Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Οι Ισπανίδες "έβαψαν" μοβ τον Ραχόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Ισπανίδες "έβαψαν" μοβ τον Ραχόι

Περίπου 5,3 εκατομμύρια εργαζόμενες και εργαζόμενοι συμμετείχαν χθες στις στάσεις εργασίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες γέμισαν τους δρόμους της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Βαλένθια και εκατοντάδων άλλων μεγάλων και μικρών ισπανικών πόλεων μετατρέποντας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σε μια μεγάλη απεργία των γυναικών και όχι μόνο.

Στη πλατεία Θιβέλες της Μαδρίτης πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες γυναίκες και πολλοί άνδρες συμμετείχαν το πρωί στην απεργιακή συγκέντρωση που συγκάλεσαν τα δυο μεγαλύτερα συνδικάτα, οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές και η φιλοσοσιαλιστική UGT, με σύνθημα “Ζωντανές, ελεύθερες, ενωμένες για την ισότητα”, ενώ τα πανό τους έγραψαν: “Όχι στους σεξιστικούς μισθούς”, “Δικαιοσύνη”, “Ισότητα”, “Ούτε τρελές, ούτε άγιες”. Το απόγευμα είχε προγραμματιστεί και δεύτερη κινητοποίηση.

“Πετύχαμε τον στόχο μας. Η απεργία είχε πλήρη επιτυχία. Δεν φτάνει να διεκδικούμε την πραγματική ισότητα, πρέπει και να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τις σχέσεις στον κόσμο και αυτές έναντι των γυναικών. Αυτός είναι ο φεμινισμός. Ο κόσμος έχει ανάγκη τον φεμινισμό”, τόνισε η δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα.

Η μοβ Δεξιά

Το τεράστιο κίνημα των γυναικών ξάφνιασε τη Δεξιά με τη μαζική συμμετοχή και τον δυναμισμό του “εξαναγκάζοντας” τον Μαριάνο Ραχόι, τη σκληροπυρηνική αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Σοράγια Σάενθ Ντε Σανταμαρία και την υπουργό Αμύνης Μαρία Ντολόρες Ντε Κοσπεδάλ να εμφανιστούν με το μοβ σύμβολο των γυναικών στο πέτο. Ακόμη και ο ηγέτης της λαϊκιστικής Δεξιάς των Πολιτών Άμπερτ Ριβέρα αναγκάστηκε και αυτός να γίνει... μοβ.

Γκολ του... διαβόλου

Η Καθολική Εκκλησία αντέδρασε με ανάμικτα αισθήματα στο δυναμισμό των γυναικών ξυπνώντας μάλιστα άσχημες μνήμες στην καθολικότατη Χώρα των Βάσκων, όπου ξεκίνησε η Ιερά Εξέταση.

Στο Ντονόστια, ή Σαν Σεμπαστιάν στα ισπανικά, αρκετές γυναίκες εμφανίστηκαν γυμνές από τη μέση και πάνω στον καθεδρικό ναό του Καλού Ποιμένα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του επισκόπου Χοσέ Ιγνάθιο Μουνίγια, ο οποίος είχε επιτεθεί εναντίον των φεμινιστριών από τις συχνότητες του καθολικού ραδιοφωνικού σταθμού “Ράδιο Μαρία” εκτιμώντας πως “ο διάβολος έβαλε γκολ” με τις φεμινίστριες, γιατί ορισμένα αιτήματά τους στράφηκαν εναντίον τους, όπως οι ελεύθερες εκτρώσεις. Η επισκοπή του Σαν Σεμπαστιάν ανακοίνωσε ότι δέχθηκε επίθεση χάκερ στον ιστότοπό της.

Αντίθετα, στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη οι επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας εμφανίστηκαν με προσευχές και καλωσορίσματα στο πλευρό των γυναικών.

“Ο Θεός μάς δημιούργησε κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή του, μας δημιούργησε ως άνδρες και γυναίκες. Είμαστε όλοι ίσοι και έχουμε την ίδια αξιοπρέπεια. Προσευχόμαστε σήμερα με τις αδελφές μας, ειδικά με αυτές που υπόκεινται διακρίσεις ή βία”, υπογράμμισε ο καρδινάλιος της Μαδρίτης Οσόρο, ενώ ο καρδινάλιος της Βαρκελώνης Μαρτίνεθ Σίστακ καλωσόρισε “το κοινωνικό κίνημα για την προστασία της αξιοπρέπειας των γυναικών”.

Στις υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας η “απεργία των γυναικών” έφθασε στο 47%, στον τομέα της δημόσιας Υγείας στο 45%, της Παιδείας στο 55%, ενώ η απεργία διέκοψε και τις ειδήσεις των τοπικών περιφερειακών σταθμών της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Στη Ρόδα της Ανδαλουσίας ο δήμαρχος της Ενωμένης Αριστεράς παραιτήθηκε προσωρινά, για 24 ώρες, για να έχει η πόλη γυναίκα δήμαρχο.

Η Ενωμένη Αριστερά του Μπούργκος κατήγγειλε ότι δύο γυναίκες συνελήφθησαν και μηνύθηκαν γιατί μοίραζαν προκηρύξεις έξω από εμπορικό κέντρο της Alcampo - Auchan.

Οι βουλευτίνες του Unidos Podemos και των ενωτικών ψηφοδελτίων θα καταθέσουν σήμερα στη Βουλή μπαράζ ερωτήσεων για την παραβίαση των νόμων εναντίον της βίας κατά των γυναικών και των μέτρων για την πρόληψη των δολοφονιών γυναικών από άνδρες. Από το 2013 έως σήμερα στην Ισπανία έχουν δολοφονηθεί 1.000 γυναίκες, κυρίως από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Παρ’ όλα αυτά μόνο το 2,4% των Ισπανών αναφέρει τη βία κατά των γυναικών ως ανησυχητικό φαινόμενο, σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών CIS.

Επιτροπή 8 Μάρτη: Ανδροκρατικός σεξισμός και ανισότητα σε όλα τα σπίτια

Η Επιτροπή 8 Μάρτη, που διοργάνωσε τις απεργίες, τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, υπογράμμισε ότι κατέγραψαν μεγάλη επιτυχία.

“Η κινητοποίηση έχει μεγάλη επιτυχία, γιατί θέσαμε το θέμα του ανδροκρατικού σεξισμού και της ανισότητας σε όλα τα σπίτια, σε όλη την κοινωνία και κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μετά από αυτή την ημέρα”, τόνισαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Λαβαπιές στο κέντρο της λαϊκής Μαδρίτης οι εκπρόσωποι της Επιτροπής 8 Μάρτη, εκτιμώντας ότι “αποτελεί ιστορική ημέρα, για την οποία δουλέψαμε εδώ και έναν τουλάχιστο χρόνο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL