Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Μ. Ρέντσι: Χάσαμε, θα παραιτηθώ, αλλά οι άλλοι... δεν μπορούν να κυβερνήσουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Ρέντσι: Χάσαμε, θα παραιτηθώ, αλλά οι άλλοι... δεν μπορούν να κυβερνήσουν

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Ματέο Ρέντσι θα παραιτηθεί από γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος μετά τις καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, με το Δημοκρατικό Κόμμα να υποχωρεί κάτω από το 19%, σε σχέση με το 40% των ευρωεκλογών του 2014.

Αφήνω την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι καθήκον να ανοίξει μια νέα σελίδα... Θα βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα γίνει ποτέ το κομματικό δεκανίκι μιας κυβέρνησης των αντισυστημικών δυνάμεων... Με τον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι μας χωρίζουν τρία βασικά στοιχεία: ο αντι-ευρωπαϊσμός, η αντι-πολιτική και το λεκτικό μίσος που έχουν κατά των δημοκρατικών ακτιβιστών”, τόνισε ο Ρέντσι, κλείνοντας την πόρτα σε οποιαδήποτε συνεργασία με το Κ5Α ή τη Λέγκα του Βορρά.

Την κυβέρνησή σας θα την κάνετε χωρίς εμάς. Δοκιμάστε εάν είστε ικανοί, εμείς θα κάνουμε εξέδρα υπέρ της Ιταλίας”, συμπλήρωσε ο Ρέντσι, υπερασπιζόμενος τις προηγούμενες επιλογές του. “Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματά μας, τώρα επιστρέφουμε τα κλειδιά πεπεισμένοι ότι βοηθήσαμε στη δημιουργία μιας καλύτερης χώρας”, για να προειδοποιήσει ότι “παραμένω επικεφαλής [ του Δημοκρατικού Κόμματος] μέχρι τη σύσταση της νέας κυβέρνησης”.

Ο Ρέντσι συνάντησε πρώτα τα στελέχη της διεύθυνσης του κόμματος, μετά την ανακοίνωση της μειοψηφίας που ζητούσε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας θα παραμείνει στα ηνία του κόμματος μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και την έναρξη των προσυνεδριακών διεργασιών του Δημοκρατικού Κόμματος. Το κόμμα του είχε ανακοινώσει αρχικά μια συνέντευξη Τύπου στις 18.00, για να μεταφερθεί μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας. Ο Ρέντσι δήλωσε ότι θα παραμείνει γερουσιαστής. 

Την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει προσωρινά μετά την παραίτηση ο πρόεδρός του κόμματος Ματέο Ορφίνι.

Ήθελαν να με πετάξουν έξω. Τα κυνηγήσουν το θήραμα, για να ξαναπάρουν το κόμμα. Τα κατάφεραν, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν το μόνο που μπορούσε να στηρίξει το σύστημα.. Κάτω από το 20% δεν έχω εναλλακτικές λύσεις, δεν μπορώ να παραμείνω, πρέπει να είμαι συνεπής με την ιστορία μου. Δεν ενδιαφέρονται για το προσωπικό μου μέλλον. Μπορώ να κάνω και τον απλό γερουσιαστή”, είχε τονίζει χθες ο Μ. Ρέντσι, κατηγορώντας προφανώς τους “πατέρες” του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η “αριστερή” μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος εκτιμά ότι η παραίτηση του Ρέντσι αποτελούσε καθήκον του μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που οδήγησαν το κόμμα κάτω από το 19%, ενώ άρχισε να ψελλίζει δειλά για εξωτερική στήριξη μιας κυβέρνησης του... Κινήματος Πέντε Αστέρων του Ντι Μάιο

Τον βιοδιαλύσαμε”, αναφώνησε ο Μπέπε Γκρίλο, όταν πληροφορήθηκε την πρόθεση του Ρέντσι να παραιτηθεί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa είχε δημοσιεύσει προηγούμενα ότι ο Μ. Ρέντσι είχε αποφασίσει να παραιτηθεί, αλλά ο εκπρόσωπός του είχε δηλώσει... άγνοια, υπογραμμίζοντας ότι ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός θα έκανε μια δημόσια εμφάνιση στις 18.00.

Ο Ρέντσι μετά την ανακοίνωση των exit poll είχε δηλώσει την πρόθεσή του παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και να περάσει στην αντιπολίτευση, χωρίς να προχωρήσει σε κανενός είδους συνεργασία με τους νικητές του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Θέση που την επανέλαβε κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής συνέντευξής Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Ρώμη.

Ο γνωστός προοδευτικός φιλόσοφος Μάσιμο Κατσιάρι εκτιμά ότι ο Ρέντσι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα δικό του μετριοπαθές κόμμα στα πρότυπα το Μακρόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL