Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Παρέμβαση Μέι για την Ιερουσαλήμ: "Θα μιλήσω με τον Τραμπ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση Μέι για την Ιερουσαλήμ: "Θα μιλήσω με τον Τραμπ"

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το οποίο, είπε, θα καθοριστεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.

Η Μέι είπε πως την αρχαία πόλη πρέπει να μοιράζονται εν τέλει το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Είπε πως πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που πρόκειται να αναγνωρίσει σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είναι «πολύ δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για ειρήνη και ο πρόεδρος έχει μια ομάδα που είναι πλήρως αφοσιωμένη σε αυτό», επέμεινε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Της ομάδας αυτής, που εργάζεται για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, ηγείται ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

«Εργάστηκε με πολλή επιμέλεια για νέες προσεγγίσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας, είχε διακριτικά πολλές επαφές στην περιοχή γύρω από αυτή τη διαδικασία» και «εργάζεται σκληρά», είπε ο Τίλερσον, λέγοντας ότι του ζητήθηκε να δώσει «συμβουλές» για τα πιο «δύσκολα» θέματα.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
«Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι άλλο παρά στο να εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις» επισήμανε ο Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας. Από την πλευρά του ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής.

«Απευθύνω από το βήμα αυτό μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα: προσέξτε μην λάβετε κανένα μέτρο που θα στόχευε στο να τροποποιηθεί το νόμιμο καθεστώς της Ιερουσαλήμ» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το πεπρωμένο δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες» προειδοποίησε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θεωρείται «κόρη οφθαλμού για όλους τους μουσουλμάνους».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας υπενθύμισε ότι επισήμανε στον Ντοναλντ Τραμπ την «ανησυχία» του ενόψει των ανακοινώσεών του σήμερα και κατόπιν σημείωσε ότι «είναι επιτακτικό να εργαστούμε με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL