Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ιταλία / Φασιστικές προκλήσεις ενόψει εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Φασιστικές προκλήσεις ενόψει εκλογών

Οι νεοφασιστικές προκλήσεις και οι απαντήσεις της αντιφασιστικής Ιταλίας, ακόμη και της πλέον όψιμης, κινδυνεύουν να μονοπωλήσουν το τελευταίο διάστημα την προεκλογική εκστρατεία των μεγάλων υποσχέσεων που έχει διευρύνει την αδιαφορία και την αποστροφή των πολιτών από τα κοινά κινδυνεύοντας να εκτοξεύσει την αποχή σε νέα επίπεδα - ρεκόρ στις κάλπες της 4ης Μαρτίου.

Το βράδυ της Τρίτης, ομάδα τριάντα νεοφασιστών της Forza Nuova προσπάθησε να εισβάλει στο μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι La7 στη Ρώμη και να διακόψει την πολιτική εκπομπή "Τρίτη”, η οποία έχει υψηλή τηλεθέαση. Ορισμένοι νεοφασίστες κατάφεραν να εισέλθουν στο κτήριο του σταθμού. Δεν σημειώθηκαν πράξεις βίας και δεν έγιναν συλλήψεις, αλλά ταυτοποιήσεις στοιχείων είκοσι νεοφασιστών, αφού τα πάντα καταγράφονταν από κάμερες. Η διεύθυνση του σταθμού κατήγγειλε την εισβολή της Forza Nuova.

Την ίδια ώρα, στη γειτονική Περούτζια νεοφασίστες μαχαίρωσαν 37χρονο ακτιβιστή του αριστερού ψηφοδελτίου Εξουσία στον Λαό και τραυμάτισαν ελαφρά στο κεφάλι έναν άλλο, τη στιγμή που κολλούσαν αφίσες, προφανώς ως απάντηση στην προηγούμενη επίθεση κουκουλοφόρων “αντιφασιστών” που στο Παλέρμο της Σικελίας έδεσαν και χτύπησαν το ηγετικό στέλεχος της Forza Nuova Μάσιμο Ουρσίνο και μετά ανάρτησαν τις εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα. Στη Περούτζια η αστυνομία αναζητά τους δράστες, ενώ ο 37χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, γιατί οι τρεις μαχαιριές δεν έβλαψαν ζωτικά όργανα.

Στο Παλέρμο οι αστυνομικές αρχές έκαναν έξι προσαγωγές, με τα αριστερά Κοινωνικά Κέντρα της περιοχής να δηλώνουν την αλληλεγγύη τους και ότι θα στηρίξουν νομικά τα άτομα αυτά, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες. Πάνω από 20 συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Ανταρτών ANPI, ζήτησαν από τις αρχές του Παλέρμο να απαγορεύσουν την προεκλογική συγκέντρωση του αρχηγού της Forza Nuova Ρομπέρτο Φιόρε που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Το προηγούμενο Σάββατο, αντιφασιστική διαδήλωση εναντίον συγκέντρωσης του Φιόρε στην “κόκκινη” Μπολόνια κατέληξε με επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον των αντιφασιστών, ενώ στη γειτονική Πιατσέντζα έγιναν τρεις συλλήψεις για τον ξυλοδαρμό καραμπινιέρου στις 11 Φεβρουαρίου από αντιφασίστες που διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα τοπικών γραφείων της νεοφασιστικής Casa Pound.

Οι δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις καταδικάζουν τη νεοφασιστική βία και κρατούν αποστάσεις από τον όψιμο αντιφασισμό που εκδηλώθηκε τόσο στην Πιατσέντζα όσο και στο Παλέρμο εναντίον του τραμπούκου της Forza Nuova, που στο παρελθόν είχε τραυματίσει Πακιστανούς και συμμετείχε σε νεοφασιστικές “περιπολίες” στα δημόσια μέσα μεταφοράς για να επιβάλλουν τον... νόμο και την τάξη. Ορισμένοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η στρατηγική των νεοφασιστών δηλητηριάζει το προεκλογικό τμήμα προσπαθώντας να αναβιώσει φαντάσματα του παρελθόντος από τη δεκαετία του '70 και του '80. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν την Casa Pound μεταξύ 0,9% και 1,1%.

Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις

Η νευρικότητα θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες ιταλικές δημοκρατικές συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL, ο πολιτιστικός και κοινωνικός οργανισμός ARCI και ασφαλώς ο Σύλλογος Ανταρτών ANPI, έχουν ανακοινώσει για το Σάββατο μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση και συγκέντρωση στη Ρώμη σε απάντηση στην τρομοκρατική φασιστική επίθεση στη Ματσεράτα, που κατέληξε στον τραυματισμό πέντε Αφρικανών και μιας Ιταλίδας.

Την ίδια ημέρα, στο Μιλάνο, την πρωτεύουσα της αντιφασιστικής Ιταλίας, θα μιλήσει σε κεντρική προεκλογική εκδήλωση ο Ματέο Σαλβίνι, ο ρατσιστής ηγέτης της Λέγκας του Βορρά (που στο Μιλάνο ενδέχεται να ξεπεράσει το 23%), ενώ σε άλλο χώρο στο κέντρο του Μιλάνο θα μιλήσει ο ηγέτης της Forza Nuova Φιόρε, με αποτέλεσμα αρκετά αριστερά Κοινωνικά Κέντρα και δημοκρατικές οργανώσεις να έχουν ανακοινώσει δική τους συγκέντρωση για να καταγγείλουν τον φασισμό και τον ρατσισμό.

Να τεθούν εκτός νόμου οι φασιστικές οργανώσεις

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν οδηγήσει σε γενικευμένο κλίμα αντιδράσεων εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, γιατί επέτρεψε τη συμμετοχή των νεοφασιστικών οργανώσεων στις εκλογές. Ο Σύλλογος Ανταρτών ANPI πήρε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης 500.000 υπογραφών, μαζί με άλλες μεγάλες δημοκρατικές οργανώσεις, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο να τεθούν εκτός νόμου οι φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του ιταλικού συντάγματος που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την αναδιοργάνωση κάτω από οποιαδήποτε μορφή του Φασιστικού Κόμματος.

Αδιαφορώντας για τις διατάξεις αυτές ο αντίστοιχος ιταλικός Άρειος Πάγος πυροδότησε νέες πολεμικές με την απόφασή του να αθωώσει δύο στελέχη της νεοφασιστικής Casa Pound γιατί θεώρησε ότι ο απαγορευμένος από τον ιταλικό νόμο φασιστικός χαιρετισμός είχε "επετειακό" χαρακτήρα κατά τη διάρκεια απαγορευμένης εκδήλωσης στο Μιλάνο το 2014 από τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Οι Αδελφοί της Ιταλίας, που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κυμαίνονται στο 5% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL