Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Γερμανία: Μεγάλος συνασπισμός με αποκλίνοντες εταίρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Γερμανία: Μεγάλος συνασπισμός με αποκλίνοντες εταίρους

Την άλλη Τετάρτη 14 Μαρτίου, σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές, η Άνγκελα Μέρκελ ορκίζεται πάλι καγκελάριος της Γερμανίας. Μετά το ξεκάθαρο "ναι" της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες -με 66%, πολύ πιο ξεκάθαρο απ' ό,τι και η ίδια ηγεσία του SPD περίμενε- η πολύμηνη αναμονή εντός και εκτός Γερμανίας φτάνει στο τέλος της. Γεγονός που έχει προκαλέσει βαθιά ανακούφιση στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, ακόμη και στην Αθήνα, καθώς τα πάντα στην Ευρώπη είχαν μπει στον "πάγο" μήνες πριν ανοίξουν οι ομοσπονδιακές κάλπες στη Γερμανία. Θεωρητικά, λοιπόν, δεν θα πάει χαμένη άλλη μια σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., αυτή στις 22 και 23 Μαρτίου, αφού το Βερολίνο θα εμφανιστεί με "κανονική" καγκελάριο, εξουσιοδοτημένη από τη Βουλή της να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τα φαινόμενα σε συνεννόηση και με άλλους εταίρους, της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι έχει ήδη ανακοινωθεί πως ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα είναι ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς -με τον οποίο έσπευσαν να μιλήσουν την Κυριακή μεταξύ άλλων ο Μακρόν και ο Αλέξης Τσίπρας- φαίνεται ότι τουλάχιστον οι μισοί Ευρωπαίοι, αυτοί που θέλουν κάποιου είδους εμβάθυνση της Ένωσης, ποντάρουν στην εποικοδομητική συμβολή του νέου μεγάλου συνασπισμού στις απαραίτητες αλλαγές στην Ε.Ε.

Ωστόσο καλά θα κάνουν να κρατούν μικρό καλάθι, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, αφού η νέα γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε μετ' εμποδίων και θα συνεχίσει μετ' εμποδίων. Η αγωνία και των δύο κυβερνητικών κομμάτων είναι να παραμείνουν διακριτά στον τρίτο κατά σειρά συνασπισμό τους τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι θα τους γυρίσουν ακόμη περισσότερο την πλάτη στις επόμενες εκλογές, εάν δεν καταφέρουν να ανακτήσουν ένα μέρος από τη χαμένη τους πολιτική ταυτότητα. Κι επειδή ο "κορσές" του συνασπισμού τα αναγκάζει να κάνουν συνεχείς εκατέρωθεν συμβιβασμούς, προσπαθούν πριν ακόμη ορκιστεί η νέα κυβέρνηση να δείξουν ότι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.

Άλλος για Χίο τράβηξε...

Χθες, για παράδειγμα, πριν συμπληρωθεί 24ωρο από το "ναι" του SPD, έσπευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ να δηλώσει ότι η βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης. Λίγο νωρίτερα ο υπηρεσιακός πρόεδρος του SPD Σολτς δήλωνε ότι οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση της συνοχής της Ευρώπης και το μέλλον της εργασίας στον ψηφιοποιημένο κόσμο. Είναι προφανές, ότι το κάθε κόμμα θα τραβάει το σχοινί -έστω στο επικοινωνιακό επίπεδο, αν όχι και στο ουσιαστικό- προς την πλευρά που θεωρεί ότι θα του δίνει πόντους έναντι του δικού του κοινού ή του κοινού που θέλει να ξανακερδίσει. Για τους συντηρητικούς το κυρίαρχο θα είναι το μεταναστευτικό, τουλάχιστον μέχρι να περάσουν τον δύσκολο κάβο των τοπικών εκλογών της Βαυαρίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και θα ροκανίζουν εκ των έσω ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ απόλυτη ισχύ της καγκελαρίου τους.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες κυρίαρχο θα είναι το θέμα της Ευρώπης, πλην όμως χωρίς τη μεγάλη ανατροπή στα δημοσιονομικά που οραματίζονται κάποιοι, αφού ο Σολτς -εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί ως υπουργός Οικονομικών από το κόμμα του- έχει δώσει όρκο στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (το περίφημο "μαύρο μηδέν" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε).

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Όλα αυτά μένει να φανούν τις επόμενες μέρες, τόσο με την επιλογή αυτών που θα υπουργοποιηθούν από την πλευρά του SPD όσο και από τις πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις που θα κάνει η Μέρκελ σε συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέχρι τότε οι πολιτικολογούντες στη Γερμανία ασχολούνται αποκλειστικά με το "ψυχογράφημα" της σοσιαλδημοκρατικής βάσης και προσπαθούν να καταλάβουν πώς οι "σύντροφοι" κατέληξαν στο "ναι". Να σημειωθεί ότι όσοι ήταν μαζεμένοι την Κυριακή στο κτήριο Βίλι Μπραντ στο Βερολίνο είχαν συμφωνήσει να μη χειροκροτήσουν κατά την ανάγνωση του αποτελέσματος, για να μη θιγούν οι ηττημένοι. Η διαδικασία δεν είχε τίποτε το πανηγυρικό, η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί να δείξει ότι σέβεται τις αγωνίες όσων ψήφισαν "όχι" και παίρνει σοβαρά το αίτημα για "αναγέννηση του κόμματος". Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτή η "αναγέννηση".

Η καλόπιστη ερμηνεία για το "ναι" των Σοσιαλδημοκρατών ήταν πως είναι ένα κόμμα που πάντοτε στην ιστορία του ένιωθε μεγαλύτερη ευθύνη για τη χώρα απ' ότι για τον εαυτό του. Γι' αυτό υποχώρησε στην πίεση να μην αφήσει τη Γερμανία ακυβέρνητη. Η κακόπιστη ερμηνεία ήταν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν θα κονιορτοποιηθούν τώρα στις κάλπες -στην περίπτωση που προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές με την άρνησή τους στον μεγάλο συνασπισμό- ή σε τέσσερα χρόνια, όταν θα έχουν τσαλακωθεί ακόμη περισσότερο από τη συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ. Γι' αυτό επέλεξαν να το τρενάρουν βλέποντας πόσο χαμηλά έχουν πέσει τώρα στις δημοσκοπήσεις και ελπίζοντας σε ένα θαύμα στο μέλλον.

Αν και σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας του SPD δηλώνει ευχαριστημένο τόσο από το εσωκομματικό δημοψήφισμα όσο και από την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη Χριστιανική Ένωση, δυσκολεύεται να αντικρούσει τα επιχειρήματα του "όχι". Ορκίζεται, πάντως, ότι οι "απλοί άνθρωποι" -τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται ότι υπερασπίζεται το SPD- και η Ευρώπη, ως κοινότητα κοινών αξιών και αλληλεγγύης, θα βγουν ωφελημένα από τη νέα διακυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL