Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να περιμένουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να περιμένουν

Το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο έχουν και πάλι οι Βρυξέλλες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον λεγόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα», ενώ παράλληλα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη δεν έχει σκοπό να κάνει «παύση» όσο η Γερμανία προσπαθεί να φτιάξει κυβέρνηση.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: Η σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά» είπε με ανάρτησή του στο Twitter, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απαντώντας σε όλα τα δημοσιεύματα που ήθελαν τις Βρυξέλλες να «παγώνουν» μπροστά στην αδυναμία της Γερμανίας να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση.

Στην ίδια λογική, οι Βρυξέλλες «διαφημίζουν» την επερχόμενη εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου καθώς και τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, δυο μέρες αργότερα. «Εμείς προχωράμε και θέλουμε όταν η Γερμανία είναι έτοιμη να μας βρει σε κίνηση, όχι σε παύση», σχολιάζει στην «Α» Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι όσο η Γερμανία λύνει τις «εκκρεμότητές» της, δίνεται η ευκαιρία στο «δίδυμο Μακρόν - Γιούνκερ» να κάνει βήματα μπροστά.

«Δεν είναι κακό να αναλάβει τα ηνία για λίγο το Παρίσι, όσο το Βερολίνο είναι απασχολημένο. Δημιουργείται ένα κενό στην ηγεσία της Ε.Ε. και οι Γάλλοι έχουν την ευκαιρία να το καλύψουν» σημειώνει στην «Α» η Κορίνα Χορστ, αναπληρώτρια διευθύντρια στο γραφείο Βρυξελλών του αμερικανικού think tank German Marshall Fund, το οποίο επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Β. Αμερικής. Η ίδια επισημαίνει, ωστόσο, ότι «πρόβλημα» σε αυτήν την εξέλιξη βρίσκουν ορισμένοι Γερμανοί, οι οποίοι ήταν συνηθισμένοι σε παντοδυναμία στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ενόχληση αυτή φαίνεται άλλωστε και από τις δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ ότι στα θέματα της Ευρωζώνης (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, έναν προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης), «δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση χωρίς τη Γερμανία», προειδοποιώντας για «καθυστερήσεις» και ουσιαστικά αντιβαίνοντας στην επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ως εκ τούτου οι ιθύνοντες της Ε.Ε. μπορούν ως ένα βαθμό να μιλούν εκ του ασφαλούς. Οι βασικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένο να ληφθούν το καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, οι Βρυξέλλες αλλά και πολιτικοί παράγοντες της Γερμανίας ψαλιδίζουν συστηματικά τις «ελπίδες» των Βρετανών, ότι η όποια πολιτική κρίση στην πρώτη οικονομία της Ε.Ε. θα μπορούσε να ενδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι αστείο να πιστεύουν κάτι τέτοιο οι Βρετανοί. Η στάση όλων των κομμάτων στη Γερμανία ως προς το Brexit είναι κοινή» λέει χαρακτηριστικά ο πράσινος ευρωβουλευτής και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για την κυβέρνηση συνασπισμού Ράινχαρντ Μπουτικόφερ, κατά την ενημέρωση ομάδας δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Τέλος, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, προς στιγμήν η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη, λόγω τους σαφούς χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γερμανία. Ωστόσο, το καλοκαίρι που θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος, το Βερολίνο θα παίξει καθοριστικό ρόλο και θα φανεί τότε κατά πόσο οι όποιες καθυστερήσεις θα έχουν θετική ή αρνητική επίπτωση στις συζητήσεις.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των συντηρητικών, των Πράσινων και των Φιλελευθέρων, η πίεση έχει επανέλθει στους Σοσιαλιστές του Σουλτς προκειμένου να επαναληφθεί ο «μεγάλος συνασπισμός».

Πολλοί στην Ευρώπη αλλά και οι γνώστες της εσωτερικής κατάστασης της Γερμανίας εκτιμούν ότι οι Γερμανοί Σοσιαλιστές θα υποκύψουν τελικά και θα «θυσιαστούν» για χάρη της «πατρίδας», ενώ συζητιέται και το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Κένυα», αυτή τη φορά (συντηρητικοί, Σοσιαλιστές και Πράσινοι).

Ένας από τους λόγους τους οποίους επικαλούνται οι εν λόγω παρατηρητές είναι ακριβώς το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, καθώς το ενδεχόμενο νέων εκλογών μπορεί να καθυστερήσει τη δημιουργία κυβέρνησης μέχρι και το καλοκαίρι.

Επιπλέον, στις Βρυξέλλες, ενδεχόμενη επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να είναι παρά καλά νέα, ειδικά συγκριτικά με τους Φιλελεύθερους που κρατούσαν σκληρή στάση αναφορικά με την Ευρωζώνη και τις προσπάθειες εμβάθυνσης.

«Ακόμα και να πετύχαιναν οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό ‘Τζαμάικα’ το αποτέλεσμα θα ήταν μια αδύναμη κυβέρνηση και μια αδύναμη Γερμανία δεν θα ήταν πολύ χρήσιμη για την Ευρώπη», λέει χαρακτηριστικά η Κ. Χορστ.

Την ίδια στιγμή, η Άνγκελα Μέρκελ εκτιμάται πως έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, καθώς για πρώτη φορά στα 12 χρόνια που βρίσκεται στη θέση της καγκελαρίου δεν κατάφερε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να βρίσκει λύσεις, ακόμα κι αν δεν ικανοποιούνται όλες οι πλευρές. Επί της ουσίας, μένει να αποδειχθεί αυτό πώς θα μεταφραστεί στα ευρωπαϊκά πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL