERC υπέγραψαν εντολές εκπροσώπησής τους στην τοπική Βουλή μετά την προφυλάκισή τους την Παρασκευή.

Η ισπανική κυβέρνηση, το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι λαϊκιστές Πολίτες θεωρούν θετική τη σύλληψη του Πουτζντεμόν εκτιμώντας ότι "κανείς δεν πρέπει να είναι πάνω από τον νόμο", σύμφωνα με τις παρεμφερείς δηλώσεις της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Σάενθ Ντε Σανταμαρία, του γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ και του ηγέτη των Πολιτών Ριβέρα.

To Unidos Podemos και η καταλανική Αριστερά CatEnComù καταδίκασαν την καταστολή και τις συλλήψεις που δρομολόγησε η κυβέρνηση της Μαδρίτης. Ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Ετσενίκε δήλωσε ότι το Podemos δεν θα υποστηρίξει έναν δεξιό για πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης και ότι "δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί για έναν πρόεδρο που δεν θα προέρχεται από τους Καταλανούς εθνικιστές".

Προβληματισμός σε Βέλγιο, Σκωτία και Ελβετία

Ο δικηγόρος και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης Άνγουορ δήλωσε ότι η πρώην υπουργός Παιδείας της Καταλωνίας Πονσατί "θα παραδοθεί στις αστυνομικές αρχές τις επόμενες ημέρες" ελπίζοντας ότι δικαστικές αρχές της Σκωτίας θα αρνηθούν την έκδοσή της, προειδοποιώντας ότι "στην Ισπανία δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης" και ότι "υπάρχουν πολιτικές διώξεις... που ποινικοποιούν τη θέληση για ανεξαρτησία". Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι στηρίζει "την αυτοδιάθεση της Καταλωνίας" και ότι είναι αντίθετη "με την απόφαση της Ισπανίας να φυλακίζει πολιτικούς που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας"

Ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας, αποφεύγοντας να απαντήσει εάν υπάρχει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης εναντίον της επικεφαλής της ERC Ροβίρα, δήλωσε ότι "οι ελβετικές αρχές θα εξετάσουν εάν οι κατηγορίες αφορούν πολιτικά αδικήματα", για τα οποία δεν προβλέπεται η έκδοση, ενώ οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου θα εξετάσουν τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον των τριών πρώην υπουργών της Καταλωνίας που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, Κομίν, Πουίγκ και Σερέτ.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL