Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Συγκεντρώσεις CGIL: Καμούσο, Όχι συντάξεις στα 67, απολύσεις και πρεκαριάτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκεντρώσεις CGIL: Καμούσο, Όχι συντάξεις στα 67, απολύσεις και πρεκαριάτο

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Συντάξεις: Οι λογαριασμοί δεν είναι σωστοί!”. Με αυτό το σύνθημα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων γέμισαν τους δρόμους πέντε μεγάλων ιταλικών πόλεων, της Ρώμης, του Τορίνο, του Μπάρι, του Παλέρμο και του Κάλιαρι, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού με τη... διαρκή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, που έφθασε στα 67 έτη.

“Θα ξαναβγούμε στους δρόμους, σύντομα”, τόνισε από την ιστορική πλατεία Πιάτσα Ντελ Πόπολο της Ρώμης η Σουζάνα Καμούσο, η γενική γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL που συγκάλεσε μόνο του τις συγκεντρώσεις.

“Διαμαρτυρόμαστε για την απεριόριστη αύξηση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση και ζητάμε από την κυβέρνηση μια στροφή στα θέματα της εργασίας και των νέων”, τόνισε η Καμούσο, θεωρώντας απαράδεκτη την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 42 χρόνια και 10 μήνες συνεισφορών για τους άνδρες και στα 41 έτη και 10 μήνες για τις γυναίκες.

Η CGIL θεώρησε ανεπαρκείς τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στο νέο Προϋπολογισμό και προχώρησε σε μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, παρόλο που οι δύο άλλες μεγάλες συνομοσπονδίες CISL και UIL διατηρούν πιο μετριοπαθείς θέσεις αποδεχόμενες τις προτάσεις της κυβέρνησης. “Πρέπει να ανακτήσουμε τις σχέσεις μας με την CISL και την UIL, γιατί διασπασμένοι είμαστε πιο αδύναμοι”, προειδοποίησε η Καμούσο, καθιστώντας σαφές ότι η CGIL στοιχηματίζει στην ενότητα όλων των εργαζόμενων.

“Εργαζόμαστε για να διοργανώσουμε την επόμενη εθνική κινητοποίηση και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν θα αργήσει”, συμπλήρωσε η επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, προειδοποιώντας εμμέσως ότι η CGIL μπορεί να αποτελέσει έναν αστάθμητο παράγοντα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται για τις αρχές Μαρτίου.

Η Καμούσο κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι και ο υπουργός Οικονομικών Παντόαν προσφέρουν διαρκώς νέες φορολογικές αμνηστίες και δεν καταπολεμούν την φοροδιαφυγή, ενώ αντίθετα στοχεύουν στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Η Καμούσο διεκδίκησε την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο και νέες προσλήψεις ξεκινώντας από τους πρόσκαιρα απασχολούμενους επιστήμονες στον τομέα της έρευνας.

“Η Μαρίκα σήκωσε το κεφάλι της”, τόνισε ικανοποιημένη η Καμούσο υπερασπιζόμενη την εργαζόμενη στο σουηδικό πολυεθνικό κολοσσό ΙΚΕΑ, που απολύθηκε γιατί δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα ωράρια εργασίας της εταιρείας ως διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών εκ των οποίων το ένα ΑΜΕΑ. Αναφερόμενη στην περίπτωση της εργαζόμενης στην ΙΚΕΑ η Καμούσο επέστρεψε στο θέμα των απολύσεων και της υπεράσπισης της εργασίας. “Το άρθρο 18 του Καταστατικού των Εργαζομένων δεν είναι ένα ιδεολογικό τοτέμ αλλά μια αναγκαιότητα για να αποφύγουμε τη διάσπαση του κόσμου των εργαζομένων. Το άρθρο προστατεύει τους εργαζόμενους από απολύσεις που πραγματοποιούνται χωρίς δικαιολογία ή από διακρίσεις”, κατέληξε η Καμούσο.

Η γραμματέας της CGIL μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι τα τρία μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα έχουν λάβει πρόσκληση για να συμμετέχουν την Κυριακή το πρωί στην παρουσίαση του εκλογικού εγχειρήματος των Ντ'Αλέμα, Τσιβάτι και Φρατοϊάνι. “Εμείς, όπου μας καλούν πηγαίνουμε”, τόνισε η Καμούσο.

Στέλνουμε μήνυμα ότι για την επανεκκίνηση της Ιταλίας πρέπει να στηριχθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και η απασχόληση και κυρίως των νέων”, τόνισε από τη διαδήλωση στο Παλέρμο ο πρώην γραμματέας του συνδικάτου Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι, προειδοποιώντας ότι “στη Νότιο Ιταλία τα στοιχεία της ανεργίας είναι δραματικά και πολλοί νέοι πρέπει να φύγουν αναζητώντας κάποια προοπτική. Αυτό το θέμα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας την κυβέρνησης”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL