Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία για το προσφυγικό

Τις τρεις χώρες αποφάσισε να παραπέμψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων

Την παραπομπή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξαθώς δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

Κατά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, η ΕΕ εφοδιάσθηκε με ένα προσωρινό πρόγραμμα επείγουσας επανεγκατάστασης με ποσοστώσεις υποδοχής για κάθε κράτος μέλος. Επικρίνει αυτές τις τρεις χώρες ότι δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, όπως είχαν δεσμευθεί να πράξουν.

«Η Ουγγαρία δεν έλαβε κανένα μέτρο από την αρχή του προγράμματος επανεγκατάστασης και η Πολωνία δεν προχώρησε σε καμιά επανεγκατάσταση ούτε προσέφερε κάποια θέση από τον Δεκέμβριο 2015. Η Τσεχική Δημοκρατία δεν προχώρησε σε καμιά επανεγκατάσταση από τον Αύγουστο 2016 ούτε προσέφερε κάποια νέα θέση εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Η Κομισιόν, εγγυήτρια των συνθηκών είχε ήδη απευθύνει δύο προειδοποιήσεις σ' αυτή τη διαδικασία παράβασης εναντίον των τριών χωρών. Καθώς δεν υπήρξε ικανοποιητική απάντηση εκ μέρους τους, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν επιχειρήσει να αμφισβητήσουν τον μηχανισμό των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων ενώπιον του ίδιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είχε όμως επιβεβαιώσει τη νομιμότητα του μηχανισμού.

Ο μηχανισμός έχει εκπνεύσει και οι νεοαφιχθέντες δεν είναι πλέον υποψήφιοι για επανεγκατάσταση. Εξακολουθούν ωστόσο να απομένουν «χιλιάδες πρόσωπα υποψήφια για επανεγκατάσταση», όπως υπενθύμισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Επισήμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν την 1η Δεκεμβρίου, η Τσεχική Δημοκρατία υποσχέθηκε να υποδεχθεί 50 άτομα και τελικά δέχθηκε 12 προερχόμενα από την Ελλάδα. Η Πολωνία υποσχέθηκε 100 θέσεις, όμως δεν έχει υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένα ιστορικό βήμα

Η πρόθεση του γειτονικού μας λαού, να τελειώσει η εθνικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, είχε εκφραστεί από το δημοψήφισμα. Ο επιδέξιος χειρισμός της αποχής και των προβλημάτων...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο