Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
"Η ελληνική θεραπεία ως καθοριστικό στοιχείο για να διορθωθούν τα γεράκια της ΕΕ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η ελληνική θεραπεία ως καθοριστικό στοιχείο για να διορθωθούν τα γεράκια της ΕΕ"

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας αναφέρεται, σε πρωτοσέλιδη ανάλυσή της, η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Το άρθρο γνώμης έχει τίτλο «η ελληνική θεραπεία ως καθοριστικό στοιχείο για να διορθωθούν τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπογράφεται από τον Ιταλό οικονομολόγο Τζούλιο Σαπέλλι.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για να μπορέσει να καταλάβει, κανείς, ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης», σημειώνει ο Ιταλός καθηγητής και σχολιαστής, και στην συνέχεια προσθέτει:

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χρηματαγορές είναι θετικές: το σπρεντ έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 2010 μέχρι σήμερα, και βάσει αυτών των στοιχείων μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, όπως ακριβώς και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Μπορούμε και να προβλέψουμε ότι μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη διεθνών διασώσεων». Παράλληλα, υπενθυμίζει την θεαματική μείωση της σχέσης ελλείμματος- AΕΠ.

Ο Τζούλιο Σαπέλλι, στο ίδιο άρθρο, τονίζει ότι οι πολιτικές που επέβαλαν οι δανειστές από το 2010 προκάλεσαν την απώλεια του 1/3 του ΑΕΠ, ότι μισό εκατομμύριο Έλληνες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, και παρά τη μείωση των τελευταίων δυο ετών, η ανεργία είναι γύρω στο 21%.

Ο Ιταλός αναλυτής αναφέρει ότι την τελευταία περίοδο σημειώνει θεαματική ανάπτυξη ο τουρισμός και η παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών και ελαιόλαδου. Εξηγεί ότι τομείς όπως των μεταφορών και της χημικής βιομηχανίας δεν υπέστησαν κάμψη, αλλά ότι τα μέτρα των δανειστών επέβαλαν ένα ευρύτερο, υψηλό κοινωνικό κόστος.

«Ο κύριος στόχος του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα, είναι να πετύχει μια αναδιάρθρωση του χρέους, με δεκαετή ορίζοντα λήξης, ώστε να εφαρμοσθούν επεκτατικές οικονομικές πολιτικές, χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις και χωρίς περιοριστικούς νόμους για την απασχόληση, ιδίως στο δημόσιο τομέα. Αν η ελληνική κυβέρνηση πετύχει τον στόχο αυτό, είναι σαφές ότι θα μπορέσει να διαφανεί μια οδός που να είναι εναλλακτική στη λιτότητα, όπως συμβαίνει με την Πορτογαλία. Σε μια άκρως πολιτισμένη χώρα (πολύ συχνά ξεχασμένη), η οποία θα μπορούσε να παίξει, μαζί με την Ελλάδα, έναν υποδειγματικό ρόλο για να ανανεωθεί ριζικά η Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει η ανάλυση της Il Messaggero.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL