Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Φασιστική βία κατά μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φασιστική βία κατά μεταναστών

Η μικρή πόλη της Ματσεράτα, λίγα χιλιόμετρα από την Αγκόνα, έγινε θέατρο φασιστικής και ρατσιστικής βίας όταν ο πρώην υποψήφιος της Λέγκας του Βορρά Λούκα Τραΐνι επιτέθηκε το Σάββατο το πρωί σε έντεκα Αφρικανούς στέλνοντας έξι στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι δύο εξαφανίστηκαν χωρίς να τους παρασχεθούν πρώτες βοήθειες από τον φόβο της απέλασης. Τρεις ακόμη Αφρικανοί στάθηκαν πιο τυχεροί γιατί ο ακροδεξιός τρομοκράτης τους πυροβόλησε, ευτυχώς χωρίς να τους πετύχει.

Ο νεοφασίστας τρομοκράτης, που δεν μετάνιωσε για τις πράξεις του, φαίνεται ότι ενδιαφέρθηκε μόνο για την κατάσταση της γυναίκας που τραυμάτισε. “Δεν ήθελα να τη χτυπήσω” φέρεται να δήλωσε στον δικηγόρο του δηλώνοντας παράλληλα ότι ήθελε να σκοτώσει στο δικαστήριο τον Νιγηριανό Ίνοσεντ Οσεγκάλε, ο οποίος κατηγορείται ότι τεμάχισε και έβαλε σε δύο βαλίτσες την Παμέλα Μαστροπιέτρο, σε ένα άγριο έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Όμως ακόμη και πίσω από τη φαινομενική του δίψα να μετατραπεί σε αυτόκλητο “εκδικητή”, φαίνονται τα καθαρά φασιστικά χαρακτηριστικά των προθέσεών του, αφού πυροβόλησε εναντίον γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος και εμπορικών καταστημάτων μόνο και μόνο γιατί σε αυτά πηγαίνουν μετανάστες ή εκτιμούσε ότι εκεί διακινούνται ναρκωτικά.

Ο 28χρονος Τραΐνι μετά τις τρομοκρατικές του ενέργειες άφησε ένα άδειο κουτί από σφαίρες στο σημείο όπου είχαν βρεθεί οι βαλίτσες με την καρατομημένη Πάμελα και άναψε ένα κερί στη μνήμη του Μουσολίνι για να πάει αμέσως μετά στο μνημείο των πεσόντων τυλιγμένος με μια ιταλική σημαία και να περιμένει τη σύλληψή του.

Όταν οι καραμπινιέροι έκαναν έρευνα στο σπίτι του Τραΐνι, έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι ο δράστης δεν είναι ο “παράφρονας” που εμφανίζουν τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, αλλά και ότι είχε σοβαρά ιδεολογικά κίνητρα για να επιτεθεί στους αθώους νεαρούς Αφρικανούς μετανάστες, αφού ανάμεσα στα “ευρήματα” συμπεριλαμβάνονται “Ο Αγών μου” του Χίτλερ, κελτικά και άλλα νεοναζιστικά σύμβολα.

Ο Τραΐνι ήταν γνωστός στην περιοχή για τις σχέσεις του με τις δύο πιο επιθετικές νεοφασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, την Casapound και τη Forza Nuova.

Η υπόθεση όμως πήρε αλλόκοτες διαστάσεις γιατί ο Τραΐνι μετατράπηκε σε ένα είδος ειδώλου από τα κοινωνικά δίκτυα και συνάντησε την “κατανόηση” ενός μεγάλου τμήματος του δεξιού πολιτικού κόσμου που φιλοδοξεί να κυβερνήσει την Ιταλία. Το ίδιο κοινό που είχε κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα το καρατομημένο κεφάλι της αντιρατσίστριας προέδρου της Βουλής Λάουρα Μπολτρίνι, “συνενόχου” των Αφρικανών δολοφόνων.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι υποβάθμισε σε “σουρεαλιστικό” το γεγονός και κυρίως τα νεοφασιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά του, ενώ μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έριξαν την ευθύνη στην “εγκληματικότητα” των “παράνομων” μεταναστών. Ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε ότι, εάν επιστρέψει η Δεξιά στην εξουσία, θα απελάσει 600.000 “παράνομους” μετανάστες.

Η δημοκρατική Ιταλία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και όλοι οι πολιτικοί του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου καταδίκασαν το γεγονός με σκληρές και... προεκλογικές δηλώσεις. Η ιταλική κοινωνία ετοιμάζεται όμως να δώσει τη δική της απάντηση το Σάββατο το πρωί στη Ματσεράτα. Ο Σύλλογος Ανταρτών ANPI, που έχει ένα ιδιαίτερο ηθικό βάρος, κάλεσε για μια μαζική συμμετοχή εναντίον της βαρβαρότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL