Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Η Αριστερά σε ρόλο ρυθμιστή στην Καταλωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αριστερά σε ρόλο ρυθμιστή στην Καταλωνία

“Η ενωτική λίστα Catalunya En Comù - Podem στοιχηματίζει σε μια προοδευτική κυβέρνηση στην Καταλωνία, ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις και την επαναφορά της κοινωνικής ατζέντας εναντίον της κρίσης και των περικοπών, με τη στήριξη της ισπανικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς Αριστεράς και του κόσμου της οικολογίας”, τόνισε την “Αυγή” ο Λουίς Ραβέλ, o πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της καταλανικής Αριστεράς CSQEP και ψυχή σήμερα του ενωτικού ψηφοδελτίου Catalunya En Comù - Podem, που διεκδικεί τα κλειδιά της καταλανικής κυβέρνησης στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, της Metroscopia για την “El Pais” και της NC Report για τη δεξιά εφημερίδα “La Razon”, δείχνουν ότι τα τρία κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας θα φθάσουν πολύ κοντά, αλλά δεν θα διασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, μετατρέποντας στην πράξη το ενωτικό αριστερό σχήμα Catalunya En Comù - Podem σε ρυθμιστή των μετεκλογικών σεναρίων. Η Metroscopia έδωσε στη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC 26,5% και 39 βουλευτές, στους Πολίτες 25,3% και 35 βουλευτές, στους σοσιαλιστές 14,9% και 19 βουλευτές, στο Junts Per Catalunya - JuntsxCAT του Πουτζντεμόν 13,6% και 21 βουλευτές, στο Catalunya En Comù - Podem 6,7% και 8 βουλευτές, στο αριστερό CUP 5,9% και 7 βουλευτές και στο Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι με 5,8% και 6 βουλευτές. Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα είχαν 67 βουλευτές, έναν λιγότερο από την απόλυτη πλειοψηφία, και αυτά κατά της ανεξαρτησίας 60, καθιστώντας τους 8 βουλευτές της Αριστεράς απαραίτητους για την οποιαδήποτε πλειοψηφία. Η NC Report έδωσε στο μπλόκο υπέρ της ανεξαρτησίας δύο λιγότερους από την απόλυτη πλειοψηφία, καθιστώντας εκ νέου τους 10 βουλευτές της ενωτικής Αριστεράς απαραίτητους για τον σχηματισμό πλειοψηφιών.

Τη Δευτέρα το πρωί, το Unidos Podemos και τα ενωτικά συμμαχικά ψηφοδέλτια θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της εφαρμογής του άρθρου 155 για τη διάλυση της καταλανικής Βουλής και τοπικής κυβέρνησης, πυροδοτώντας μια νέα και οξεία αντιπαράθεση με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και τους λαϊκιστές Πολίτες του Ριβέρα, ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Πουτζντεμόν θα πρέπει να παρουσιαστεί στη βελγική Δικαιοσύνη για το θέμα της έκδοσής του στην Ισπανία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Καταλωνία, τη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες, ξεκίνησε στην πράξη η προεκλογική μάχη για τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, με το εθνικιστικό στρατόπεδο των Καταλανών να μην έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα στηρίξει την επανεκλογή στη θέση του προέδρου της Καταλωνίας του Πουτζντεμόν. Οι σοσιαλιστές προσπαθούν να ανέβουν την τελευταία στιγμή στο κάρο του μετριοπαθούς καταλανικού εθνικισμού υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ιδρυθεί καταλανική εφορία που να συγκεντρώνει όλους τους φόρους της Καταλωνίας και μετά να τους αποδίδει στο ισπανικό κράτος, ενώ οι λαϊκιστές Πολίτες προσπαθούν να μετατραπούν στο αντίπαλο δέος του καταλανικού εθνικισμού υποσκελίζοντας το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι σε μια άκρως μειοψηφική θέση στην Καταλωνία.

- Σήμερα ξεκινάτε την προεκλογική σας εκστρατεία με το ενωτικό ψηφοδέλτιο...

Φτιάξαμε ένα πραγματικά ενωτικό ψηφοδέλτιο με όλες τις συνιστώσες των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς και της οικολογίας, το ενωτικό Barcelona En Comù που έχουμε στον Δήμο της Βαρκελώνης, την Πρωτοβουλία για την Καταλωνία - Πράσινοι ICV, την Ενωμένη Εναλλακτική Αριστερά EUiA, που συμμετέχει στην Ενωμένη Αριστερά, το Podem της Καταλωνίας, όλους. Σήμερα θα ψηφίσουμε και το εκλογικό μας πρόγραμμα, γιατί ό,τι κάνουμε έχει πάντα τη συναίνεση των μελών, των στελεχών και των ανθρώπων που αγωνιζόμαστε μαζί.

- Στο πρόγραμμά σας συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με εγγυήσεις στα πρότυπα του δημοψηφίσματος που έγινε στον Καναδά για το Κεμπέκ...

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Καταλωνία και τη χώρα είχαμε κάνει την πρόταση ενός δημοψηφίσματος με εγγυήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με μια μονομερή απόφαση ανεξαρτησίας, γιατί δεν είναι αποδεκτή και εφικτή από την Καταλωνία και δεν αποτελεί δημοκρατική διέξοδο. Ο μόνος τρόπος επίλυσης του εδαφικού και πολικού προβλήματος είναι να δώσουμε τη φωνή και τη δύναμη τους πολίτες. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα δημοκρατικό και αποδεκτό από όλους δημοψήφισμα. Η πρόταση μας είναι πολύ πιο επίκαιρη σήμερα, μετά την αποτυχία όσων υποστήριξαν την ανεξαρτησία και την αποτυχημένη πολιτική του Ραχόι.

- Το πρόγραμμά σας διακρίνεται και από μια κοινωνική και οικονομική ατζέντα...

Τα μεγαλύτερα θύματα από την αντιπαράθεση για το εδαφικό πρόβλημα της Καταλωνίας είναι οι πολίτες της Καταλωνίας, γιατί διαγράφτηκαν από την καθημερινότητα και μετατέθηκαν για το μέλλον όλα τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Κάποιοι πίστευαν ότι με τη θαυματουργή ανεξαρτησία θα λύναμε όλα μας τα προβλήματα. Δυστυχώς, επιδεινώθηκαν με την παγίωση των μεγάλων ανισοτήτων, την παγίωση της φτωχοποίησης και την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και της κοινωνικής προστασίας. Εμείς σήμερα επαναφέρουμε τη διεκδίκηση μιας νέας και πιο δίκαιης προοδευτικής φορολογικής πολιτικής, γιατί τόσο η κυβέρνηση του Ραχόι όσο και η εθνικιστική κυβέρνηση του Πουτζντεμόν αρνήθηκαν να εφαρμόσουν μια δικαιότερη πολιτική ανακατανομής του πλούτου. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της θητείας της καταλανικής Βουλής ένα από τα ελάχιστα θετικά μέτρα που κατατέθηκαν ήταν το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, δηλαδή μια πολιτική στήριξης των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η υιοθέτηση καθυστέρησε τόσο πολύ που σήμερα η εφαρμογή του είναι αδύνατη μετά τον έλεγχο των οικονομικών της καταλανικής από την ισπανική κυβέρνηση. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια δραματική κατάσταση.

- Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι θα κρίνετε τις μετεκλογικές εξελίξεις και ότι έχετε τα κλειδιά της κυβέρνησης της Καταλωνίας. Μέχρι και οι Πολίτες έφθασαν υποκριτικά να σας κάνουν προτάσεις συνεργασίας...

Όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο ότι εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμιά κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν δεξιά κόμματα και κυρίως με τους Πολίτες, που στηρίζουν την επαναφορά του συγκεντρωτικού κράτους και σε πολλά θέματα είναι δεξιότεροι και από το Λαϊκό Κόμμα. Όσο και να τραγουδούν οι σειρήνες αυτών που αυτοαποκαλούνται “συνταγματικά” κόμματα, δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε μια κυβέρνησή τους. Δεν πρόκειται όμως να στηρίξουμε και καμιά κυβέρνηση των κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, που θέλουν να αναβιώσουν τις πολιτικές που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια. Εμείς θα στηρίξουμε μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση για την Καταλωνία. Θα εξαρτηθεί από τα εκλογικά αποτελέσματα. Εμείς θέλουμε να επιστρέψει στο κέντρο της πολιτικής προσοχής η κοινωνική και οικονομική ατζέντα και να επιλύσουμε το εδαφικό πρόβλημα με δημοψήφισμα με εγγυήσεις. Για εμάς προέχει η μάχη κατά της λιτότητας και της περικοπής των δημοσίων υπηρεσιών και των δικαιωμάτων, η μάχη εναντίον της φτώχειας και της υπεράσπισης του περιβάλλοντος.

- Ο Ραχόι φαίνεται ότι “πούλησε” τον Σάντσεθ και δεν προχωρά στη συνταγματική μεταρρύθμιση που υποσχέθηκε για να διασφαλίσει τη στήριξη των Σοσιαλιστών στην εφαρμογή του άρθρου 155...

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπαθεί να παίξει το χαρτί της μετριοπαθούς Κεντροαριστεράς υποστηρίζοντας τον διάλογο και ότι στήριξαν την εφαρμογή του άρθρου 155 για να διεξαχθούν εκλογές στην Καταλωνία. Όταν είσαι προσκεκλημένος για δείπνο στη σπίτι του διαβόλου, είναι καλό να έχεις ένα πολύ μακρύ κουτάλι, γιατί θα προσπαθήσει να σου φάει το χέρι, λέει μια ρωσική παροιμία. Ο Σάντσεθ πήγε στο δείπνο με ένα κουταλάκι! Ψήφισε την εφαρμογή του άρθρου 155 και ο Ραχόι μετέθεσε τη δέσμευσή του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στις μετεκλογικές ελληνικές καλένδες. Οι συμμαχίες με το Λαϊκό Κόμμα λειτουργούν πάντα υπέρ της Δεξιάς. Οι Σοσιαλιστές στοιχηματίζουν στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και προσπαθούν να εμφανιστούν ως οι μετριοπαθείς που θέλουν να χαμηλώσουν οι τόνοι. Οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις από τα “συνταγματικά” κόμματα, το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, και έφθασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι θα σχηματίσουν από μόνοι τους κυβέρνηση μειοψηφίας στην Καταλωνία στηριζόμενοι πότε στη Δεξιά και πότε στην Αριστερά! Η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά ERC μπορεί να έχει τα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη και να μετατραπεί στο μεγαλύτερο κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά μπορεί να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Η ERC ριζοσπαστικοποίησε τον λόγο της υπέρ της ανεξαρτησίας καταφέροντας να μεταφέρει το τίμημα της περιπέτειας της ανεξαρτησίας στο πιο δεξιό τμήμα του κινήματος. Η ERC προσπαθεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα ακολουθώντας την πολιτική του Εθνικιστικού Κόμματος της Σκωτίας.

- Στην προεκλογική εκστρατεία σας θα συμμετέχουν “Ισπανοί” πολιτικοί, όπως ο Ιγκλέσιας και ο Γκαρθόν, και ευρωπαϊκές πολιτικές και όχι μόνο προσωπικότητες, όπως η Πράσινη Κέλερ και ο Εργατικός Τζονς...

Στέλνουμε μήνυμα αδελφότητας στους άλλους λαούς της Ισπανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική λύση για την Καταλωνία χωρίς συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ισπανία. Αγωνιζόμαστε με τους λαούς της Ισπανίας εναντίον της Δεξιάς. Δεν υπάρχουν μονομερείς λύσεις. Η προεκλογική εκστρατεία μας έχει ανοιχτές τις πόρτες της στην ισπανική, ευρωπαϊκή και διεθνή Αριστερά και τον κόσμο της οικολογίας.

- Ο Πουτζντεμόν έφθασε να σκέφτεται και δημοψήφισμα για την παραμονή της Καταλωνίας στην Ε.Ε..

Ναι, αλλά αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις παιδιάστικες αυτές ανοησίες και κυρίως όταν η Volkswagen απείλησε ότι θα κλείσει τη Seat. Δεν μπορούν να παίζουν απερίσκεπτα με το μέλλον των πολιτών της Καταλωνίας, με ψευδεπίγραφες ανεξαρτησίες από τη μια και την καταστολή από την άλλη. Η απάντηση βρίσκεται στο ενωτικό μήνυμα του Catalunya En Comù, στις ιδέες και τις αξίες μιας αλληλέγγυας, δημοκρατικής, ομοσπονδιακής Ισπανίας σε μια αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL