Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ιταλία: Νίκη λαϊκιστών Κ5Α και Λέγκας, ήττα Ρέντσι, πάπα, Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Νίκη λαϊκιστών Κ5Α και Λέγκας, ήττα Ρέντσι, πάπα, Αριστεράς

Μια νέα ιταλική μεταπολεμική και προς το παρόν "ακυβέρνητη" δημοκρατία γεννήθηκε χθες το βραδύ, αυτή του λαϊκισμού, της υποψίας και της αδιαλλαξίας. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που την εκπροσωπούν, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, φαίνεται να ξεπερνούν το 55%. Οι άμεσοι κληρονόμοι της παλιάς Χριστιανικής Δημοκρατίας και του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος κυμαίνονται κάτω από το 35%. Η συμμετοχή πλησίασε το 73%, κοντά στο 75% των βουλευτικών εκλογών του 2013, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι θα υποχωρούσε κατά 5% έως 10%. 

Ο Ματέο Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους χαμένους των εκλογών, με τον εκλογικό νόμο τους να αποτελεί πραγματικό μπούμερανγκ. Ο τρίτος μεγάλος χαμένος είναι ο πάπας Φραγκίσκος, ο εκπρόσωπος μιας διαχρονικής εξουσίας που είδε τους Ιταλούς καθολικούς, αλλά και ταυτόχρονα κοσμικούς, πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στα επίκαιρα μηνύματά του για αλληλεγγύη και ειρηνική συμβίωση.

Στους μεγάλους χαμένους ανήκει και το ευρωπαϊκό κατεστημένο, η γραφειοκρατία του, οι εκπρόσωποί του και όλοι αυτοί που προσπαθούν κάθε φορά να υποδείξουν στους ευρωπαϊκούς λαούς τι πρέπει να κάνουν.

Τις επόμενες ημέρες η πρωτοβουλία από τους "πολιτικούς" ίσως περάσει στα χέρια των κερδοσκόπων των αγορών, που μπορεί να στοιχηματίσουν στην "πολιτική αστάθεια", δηλαδή στην άνοδο των spreads των ιταλικών ομολόγων, δεδομένου ότι η χώρα θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα αξίας 400 δισ. το 2018. 

Ο Ντι Μάιο στον Ματαρέλα για εντολή;

Ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να καλέσει τον επικεφαλής του Κ5Α Ντι Μάιο, ως αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος, για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ η βουλή και η γερουσία θα πρέπει να εκλέξουν τους προέδρους τους για να μπορέσουν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες του σχηματισμού της κυβέρνησης και να επιλύσουν προς το παρόν τον γρίφο των συνεργασιών ανάμεσα στο Κ5Α, την κεντροδεξιά και τα κόμματά της και το Δημοκρατικό Κόμμα, που φαίνεται ότι θα μονοπωλήσει την εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς. 

Ο φόβος μιας κυβέρνησης Κ5Α και Λέγκας του Βορρά αποτελεί το σενάριο που προσπαθούν να αποτρέψουν οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Φραγκφούρτη, δεδομένου ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν διευκολύνουν τη δημιουργία ενός “μεγάλου συνασπισμού” ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα και την Φόρτσα Ιτάλια ή έστω μια “κυβέρνηση του προέδρου της δημοκρατίας” χωρίς το Κ5Α.

Τα μερικά εκλογικά αποτελέσματα

Η καταμέτρηση των ψήφων προχωρά με αργούς ρυθμούς, γιατί θα πρέπει να καταμετρηθούν οι ψήφοι πρώτα του ενός τρίτου της βουλής και της γερουσίας με το πλειοψηφικό και αμέσως μετά των δύο τρίτων με το αναλογικό εκλογικό σύστημα. 

Σε 47.072 επί συνόλου 61.401 εκλογικών τμημάτων για τη βουλή με το σύστημα του πλειοψηφικού λαμβάνουν:

ΚΟΜΜΑΤΑ / ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ

9 133 509

Λέγκα του Βορρά

4 315 240

Φόρτσα Ιταλια

3 286 056

Αδελφοί της Ιταλίας

1 027 627

Εμείς με την Ιταλία

306 210

ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ

7 837 997

5 768 629

Δημοκρατικό Κόμμα

4 546 211

631 600

Τρία άλλα κόμματα

359 408

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΙΣΟΙ

794 204

ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ

276 651

CASAPOUND (Νεοφασίστες)

224 586

Κομμουνιστικό Κόμμα (Ρίτσο)

78 304

Για μια Επαναστατική Αριστερά

10 865

Ο λαϊκισμός που... σαρρώνει

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάγιο αποτελεί το μεγάλο νικητή των εκλογών με ποσοστά που διαμορφώνονται στο 32% με 33%, αλλά δεν φαίνετα να αποτελεί πλέον το “αντισυστημικό” κόμμα του... “'αντε γαμηθείτε” του ιδρυτή του Μπέπε Γκρίλο. Ο Ντι Μάγιο “διέγραψε” το δημοψήφισμα για το ευρώ και την έξοδο από την ΕΕ και έφθασε μέχρι το Σίτι του Λονδίνου για να πείσει τους επενδυτές για τις... προθέσεις του.

Στη Ρώμη ήδη κάποιοι στοιχηματίζουν ότι ο Ντι Μάγιο και το Κ5Α έχουν μετατραπεί στους πιο “συστημικούς” από τους “συστημικούς”. Αυτό ίσως να αποτελέσει και ένα πρόβλημα σε μια πιθανή συνεργασία τους με την ρατσιστική και ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, που αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς ζητώντας να καθορίσει την πορεία του κεντροδεξιού συνασπισμού και να περιθωριοποιήσει τον Μεγάλο Αδελφό Μπερλουσκόνι.

Η ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος

Το Δημοκρατικό Κόμμα υποχώρησε κάτω από το 20%, αλλά ο Ρέντσι φαίνεται να ζητά μια συλλογική ανάληψη της ευθύνης, μεταφέροντας την υπόθεση της παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος στα όργανά του. Την ίδια στιγμή ζήτησε ήδη από το κόμμα του να μην συνεργαστεί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης και να παραμείνει στην αντιπολίτευση. Για τον Ντι Μπατίστα του Κ5Α ο 43χρονος Ρέντσι αποτελεί ήδη έναν “πρώην” της πολιτικής. Η ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος άφησε εκτός βουλής τον υπουργό εσωτερικών Μινίτι, Πολιτισμού Φραντσεσκίνι, ενώ μάχη δίνει ακόμη για να εκλεγεί ο υπουργός Οικονομικών Παντόαν.

Αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος

Οι δύο σχηματισμοί στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος δεν κατάφεραν να εκφράσουν σε καμιά περίπτωση τις προσδοκίες και την απογοήτευση των αριστερών ψηφοφόρων που απορροφήθηκαν κυρίως από το Κ5Α. Η αυταπάρνηση των στελεχών και των ακτιβιστών τους δεν συγκίνησε κανέναν.

Ο Μάσιμο Ντ'Αλέμα δέχθηκε μια σκληρή ήττα στην Απουλία, χωρίς να μπορέσει να φθάσει το 5%, ενώ οι Ελεύθεροι και Ίσοι φαίνεται να φθάνουν μόλις στο 3,51% για να εκλέξουν λιγότερους από 20 βουλευτές, με τα πιο γνωστά ονόματα να έχουν θέσει υποψηφιότητα σε αρκετές περιφέρειες για να διασφαλίσουν την εκλογή τους.

Η Εξουσία στο Λαό ξεπερνά οριακά το 1% με την ηγεσία της να γιορτάζει μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς την... επιτυχία της, που αποτελεί δύναμη για την συνέχιση του εγχειρήματος.

Η “επόμενη μέρα” θα είναι πολύ δύσκολη τόσο για τους Ελεύθερους και Ίσους όσο και για την Εξουσία στο Λαό, γιατί παρόλο που οι ηγεσίες τους κηρύσουν την ενότητα των σχημάτων θα πρέπει να πείσουν και τους ακτιβιστές και τις συνιστώσες τους ότι ο... αγώνας συνεζίχεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL