Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ιταλία: Εκλογές αβεβαιότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Εκλογές αβεβαιότητας

Η γονατισμένη από την οικονομική και κοινωνική κρίση Ιταλία ψηφίζει σήμερα με διπλή προστατευτική ασπίδα, του ελεεινού εκλογικού νόμου πλειοψηφικού και απλής αναλογικής και του μανδύα του ευρωπαϊκού κατεστημένου, που θέλουν να αποτρέψουν μια νίκη των λαϊκιστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α).

Το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντζι θα δεχθεί σκληρή ήττα. Πολλοί δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες θα απέχουν ή θα ψηφίσουν δυστυχώς το Κ5Α. Κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, τη "χρήσιμη ψήφο" μπροστά στη "νεοφασιστική απειλή", παραβλέποντας το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μινίτι, με οδηγίες προφανώς του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, παραβιάζοντας το σύνταγμα επέτρεψε τη συμμετοχή φασιστικών κομμάτων στις εκλογές.

Ο Ναπολιτάνο, ο Πρόντι, ο Βελτρόνι, ο Μόντι, αλλά και οι Γιούνκερ, Μακρόν και Μέρκελ προσπάθησαν να διασώσουν τον Πάολο Τζεντιλόνι, τον μόνο πολιτικό που με τους χαμηλούς του τόνους φαίνεται να κερδίζει τη συμπάθεια του μεγαλύτερου τμήματος των πολιτών, παρά τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Η συνταγή της "κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας", του "μεγάλου συνασπισμού" ή της "κυβέρνησης εθνικής ενότητας", με επικεφαλής τον Τζεντιλόνι, έχει ετοιμαστεί επιμελώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα και το ευρωπαϊκό και ιταλικό κατεστημένο. Το ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες που δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Ο συνασπισμός της σταχτόμαυρης Δεξιάς είναι κατακερματισμένος, όπως φαίνεται από τη μόνιμη κόντρα του Μπερλουσκόνι με τού ρατσιστή Σαλβίνι. Ο Μπερλουσκόνι θέλει ως "μεταβατικό" πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι, μέχρι να λήξει το... "απαγορευτικό" της καταδίκης του που τον κρατά εκτός δημοσίων αξιωμάτων μέχρι το επόμενο έτος. Ο Σαλβίνι αφιονίζει το τσουνάμι των λαϊκιστών που τον ακολουθεί τροφοδοτώντας την ιδέα ότι θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός, εάν η Λέγκα του αποδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα της Δεξιάς. Για τον λόγο αυτό άνοιξε τις πόρτες της στους τραμπούκους νεοφασίστες και νεοναζί εγκληματίες της Casa Pound και της Forza Nuova υποσχόμενος να σταματήσει την "εισβολή των μεταναστών", παρ' όλο που οι αφίξεις τους μειώθηκαν κατά 34% (119.000 το 2017 από 181.000 το 2016).

Το Κ5Α θα είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής και πιθανώς ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, αφού θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα έχοντας γύρω του μια "καραντίνα" ασφαλείας για να μην δοκιμάσει τον απαγορευμένο καρπό της εξουσίας. Ο φόβος συμμαχίας του με τη Λέγκα του Βορρά αποτελεί το τελευταίο χρήσιμο χαρτί του Δημοκρατικού Κόμματος, που έφθασε να το παίξει ακόμη και με τον Τζεντιλόνι.

Αυτό που θα λείψει από τις κάλπες θα είναι μια ισχυρή Αριστερά. Οι Ελεύθεροι και Ίσοι φαίνεται να δίνουν εδώ και εβδομάδες μια μάχη οπισθοφυλακής παρά αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεως, όπως φιλοδοξούσαν αρχικά, ενώ η Εξουσία στον Λαό άρχισε ήδη να αναδιπλώνεται σε σεχταριστικές πρακτικές και αντιλήψεις, μετά το κινηματικό οξυγόνο των νεολαίων της κατάληψης της πρώην ψυχιατρικής φυλακής της Νάπολης.

Σε λίγες ώρες η συζήτηση από την κυρίαρχη θέληση των πολιτών θα περάσει στην κυρίαρχη δύναμη των αγορών, τα 400 δισ. ομολόγων που θα πρέπει να εκδώσει η Ιταλία φέτος και τις πιθανές κερδοσκοπικές κινήσεις. Το στοίχημα για τη δημιουργία μιας Αριστεράς παραμένει ανοιχτό ή έχει κλείσει για ένα μεγάλο διάστημα; Οι κάλπες θα αποφασίσουν και γι' αυτό, γιατί ο κόσμος συνεχίζει και κινείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL