Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έως και 4 χρόνια σε κέντρο κράτησης παραμένουν οι μετανάστες στη Βρετανία

Φωτογραφία αρχείου

Ο διευθυντής της υπηρεσίας κατήγγειλε τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης, «που μοιάζουν με αυτές μιας φυλακής». Αναφέρθηκε μάλιστα στην παρουσία ψύλλων, ποντικιών, στη διακίνηση ναρκωτικών και στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες δένονται συστηματικά με χειροπέδες «χωρίς να υπάρχει προφανής κίνδυνος»

Η βρετανική υπηρεσία ελέγχου των σωφρονιστικών ιδρυμάτων δημοσίευσε σήμερα έκθεση στην οποία καταγγέλλει τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται κάποιοι μετανάστες σε κέντρο κράτησης σε προάστιο του Λονδίνου, όπου ένας εξ αυτών παραμένει έγκλειστος εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Μετά την επίσκεψή τους στο κέντρο κράτησης Χάρμοντσγουόρθ, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου και παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αξιωματούχοι της υπηρεσίας κατήγγειλαν ότι κάποιοι μετανάστες κρατούνται «για πάρα πολύ καιρό». «Στην αρχή του ελέγχου 23 είχαν κρατηθεί για περισσότερο από έναν χρόνο, μάλιστα ένας μετανάστης κρατούνταν επί τεσσεράμισι χρόνια», υπογράμμισαν.

Ο επαναπατρισμός των μεταναστών αυτών στις χώρες καταγωγής τους έχει αποτύχει «για διάφορους λόγους», διευκρινίζουν, επικαλούμενοι κυρίως «τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, την απουσία εγγράφων ή την παραβατική συμπεριφορά» κάποιων μεταναστών.

Η υπηρεσία αναφέρεται επίσης στις «αποτυχίες» του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο για παράδειγμα «χρειάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο για να απαντήσει σε ένα αίτημα παροχής ασύλου».

Στη Βρετανία οι αιτούντες άσυλο μπορεί να διαμένουν σε κέντρα κράτησης μέχρις ότου λάβουν απάντηση στο αίτημά τους, μαζί με τους μετανάστες που αναμένουν να απελαθούν.

«Αυτοί οι μετανάστες κατέληξαν να κρατούνται για εξαιρετικά μακρές χρονικές περιόδους εξαιτίας της απουσίας χρονικού ορίου στη διάρκεια κράτησης», επεσήμανε ο Πίτερ Κλαρκ, διευθυντής της υπηρεσίας.

Ο ίδιος κατήγγειλε τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης, «που μοιάζουν με αυτές μιας φυλακής». Αναφέρθηκε μάλιστα στην παρουσία ψύλλων, ποντικιών, στη διακίνηση ναρκωτικών και στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες δένονται συστηματικά με χειροπέδες «χωρίς να υπάρχει προφανής κίνδυνος».

Απαντώντας στην έκθεση το υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι «έχει δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» στο κέντρο κράτησης αυτό.

Πηγή: ΑΜΠΕ- AFP

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με την κοινωνία όρθια

Το έργο της σημερινής κυβέρνησης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η κοινωνία ήταν σε τέτοιο βαθμό επιβαρυμένη από τα καταστροφικά μέτρα της προηγούμενης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο