Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γερμανία / Το φάντασμα του Βόλφγκανγκ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Το φάντασμα του Βόλφγκανγκ...

Να διατηρήσει την "πολιτική σταθερότητας" και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της εποχής Σόιμπλε υποσχέθηκε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία λίγο πριν από την επίσημη υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας.

"Θέσαμε όλοι μαζί τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ως στόχο" δήλωσε ο Σολτς σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί προϊόν πιέσεων κάποιου μεμονωμένου κυβερνητικού εταίρου. "Όλοι το θεωρούσαμε σωστό" διευκρίνισε σημειώνοντας: Αυτός είναι "ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε και αυτόν θα ακολουθήσω".

Ο Σόλτς διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει την "πολιτική σταθερότητας" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η μοναδική αλλαγή που άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει θα είναι η συναινετική λήψη των αποφάσεων για την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Από τη δική της πλευρά, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε το ενδεχόμενο κοινοτικοποίησης των χρεών και υπογράμμισε την ανάγκη "βιώσιμης σταθεροποίησης της Ευρωζώνης" αλλά και κοινής απάντησης στην προσφυγική κρίση.

Αναφερόμενη στο μέλλον της Ευρωζώνης η καγκελάριος εξέφρασε την εκτίμηση πως "τώρα που ξεπεράστηκε η ευρωκρίση" το ζητούμενο είναι η σταθεροποίησή της μέσω άμεσων μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Επισήμανε παράλληλα πως στόχο του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο αποτελεί η καθιέρωση ενός επενδυτικού προϋπολογισμού στην Ε.Ε. όπως και νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την κυβέρνηση της αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια κίνησης σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας "λογικής ευρωπαϊκής πολιτικής" ελευθερίας κινήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι και τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις λαμβάνονταν από "μεγάλο" συνασπισμό, με στενό συντονισμό. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης και αναγνώρισε τις ελλείψεις της συνθήκης Σένγκεν.

Από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε μεν ότι το κόμμα του εκπροσωπεί ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά τόνισε ότι στην προγραμματική συμφωνία κατόρθωσε να βάλει "προστατευτικές μπάρες", οι οποίες σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση είναι η ασφάλεια, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι η επικουρικότητα και σε ό,τι αφορά το ευρώ ευρώ η σταθερότητα.

"Η CSU θα προσέξει πάρα πολύ ώστε τα κριτήρια σταθερότητας και η πολιτική σταθερότητας να συνεχιστούν και θεωρούμε ότι το εθνικό κοινοβούλιο πρέπει να έχει ρόλο εγκαίρως σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στον γερμανικό λαό ότι η κουλτούρα της σταθερότητας θα παραμείνει πολύ σημαντικό σημείο", τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL