Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Α. Κόστα: Αύξηση κατώτερου μισθού, υποχώρηση φτώχειας και ανισοτήτων στη μεταμνημονιακή Πορτογαλία

Αύξηση κατώτερου μισθού στα 580 ευρώ και μείωση κινδύνου φτώχειας κατά 3,6% και ανισοτήτων στην μεταμνημονιακή Πορτογαλία.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση της φτώχειας, ανάπτυξη, βελτίωση της εργασίας και περισσότερη ισότητα”, τόνισε από το βήμα της βουλής ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ενώ η κυβέρνησή του προχωρά σε άνοδο του κατώτερου μισθού στα 580 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ένα χρόνο νωρίτερα από το στόχο του κυβερνητικού προγράμματος που είχαν συμφωνήσει οι σοσιαλιστές με ιδιαίτερες συμφωνίες με το Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό ΚΚ για την πολιτική της κυβέρνησης μετά το τέλος της μνημονιακής επιτροπείας.

Πολλοί έλεγαν ότι ήταν αδύνατον και κάποιοι άλλοι στοιχημάτιζαν και ψήφιζαν για την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης”, υπογράμμισε ο Κόστα, τονίζοντας ότι το 2016 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του δείκτη του κινδύνου της φτώχειας από την έναρξη της χρηματοοικονομική κρίσης, αντικρούοντας τις κριτικές για τη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους.

Κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα μπορούσαμε να στηρίζουμε τα εισοδήματα των οικογενειών, γιατί η πλειοψηφία που οικοδομήσαμε στο κοινοβούλιο [με την Αριστερά] θα έθετε σε κίνδυνο τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών η κυβέρνησή μας απέδειξε ακριβώς το αντίθετο”, συμπλήρωσε ο Κόστα, προειδοποιώντας τη δεξιά αντιπολίτευση ότι “μπορείτε να αμφισβητήσετε τη στρατηγική, ότι δεν συμφωνήσαμε μαζί σας για την πολιτική μας, αλλά δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε την πραγματικότητα”.

Για τον Κόστα η πολιτική της δεξιάς για “ένα ελάχιστο Κοινωνικό Κράτος” και “η κοινωνική ηθική της λιτότητας” ήταν καταστροφικές για την κοινωνία και για αυτό η κυβέρνησή του και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που την στηρίζει υιοθέτησαν μια άλλη πολιτική.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε στη βουλή τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Πορτογαλίας ΙΝΕ για την φτώχεια υπογραμμίζοντας ότι “ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε κατά 3,6% το 2016 σε ετήσια βάση και ο δείκτης ολικής στέρησης – ένδειας υποχωρεί στο 7% το 2017 από το 10% του 2015. Αυτό αποδεικνύει, και στις δύο περιπτώσεις, ότι η φτώχεια υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005 επιβεβαιώνοντας ότι οι πολιτικές στήριξης των εισοδημάτων των οικογενειών, η ανάκτηση των ελάχιστων κοινωνικών παροχών και η αύξηση των συντάξεων και του κατώτερου μισθού, μαζί με την αύξηση της απασχόλησης, αποτελούν τις σωστές πολιτικές για μια κοινωνία με μεγαλύτερη συνοχή και λιγότερες ανισότητες”.

Οι πληγές που προκάλεσε η κρίση δεν θα κλείσουν τόσο εύκολα και θα πρέπει να συνεχίσουμε με την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουμε και στα επόμενα χρόνια¨, συμπλήρωσε ο Κόστα υπενθυμίζοντας ότι το ΑΕΠ παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 και έχουν χαθεί περίπου 300.000 θέσεις εργασίας από την ίδια περίοδο.

Η κυβέρνηση του Κόστα πρότεινε την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 580 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2018 από τα 557 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, από τον αρχικό στόχο για άνοδο του κατώτερου μισθού στα 580 ευρώ το 2019, ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CGTP και το Πορτογαλικό ΚΚ ζητούσαν άνοδο στα 600 ευρώ και το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο, η φιλοσοσιαλιστική UGT, άνοδο στα 585 ευρώ.

Η αύξηση του μισθού στα 580 ευρώ βρίσκεται μέσα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Ντα Σίλβα, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 22,8% των εργαζομένων λαμβάνει τον κατώτερο μισθό, γεγονός που σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 700.000 εργαζόμενοι θα έχουν την αύξηση μισθού που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ένα... χρόνο νωρίτερα, χάρις στην ένταση των προσπαθειών της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε σταθερή ανάκαμψη και να δημιουργήσει νέες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας μέσα στο νέο πλαίσιο κινήσεων που της επιτρέπει το τέλος της μνημονιακής επιτροπείας.

Οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις από τους εργοδότες, όπως δείχνει η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτερο μισθό κατά 61.500 άτομα ή κατά 9,4% από το 2016, για να φθάσουν στα 713.000 άτομα ή το 21,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού, γεγονός που εντείνει από την άλλη πλευρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τώρα δεν παίζουμε

Αυτή η κυβέρνηση τράβηξε μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Εξελέγη με την εντολή να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήταν δική της. Είχε να διαχειριστεί μια κοινωνία εξουθενωμένη και...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο