Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Λουίς Καμπρουμπί, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία - Πράσινοι ICV: / "Να απαιτήσουμε περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λουίς Καμπρουμπί, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία - Πράσινοι ICV: / "Να απαιτήσουμε περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη"

“Εναντίον του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Καταλωνία, την Ισπανία και την ίδια την Ευρώπη, πρέπει να βγούμε από τις πολιτικές της λιτότητας και της φτωχοποίησης και να απαιτήσουμε περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Το μέλλον ανήκει στην αναγνώριση της διαφορετικότητας των λαών της Ισπανίας και της δημοκρατικής ομοσπονδιοποίησης της χώρας, ενώ στην Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσουμε μια παράλληλη πολιτική εναντίον της εθνικής αναδίπλωσης”, τόνισε στην “Αυγή” ο Λουίς Καμπρουμπί, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία - Πράσινοι ICV και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του κόμματος, που θα βρεθεί από σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη διήμερη διεθνή συνάντηση στην Αθήνα για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

* Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Καταλωνία;

Έχουμε βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο. Στο κοινωνικό επίπεδο υπάρχει ένα γενικό αίσθημα κόπωσης από την οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση των προηγούμενων μηνών και μια επιθυμία επιστροφής στην κανονικότητα και στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας. Στο θεσμικό επίπεδο συνεχίζουμε να βιώνουμε μια ανώμαλη κατάσταση, που επιταχύνθηκε από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης. Συνεχίζεται μια αβεβαιότητα που οφείλεται στο γεγονός ότι στην τοπική Βουλή υπάρχει μια πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, που δεν συμβαδίζει με την κοινωνική πλειοψηφία, που εξαιτίας και των εσωτερικών της διαφορών δεν μπορεί να διευκολύνει τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη στη φυλακή ηγέτες των κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να οδηγήσουμε σε υποχώρηση των τόνων και στην έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε όλους.

* Εσείς πάντως συνεχίζετε να μην ταυτίζεστε με τους Καταλανούς εθνικιστές ούτε με τον ισπανικό εθνικισμό...

Από την αρχή υποστηρίξαμε την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και διαλόγου ανάμεσα σε όλους, τόσο ανάμεσα στις δυνάμεις στο εσωτερικό της πλουραλιστικής Καταλωνίας όσο και στο εθνικό επίπεδο με την ισπανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση και άλλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως την αναγνώριση ότι η Ισπανία αποτελεί κοινωνία πολλών εθνοτήτων.

Εμείς δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, γιατί έχουμε ένα σχέδιο ομοσπονδιοποίησης της πολυεθνικής μας χώρας και είμαστε εναντίον του ισπανικού εθνικισμού, που εκπροσωπεί το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες, που δεν θέλουν καμία πολιτική λύση προτιμώντας τις δικαστικές διώξεις. Η μεγάλη πλειοψηφία του καταλανικού λαού θέλει μεγαλύτερη αυτοδιοικητική αυτονομία και διάλογο στην Καταλωνία και την Ισπανία.

* Γιατί μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατή μια συνεργασία της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές;

Από την αρχή προτείναμε τη δημιουργία ενός προοδευτικού άξονα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές, μεταξύ των Σοσιαλιστών, της καταλανικής ρεπουμπλικανικής Αριστεράς ERC και της δική μας Αριστεράς. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή, αλλά πιστεύω ότι ο χρόνος θα μας αναγκάσει να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία. Μερικές φορές βρισκόμαστε πολύ κοντά με τους Σοσιαλιστές στην Καταλωνία και στο υπόλοιπο ισπανικό κράτος, άλλες όχι. Πρέπει να συνεννοηθούμε, γιατί και οι δύο πλευρές πιθανώς να κάναμε λάθη και δεν έχουμε διαφορετική πολιτική πλειοψηφία.

* Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνολική άνοδο των δεξιών δυνάμεων, με την άνοδο των Πολιτών έναντι του Λαϊκού Κόμματος...

Το γεγονός ότι ο άξονας της αντιπαράθεσης με τη Δεξιά πέρασε στο εθνικό πρόβλημα της Καταλωνίας διευκόλυνε τη συνολική της άνοδο έναντι των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων. Η Δεξιά εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση γιατί πέρασαν σε δεύτερη μοίρα η διαφθορά, η κρίση και η δύσκολη κοινωνική κατάσταση του κόσμου. Η πόλωση με άξονα την Καταλωνία δεν βοηθά την Αριστερά και τον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο.

* Παρά την αντιπαράθεση με τα δύο εθνικιστικά στρατόπεδα, προχωρείτε σε ενοποίηση των δυνάμεων της καταλανικής Αριστεράς...

Αυτή την περίοδο επιταχύνουμε την ενοποίηση των δυνάμεων της Αριστεράς διαμέσου του Catalunya En Comù, κάτι που ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να συμβεί μετά τη νίκη μας στον Δήμο της Βαρκελώνης το 2015 και τους “Δήμους της Αλλαγής”. Σήμερα μαρξιστές και μεταμαρξιστές, όπως της καταλανικής Ενωμένης Αριστεράς EUiA, αριστεροί και οικολόγοι, όπως της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία - Πράσινοι ICV, τα νέα κόμματα, όπως το Podemos της Καταλωνίας, ανέντακτοι, κλασικές μορφές της Αριστεράς και της οικολογίας, συναντούνται με τα νέα κινήματα και εμπειρίες και τα νέα αιτήματα και διεκδικήσεις της κοινωνίας. Κανείς δεν προσπαθεί να “καπελώσει” τους άλλους και είναι σημαντικό ότι όλοι αναγνωριζόμαστε μέσα σε αυτό το νέο εγχείρημα.

* Οι δεξιές δυνάμεις ετοιμάζονται να πάρουν τη ρεβάνς από τους “Δήμους της Αλλαγής”, με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες να ετοιμάζουν κοινές υποψηφιότητες. Στην Ισπανία θα έχετε ταυτόχρονα τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλη τη χώρα μαζί με τις ευρωεκλογές...

Ακριβώς, θα συμπέσουν οι δύο αυτές εκλογές. Από το 2015 μέχρι σήμερα αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλά τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, και δεκάδες άλλους μεγάλους δήμους της χώρας. Βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής στις πόλεις αυτές, αντιμετωπίστηκε η διαφθορά και μπήκαν σε προτεραιότητα τα προβλήματα των πολιτών. Ο κόσμος το αναγνωρίζει και η Δεξιά θέλει να τελειώνει με αυτή τη σημαντική δημοκρατική εμπειρία. Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη δίνουμε καθημερινές μάχες εναντίον της Δεξιάς για να στηρίξουμε τις δημοτικές αρχές μας.

* Πώς βλέπετε την Ευρώπη;

Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν ενίσχυσε μόνο τις ανισότητες και τη φτωχοποίηση, αλλά οδήγησε στην ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και σε μια αρκετά επικίνδυνη εθνική αναδίπλωση, όπως είδαμε με το Brexit. Σε αντίθεση με το σημερινό status quo, που δεν θέλει να αλλάξει ουσιαστικά τίποτα, ή την προοπτική της εθνικής αναδίπλωσης, εμείς διεκδικούμε τη διεύρυνση της δημοκρατίας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν μιλάνε για μεγαλύτερη ολοκλήρωση, Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει με δημοκρατικούς και κοινωνικούς όρους και λειτουργικά εργαλεία υπέρ του συνόλου της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κρατών - μελών και τη διατήρηση της σημερινής κυριαρχίας στην Ε.Ε.

* Στις ευρωεκλογές θα κατεβείτε με ενιαίο ψηφοδέλτιο;

Ο προεκλογικός νόμος προβλέπει ενιαίο ψηφοδέλτιο σε όλη τη χώρα. Η θέληση όλων μας είναι να κατεβούμε μαζί στις ευρωεκλογές, από το Podemos, την Ενωμένη Αριστερά και την Πρωτοβουλία έως τα ενωτικά ψηφοδέλτια της Αριστεράς θέλουμε να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη των ευρωεκλογών. Θα πρέπει να αποφασίσουμε φυσικά τις διαδικασίες, το προφίλ και το πρόγραμμά μας. Η θέλησή μας είναι να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι σε όλη την Ισπανία και αγωνιζόμαστε από κοινού. Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική, αλληλέγγυα και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL