Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Οι Βρυξέλλες θα αποσύρουν τον Παναμά και 7 άλλες χώρες από την μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Βρυξέλλες θα αποσύρουν τον Παναμά και 7 άλλες χώρες από την μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ετοιμάζονται να αποσύρουν από τη μαύρη λίστα τους με τους φορολογικούς παραδείσους οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Παναμάς, δήλωσε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή στο AFP.

"Εκτός απροόπτου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα αφαιρέσουν από την μαύρη λίστα τον Παναμά, τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τυνησία, την Μογγολία, το Μακάο, την Γρενάδα και τα Μπαρμπέιντος" κατά την σύνοδο κορυφής που προβλέπεται να πραγματοποιήσουν στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Οι υπουργοί αναμένεται να υιοθετήσουν αυτή την απόφαση χωρίς να τη συζητήσουν", διευκρίνισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι οκτώ χώρες που αφορά η απόφαση αυτή έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που την αιτιολογούν.

"Οι δεσμεύσεις αυτές αξιολογήθηκαν από τους ειδικούς και όλος ο κόσμος συμφωνεί για να αφαιρεθούν από τον κατάλογο", πρόσθεσε.

Οι οκτώ χώρες θα εξακολουθήσουν ωστόσο να τελούν υπό στενή επιτήρηση. "Θα περάσουν στην πραγματικότητα στην γκρίζα λίστα", αυτήν των χωρών που έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν την αρμόζουσα συμπεριφορά όσον αφορά τα φορολογικά θέματα και βρίσκονται υπό επιτήρηση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, οι 28 χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μια μαύρη λίστα με 17 φορολογικούς παραδείσους που βρίσκονται εκτός ΕΕ.

Μετά την αφαίρεση των οκτώ χωρών, ο κατάλογος αυτός θα περιλαμβάνει πλέον μόνον εννέα: Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Αμερικανική Σαμόα, Αγία Λουκία και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Η υιοθέτηση της λίστας αυτής αποφασίστηκε στον απόηχο των διαφόρων σκανδάλων που έχουν ξεσπάσει για διάφορα συστήματα φοροδιαφυγής --"LuxLeaks" στα τέλη του 2014, "Panama Papers" τον Απρίλιο του 2016 και "Paradise Papers" τον Νοέμβριο του 2017.

Ερωτηθείσα από το AFP, μια ειδική της μκο Oxfam στις φορολογικές υποθέσεις, η Ορόρ Σαρντονέ, επέκρινε την επερχόμενη απόφαση, λέγοντας ότι "πρόκειται για μια ανησυχητική τάση, μόλις έναν μήνα μετά την υιοθέτηση του καταλόγου αυτού, να αφαιρούνται χώρες".

"Αποδυναμώνουν την αξιοπιστία της λίστας (...) αδειάζοντάς την", σημείωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL