Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Πρόταση για νέες κυρώσεις στο Ιράν από Γαλλία Γερμανία και Βρετανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση για νέες κυρώσεις στο Ιράν από Γαλλία Γερμανία και Βρετανία

Την επιβολή νέων κυρώσεων απο την ΕΕ στο Ιράν προτείνουν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία αναφορικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα και για τον ρόλο του στον πόλεμο στη Συρία, σε μια προσπάθεια να πείσουν την Ουάσινγκτον να παραμείνει στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο, που έφερε στη δημοσιότητα το Reuters, στάλθηκε σήμερα στις πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους, δεδομένου ότι θα χρειαστεί η έγκριση όλων των κυβερνήσεων για να επιβληθούν οι κυρώσεις.

Η πρόταση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για να «σωθεί» η συμφωνία που υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις με την Τεχεράνη ώστε να αναστείλει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Στις 12 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία που υπέγραψαν την εν λόγω συμφωνία, ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν "να διορθώσουν τις τρομερές ελλείψεις" της, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση εκείνος θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των κυρώσεων.

Οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα τεθούν ξανά σε ισχύ εκτός και αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίσει την αναστολή τους στις 12 Μαΐου.

Στο έγγραφο προτείνεται να επεκταθεί ο κατάλογος που αφορά τον ρόλο του Ιράν στη συριακή κρίση και περιλαμβάνει σήμερα ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μεμονωμένων προσώπων, καθώς και απαγόρευση επιχειρηματικής συνεργασίας ή χρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών του Ιράν.

Με βάση τη συμφωνία του 2015 η ΕΕ έχει διατηρήσει κάποιες κυρώσεις, που αφορούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ήρε τους οικονομικούς περιορισμούς. Στους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά δεν περιλαμβάνεται η διακοπή του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι αυτά τα όπλα προορίζονται μόνο για αμυντικούς σκοπούς και δεν έχουν καμία σχέση με τα πυρηνικά.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις χώρες που συνυπέγραψαν τη συμφωνία συναντήθηκαν σήμερα στη Βιέννη.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε επίσης ξεχωριστές επαφές με τους εκπροσώπους της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Μπράιαν Χουκ δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές ήταν "πολύ καλές".

«Αυτό που μας ζήτησε να κάνουμε ο πρόεδρος Τραμπ είναι να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους συμμάχους και να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από τη 12η Μαΐου. Δεν έχουμε οδηγίες για μετά τις 12 Μαΐου», δήλωσε ο Χουκ.

Ο ίδιος, επανέλαβε ότι τα τρία βασικά προβλήματα για την Ουάσινγκτον είναι η περιορισμένη χρονική διάρκεια της συμφωνίας, το γεγονός ότι δεν καλύπτει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και ο τρόπος διεξαγωγής των επιθεωρήσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη. Δεν διευκρίνισε όμως τι είδους συμφωνία επιδιώκει.

«Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση που είχαμε με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες. Υπάρχουν πολλά στα οποία συμφωνούμε και πολλά στα οποία διαφωνούμε. Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφωνίες μας». δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL