Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Οι κάλπες θα βγάλουν... Τζεντιλόνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι κάλπες θα βγάλουν... Τζεντιλόνι

Η μεγάλη πορεία έφθασε χωρίς προβλήματα στην Πλατεία του Λαού στο κέντρο της Ρώμης, διαψεύδοντας όσους στοιχημάτιζαν σε συγκρούσεις με τους νεοφασίστες, ενώ από αυτή φρόντισαν να εξαφανιστούν στην κυριολεξία οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος για να αποφύγουν πιθανές αποδοκιμασίες

Μετά την ισχυρή στήριξη που έλαβε από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κέρδισε -αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρώμη- και τη δημόσια στήριξη από τον ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος προειδοποίησε ότι, εάν δεν υπάρξει μια καθαρή πλειοψηφία από τις κάλπες της 4ης Μαρτίου, θα πρέπει να ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος που θα επιτρέψει να εκφραστούν εκ νέου οι πολίτες.

Ακόμη και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντζι φαίνεται ότι ζήτησε την παρουσία του Τζεντιλόνι στην προεκλογική εκστρατεία κυρίως μέσω της μικρής οθόνης. "Θα κάνω το καθήκον μου χωρίς να βάλω τρικλοποδιές στον Ματέο" απάντησε ο Τζεντιλόνι στην πρόσκληση, ενώ ο Ρέντζι δήλωσε ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάληψη της πρωθυπουργίας την επομένη των εκλογών, εφόσον δεν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής.

Μπροστά στην πιθανότητα μιας προσωπικής ήττας ο Ρέντζι αντιμετωπίζει θετικά την υπόθεση της παραμονής του Τζεντιλόνι στον πρωθυπουργικό θώκο, δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει τη στήριξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο και του πρώην προέδρου της Κομισιόν και πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι. Με το αλαζονικό στυλ που τον διακρίνει ο Ρέντζι δηλώνει... αμετανόητος μπροστά σε πιθανή ήττα τονίζοντας ότι θα παραμείνει γραμματέας του κόμματος.

Η "κυβέρνηση" των λαϊκιστών του Μπέπε Γκρίλο

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) των Λουίτζι Ντι Μάιο και Μπέπε Γκρίλο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τελευταίες υποθέσεις διαφθοράς διώχνοντας συνολικά από τα ψηφοδέλτιά του 15 υποψήφιους, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είχαν κρύψει ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, ενώ φαίνεται ότι θα κρατήσει τον πρόεδρο της ομάδας της Ποτέντζα στη Νότιο Ιταλία, παρ' όλο που διώκεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα μέσα ενημέρωσης, ιδιωτικά και κρατικά, φαίνεται να έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο εναντίον του Κ5Α, με την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά να έχουν αναγάγει στην πράξη τον Ντι Μάιο στον μεγαλύτερο εχθρό τους. Από την πλευρά του το Κ5Α προσπαθεί να φανεί όσο το δυνατόν θεσμικό αναγγέλλοντας ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου θα ανακοινώνει τους υπουργούς της κυβέρνησής του, με τον Ντι Μάιο να δηλώνει ότι τρεις γυναίκες θα αναλάβουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αμύνης.

Από τη Φλωρεντία ένα νέο... κόμμα

Ο Ρομπέρτο Σπεράντζα του Κινήματος Δημοκρατικών Προοδευτικών - Άρθρο 1 των Ντ' Αλέμα και Μπερσάνι, ο Πίπο Τσιβάτι του Δυνατόν και ο Νικόλα Φρατοϊάνι της Ιταλικής Αριστεράς ανακοίνωσαν ότι μετά τις εκλογές οι Ελεύθεροι και Ίσοι θα δρομολογήσουν την ενοποίησή τους σε ένα "πλατύ, συμμετοχικό, ανοικτό και ανανεωτικό κόμμα".

"Πρέπει να ανοικοδομήσουμε την Αριστερά, για να ανοικοδομήσουμε την Ιταλία. Για να το κάνουμε καλά χρειάζεται θάρρος, ταπεινότητα και ενότητα... ριζοσπαστικότητα με φιλοδοξία να αλλάξουμε τη χώρα. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου" τονίζουν οι τρεις ηγέτες των Ελεύθερων και Ίσων στην κοινή τους ανακοίνωση.

Από την Εξουσία στον Λαό στην εξουσία του... Μελανσόν

Η Εξουσία στον Λαό, το κινηματικό ψηφοδέλτιο που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία της κατάληψης της πρώην ψυχιατρικής φυλακής στο κέντρο της Νάπολης, αρχίζει να εμφανίζει δυστυχώς τα πρώτα σημεία τριβής.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μιλάνο, οι πιο σεκταριστικές συνιστώσες της Εξουσίας στον Λαό θα κλείσουν την προεκλογική εκστρατεία με τους τροτσκιστές και τους Eurostop και την παρουσία της Ανυπότακτης Γαλλίας, ενώ το ψηφοδέλτιο των περιφερειακών εκλογών, που στηρίζεται κυρίως στην Κομμουνιστική Επανίδρυση, θα κάνει δικό του κλείσιμο. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση πάντως την Κυριακή αποφάσισε "ομόφωνα" ότι θα συνεχίσει μετεκλογικά την εμπειρία της Εξουσίας στον Λαό.

Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στη Ρώμη

Με το σύνθημα "όχι πια φασισμοί, όχι πια ρατσισμοί", 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρώμη υπό βροχή και με χαμηλές θερμοκρασίες, δίνοντας μια απάντηση στη κάλεσμα του Συλλόγου Ανταρτών ΑΝΡΙ, του μεγαλύτερου συνδικάτου CGIL, της κοινωνικής πολιτιστικής οργάνωσης ARCI, του συλλόγου Libera και άλλων δημοκρατικών οργανώσεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επικεφαλής των τριών πρώτων συλλογικοτήτων είναι τρεις γυναίκες, η Κάρλα Νέσπολο, η Σουζάν Καμούσο και η Φραντσέσκα Κιαβάτσι, που κρατούσαν το πανό στην κεφαλή της πορείας.

Η μεγάλη πορεία έφθασε χωρίς προβλήματα στην Πλατεία του Λαού στο κέντρο της Ρώμης διαψεύδοντας όσους στοιχημάτιζαν σε συγκρούσεις με τους νεοφασίστες, ενώ από αυτή φρόντισαν να εξαφανιστούν στην κυριολεξία οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος για να αποφύγουν πιθανές αποδοκιμασίες, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής του υπουργού Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, που επέτρεψε στις νεοφασιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις εκλογές και να δημιουργήσουν ένα κλίμα βίας.

Σύντομές ήταν οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι και του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντζι. Στη διαδήλωση συμμετείχε όλη η ηγεσία των Ελεύθερων και Ίσων και η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, ενώ η Κομμουνιστική Επανίδρυση είχε δηλώσει συμμετοχή, σε αντίθεση με την Εξουσία στον Λαό.

Το ίδιο ειρηνικά διεξήχθησαν στη Ρώμη οι μικρότερες πορείες των Επιτροπών Βάσης Cobas και αυτή ορισμένων Κοινωνικών Κέντρων και οι προγραμματισμένες προεκλογικές συγκεντρώσεις, μεταξύ των οποίων και των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας, ενώ η κυβέρνηση είχε κινητοποιήσει πάνω από 3.500 αστυνομικούς, που έκαναν 18 προσαγωγές μελών της νεοναζιστικής Forza Nuova.

H νέα Κου Κλουξ Κλαν του Σαλβίνι στο Μιλάνο

Την ίδια στιγμή στο Μιλάνο η ρατσιστική Λέγκα του Βορρά πραγματοποίησε μια κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία του καθεδρικού ναού της πόλης, όπου ο ηγέτης της Ματέο Σαλβίνι στο τέλος της ομιλίας του μπροστά σε μερικές χιλιάδες οπαδούς του "ορκίστηκε" ως πρωθυπουργός στο ευαγγέλιο και με ένα κομποσκοίνι ότι θα εφαρμόσει σύνταγμα όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση, διώχνοντας παράλληλα και τους μετανάστες.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, στο μεσαιωνικό κάστρο οι νεοφασίστες της CasaPound, πραγματοποιούσαν την προεκλογική τους εκδήλωση με την προστασία των αστυνομικών, που έριχναν δακρυγόνα για να απομακρύνουν τους αντιφασίστες που διαμαρτύρονταν για τη συμμετοχή των φασιστών στις εκλογές. Οι νεοφασιστικές Forza Nuova και CasaPound ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σαλβίνι για την πρωθυπουργία.

Η Λέγκα αναμένεται ότι θα πάρει πάνω από 23% στο Μιλάνο, ενώ χωρίς την παραμικρή αμφιβολία θα συνεχίσει να ελέγχει την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης, αφού ο ρατσιστής πρώην δήμαρχος του Βαρέζε αναμένεται να εκλεγεί στις 4 Μαρτίου πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας.

Ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου Μάριο Ντελφίνι εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του Σαλβίνι για τη χρήση χριστιανικών συμβόλων στη συγκέντρωσή του, ζητώντας από τον ίδιο και τους άλλους υποψηφίους να μιλούν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις για πολιτικά προβλήματα. Η επισκοπή του Μιλάνου στέκεται κοντά στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και κρατά ιστορικά αποστάσεις από τη Λέγκα του Βορρά και ό,τι αυτή πρεσβεύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL