Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
4ο Ευρωκοινοβούλιο ΑμεΑ: Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στο προσκήνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

4ο Ευρωκοινοβούλιο ΑμεΑ: Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στο προσκήνιο

Με ένταση, με παλμό, με διεκδικητική διάθεση, πάνω από 600 άτομα με αναπηρία από όλες τις χώρες τις ΕΕ συγκεντρώθηκαν σήμερα 6 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, και σχημάτισαν το 4ο Ευρωκοινοβούλιο των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης κήρυξαν την έναρξη της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου με κεντρικό θέμα συζήτησης το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που για πολλά άτομα με αναπηρία είναι απαγορευμένο και αποτελεί αίτημα και διεκδίκηση. Ομόφωνα υπερψηφίστηκε το Μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές 2019

http://www.edf-feph.org/sites/default/files/edf_manifesto_on_the_european_elections_2019_-_final.pdf , με την υπερψήφιση του οποίου ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε σε πανηγυρικό τόνο: «Τώρα πρέπει να το προωθήσουμε, τώρα πρέπει να στείλουμε περισσότερα άτομα με αναπηρία στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Έχουμε τα νούμερα! Έχουμε το θάρρος!»

Κηρύττοντας την έναρξη του 4ου Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, η συμμετοχή στην πολιτική και στη δημόσια ζωή βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοκρατίας. Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία δεν μπορεί να είναι πλήρης και αποτελεσματική, αν δεν περιλαμβάνονται σωστά στην πολιτική ζωή όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της ΕΕ.

Ωστόσο, οι εκατοντάδες χιλιάδες των ατόμων με αναπηρία στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και δεν έχουν ίσες ευκαιρίες να εισέλθουν στην πολιτική.

Γνωρίζουμε τη δέσμευση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στο ζήτημα, το οποίο θα θέλαμε να είμαστε ψηλά στην ατζέντα του ΕΚ. Θα θέλαμε το ΕΚ να απευθύνει ισχυρές συστάσεις στα κράτη μέλη καθώς και στην Επιτροπή όσον αφορά το δικαίωμα των πολιτών του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με ισοτιμία.

Τα 4 ευρωπαϊκά κοινοβούλια των ατόμων με αναπηρία συνέβαιναν κάθε φορά σε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές. Το πρώτο το 1993 πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης Διεθνούς Ημέρας των ατόμων με αναπηρία. Το δεύτερο το 2003 πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο Ευρωπαϊκό έτος των ατόμων με αναπηρία. Τα δύο πρώτα γεγονότα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια μιας εποχής επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έδωσαν ώθηση στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που θεσπίστηκαν μέσω του ευρωπαϊκού δικαίου σε διάφορους τομείς. Το τρίτο κατά το 2012 έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας εξίσου ιστορικής, αλλά πολύ ταραχώδους περιόδου, όπου η ΕΕ ήταν βαθιά βυθισμένη σε μια χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, την τιμή της οποίας κατέβαλαν τα άτομα με αναπηρία, με σοβαρή υποχώρηση των αναπηρικών δικαιωμάτων. Σήμερα, ενώ η ΕΕ ισχυρίζεται ότι ανακάμπτει από όλες τις κρίσεις, βρίσκοντας και πάλι μια θετική ώθηση, πρέπει να δούμε μια νέα ώθηση, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και για την σαφή πρόοδο στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία.

Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα, ενωμένο και ισχυρότερο, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία! Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς»!

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα το λόγο πήρε ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος: «Βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω να εκφράσω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του συνόλου των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία και των οικογενειών τους που τα τελευταία 8 χρόνια αγωνίζονται αδιάκοπα προκειμένου να ανατρέψουν τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουν από τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας. Αγωνιζόμαστε καθημερινά και με όλη τη δύναμή μας για την άρση των μνημονιακών μέτρων που έχουν επιφέρει μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μας καθώς και για την αποτροπή εφαρμογής οποιοδήποτε μέτρου που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των αναπηρικών επιδομάτων και στη μείωση της χρηματοδότησης Δομών και Προγραμμάτων που προωθούν την κοινωνική ένταξή μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτωχοποίηση, στην εξαθλίωση και σε οποιοδήποτε περιορισμό των ανθρώπινων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο των απαιτήσεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι πως σε όλη αυτή την τιτάνια προσπάθειά μας τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι δίπλα στο ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί από κοινού να διασώσουμε τις αξίες που στηρίζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό - αρχές όπως είναι η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Ως εθνικό αναπηρικό κίνημα ζητούμε με όλη τη δύναμή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία, που θα προωθεί την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και θα βελτιώνει στην πράξη την καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους».

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν και μίλησαν οι κ.κ.: Ádám Kósa, Marian Harkin και Marek Plura από τη διακομματική επιτροπή αναπηρίας του ΕΚ, Γιώργος Ντάσσης, πρόεδρος ΕΟΚΕ, Marianne Thyssen, Ευρωπαία Επίτροπος για την Εργασία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Corina Crețu, Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Emily O'Reilly, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Χρήστος Στυλιανίδης, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτές κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL