Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντιδράσεις για την είσοδο της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση της Αυστρίας

Ο νέος καγκελάριος Σ.Κούρτς και ο ακροδεξιός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε-ΑΜΠΕ

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, κρατώντας πανό που έγραφαν «Έξω οι ναζί», «Οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι», «Θάνατος στον φασισμό»

Ορκίστηκε σήμερα η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας επικεφαλής τον 31χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς και τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος FPÖ.

Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Σ.Κούρτς προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα ÖVP είναι ο νεότερος ηγέτης του κόσμου.

Ορκίστηκε από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν πλάι στον 48χρονο αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επικεφαλής του ακροδεξιού FPÖ.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιένη κατά της συμμετοχής του FPÖ στη νέα κυβέρνηση.

Ξεχωριστές πορείες, πραγματοποιήθηκαν από αριστερές οργανώσεων και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κινήθηκαν προς τη συνοικία όπου βρίσκονται τα υπουργεία και το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι όπου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 13 νέων μελών της κυβέρνησης, εκ των οποίων έξι ανήκουν στο FPÖ.

Οι διαδηλωτές, ήταν περικυκλωμένοι από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία οδήγησε την πορεία στην πλατεία των Ηρώων, όπου το 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ εκφώνησε την ομιλία στην οποία ανακοίνωσε την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Έξω οι ναζί», «Οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι», «Θάνατος στον φασισμό».

Έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, το FPÖ, που κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές, απέσπασε τα πολύ σημαντικά υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας καθώς επίσης και τη θέση του αντικαγκελαρίου για τον επικεφαλής, Στράχε.

Ωστόσο οι διαμαρτυρίες αυτή τη φορά ήταν πιο περιορισμένες σε σχέση με σχεδόν 18 χρόνια νωρίτερα, την προηγούμενη φορά που το FPÖ συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Τότε οι υπουργοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν υπόγεια σήραγγα για να μεταβούν από την καγκελαρία στο γραφείο του προέδρου όπου θα ορκίζονταν.

Η επιτυχία του FPÖ τη δεκαετία του 1980 και του 1990 υπό την ηγεσία του εκλιπόντος Γεργκ Χάιντερ, υμνητή του Χίτλερ, αποτελούσε εξαίρεση για την Ευρώπη. Τώρα είναι απλώς ένα από τα πολλά αντιευρωπαϊκά, λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα που σημειώνουν εκλογική άνοδο στην ΕΕ.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι 1.500 άνδρες έχουν αναπτυχθεί στη Βιένη, καθώς έχουν ανακοινωθεί εννέα διαδηλώσεις, με τους διοργανωτές να αναμένουν περίπου 5.000 ανθρώπους.

«Ο εφιάλτης της Ακροδεξιάς εξακολουθεί να απειλεί την Ευρώπη»

«Δεν είναι ποτέ καλό νέο, όταν ένα ακροδεξιό κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Σαντρο Κοτζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε σε επαγρύπνηση τους δημοκράτες στην Ευρώπη λέγοντας πως θα πρέπει να έχουν το νου τους στην κυβέρνηση που αναλαμβάνει καθήκοντα στην Αυστρία.

Από πλευράς του ο νέος καγκελάριος ‘'κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου προκειμένου να καθησυχάσει τους εταίρους της ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερά φιλοευρωπαϊκή'' γράφει το Politico τονίζοντας πως ο Κουρτς, ο οποίος είναι ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη, ανέφερε ότι τα δύο κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας θέλουν να συνδράμουν ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Ταυτοχρόνως ωστόσο ο Κουρτς φρόντισε να καταστήσει από νωρίς γνωστή τη θέση του για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων υιοθετώντας πλήρως την άποψη Tουσκ περί αναποτελεσματικότητάς τους. «Θα προσπαθήσω να αλλάξει αυτή η δυσλειτουργική προσφυγική πολιτική», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τον βελγικό Τύπο η ανησυχία είναι επίσης έκδηλη σήμερα. Για «εφιάλτη της Ακροδεξιάς» που εξακολουθεί να απειλεί την Ευρώπη, κάνει λόγο η De Standaard στο κύριο άρθρο της σημειώνοντας ότι ο Χάιντερ ήταν «περιστέρι» μπροστά στους 6 υπουργούς του ακροδεξιού FPO που ετοιμάζονται να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πλανώνται πλάνην οικτρά  όσοι νομίζουν ότι η ακροδεξιά απειλή έχει εκλείψει για την Ευρώπη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση προσχωρεί στο στρατόπεδο των χωρών Visegrad ταυτιζόμενη απολύτως με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που ακολουθούν ακροδεξιές πολιτικές οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις προκαλώντας πολλά προβλήματα στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη στη σκιά της Αυστρίας» αναφέρει από πλευράς της η La Libre Belgique στο κύριο άρθρο της, σημειώνοντας ότι 17 χρόνια μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στην Αυστρία και την αποκήρυξη της συμμαχίας του συντηρητικού Καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το FPO του Γεργκ Χάιντερ, η αυστριακή ακροδεξιά θριαμβεύει και πάλι, αυτή τη φορά εν μέσω ευρωπαϊκής σιγής, η οποία ελπίζει κανείς ότι δε συμβαδίζει με την αδιαφορία. Η ακροδεξιά, υποστηρίζει το δημοσίευμα, έχει διεισδύσει σχεδόν παντού στην Ευρώπη, από την Ολλανδία έως τη Βουλγαρία, από τη Σουηδία έως την Ελλάδα, στην Κεντρική Ευρώπη ιδιαίτερα και ακόμα και εκεί όπου δε φανταζόταν κανείς ότι θα επέστρεφε, στη Γερμανία. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες, συνεχίζει η εφημερίδα έπεσαν στην παγίδα του λαϊκισμού και του εθνικισμού, πληρώνοντας την αδυναμία τους απέναντι σε προβλήματα που παραμένουν άλυτα, όπως η ανεργία και το μεταναστευτικό, αλλά έπεσαν επίσης θύματα προεκλογικών εκστρατειών βασισμένων στην παραπληροφόρηση και το ψέμα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εξασφαλίζουν έναν πρωτοφανή αντίκτυπο. Η Ευρώπη, καταλήγει, χάνει την αύρα και την ψυχή της, μεταλλασσόμενη σε αυτό που υπήρξε η αρχική φιλοδοξία, μία οικονομική κοινότητα, και, ενώ θα έπρεπε τώρα να κάνει τα πάντα για ν' αλλάξει τον ρου της ιστορίας, αναλώνει όλη την ενέργεια, το χρόνο και τα μέσα της στη διαπραγμάτευση του Brexit.

Σε ,ότι αφορά τέλος τον εξειδικευμένο στα ευρωπαϊκά ζητήματα Τύπο το euractiv διαπιστώνει ότι η ΕΕ σιωπηρά αποδέχεται τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση της Αυστρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Όλοι στην απεργία

Η εργασιακή αξιοπρέπεια και οι αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων απειλούνται από μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι ο εργασιακός μεσαίωνας, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η συμπίεση των μισθών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο