Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Αλλαγή δεξιάς βιτρίνας πριν από την κάλπη στην Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγή δεξιάς βιτρίνας πριν από την κάλπη στην Ιταλία

H κακοκαιρία που πλήττει τη βόρεια και κεντρική Ιταλία ίσως αποδειχθεί ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας που θα διευρύνει την ήδη αναμενόμενη σε επίπεδα ρεκόρ αποχή, αφού μετά τις χιονοπτώσεις, που οδήγησαν στη διακοπή αρκετών σιδηροδρομικών γραμμών, αναμένονται προβλήματα από τον πάγο στο οδικό δίκτυο, ενώ σε ορισμένα αεροδρόμια φαίνεται να τελειώνουν τα αποθέματα των αντιψυκτικών υγρών που χρησιμοποιούνται στους διαδρόμους.

Ο Μπέπε Γκρίλο εμφανίστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι στη μάχη για τον έλεγχο της κυβέρνησης έμεινε μόνο το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) και “ένας διαφημιστής με καταδίκες, που θα του δώσουμε το τελευταίο χτύπημα”, όπως τόνισε αναφερόμενος στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο κομματάρχης κωμικός και “εγγυητής” του Κ5Α λίγο πριν από το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας του Κινήματος στην Πλατεία του Λαού στο κέντρο της Ρώμης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι αποδέχθηκε την πρόταση του "αρχηγού" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ηγηθεί της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης σε περίπτωση νίκης της Κεντροδεξιάς, που προσπαθεί να εμφανίσει ένα λαϊκό προφίλ για τον υποψήφιό της ξεκινώντας από το γεγονός ότι απέρριψε επανειλημμένα οικονομικές αμοιβές που θα μπορούσε να έχει ως πρώην επίτροπος και ως πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Το Δεκέμβριο του 2014 ο Ταγιάνι, με επιστολή του στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε αποποιηθεί την αποζημίωση των 13.000 ευρώ τον μήνα για μια τριετία που λαμβάνουν οι επίτροποι με το τέλος της εντολής τους. “Είναι σκόπιμο να δώσουμε ένδειξη εγκράτειας και αλληλεγγύης σε αυτή τη στιγμή μεγάλων δυσκολιών για τους Ευρωπαίους πολίτες” έγραψε στην επιστολή του ο Ταγιάνι, που του “κόστισε” 468.000 ευρώ.

Ο ίδιος έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν ανέλαβε την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρνούμενος την αποζημίωση των 1.400 ευρώ τον μήνα για τα έξοδα εκπροσώπησης της προεδρίας. Σημειώνεται ότι ο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού λόγω προηγούμενης καταδίκης και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο Ματέο Ρέντζι από την πλευρά του φαίνεται να στοιχηματίζει στον φόβο όχι της Δεξιάς, αλλά των λαϊκιστών και της ρατσιστικής και ξενοφοβικής Δεξιάς για να συσπειρώσει πίσω από τη λογική της χρήσιμης ψήφου τμήματα των απογοητευμένων και αναποφάσιστων δημοκρατικών και προοδευτικών ψηφοφόρων.

“Η Ιταλία αντιμετωπίζει έναν μεγάλο κίνδυνο. Φοβάμαι μια συμφωνία ανάμεσα στο Κ5Α και τη Λέγκα του Βορρά” προειδοποίησε ο Ρέντζι επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι στοιχηματίζει στη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος για να έχει η χώρα έναν πρωθυπουργό του Δημοκρατικού Κόμματος, ξεκινώντας από τον Τζεντιλόνι”.

Η “γενναιοδωρία” αυτή του Ρέντζι προς τον Τζεντιλόνι, που του επιβλήθηκε de facto από τον Ματαρέλα, τον Ναπολιτάνο, τον Πρόντι, τον Γιούνκερ, τη Μέρκελ και τον Μακρόν, θα έχει όμως και τα ανταλλάγματά της. “Θα παραμείνω γραμματέας του κόμματος μέχρι το 2021” τόνισε ο Ρέντζι καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση αυτοκριτικής σε περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια για ελεύθερη πτώση του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της Κυριακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL