Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Ανοιχτό σε συνομιλίες τώρα το SPD
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτό σε συνομιλίες τώρα το SPD

Οι πιέσεις από κάθε πιθανή κατεύθυνση απέδωσαν και έτσι το προεδρείο του SPD επισημοποίησε χθες τη στροφή που διαφαινόταν τα τελευταία 24ωρα. Έπειτα από συνεδρίαση εννέα ολόκληρων ωρών, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη συγκρότηση ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την άρση του σημερινού αδιεξόδου.

Ο Σουλτς, ο οποίος μέχρι τώρα επέμενε ότι η συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων καταδικάστηκε από τους ψηφοφόρους στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, τόνισε παρ’ όλα αυτά ότι το κόμμα θα πρέπει να απευθυνθεί στα μέλη του προτού λάβει την οριστική του απόφαση. Σημειώνεται πως στις 7 Δεκεμβρίου έχει οριστεί τριήμερο ομοσπονδιακό συνέδριο του SPD, στο οποίο θα εκλεγεί η επόμενη ηγεσία του κόμματος. Γι’ αυτό ίσως και ο ηγέτης του κόμματος έκρινε κρίσιμο να επισημάνει χθες πως "δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός προς μια κατεύθυνση".

Σε πρώτη φάση, πάντως, το κόμμα δηλώνει "ανοιχτό" σε συνομιλίες. "Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα μείνει αποκλείσει τη συζήτηση" τόνισε ο γενικός γραμματέας του Χουμπέρτους Χάιλ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας δήλωσε πως το SPD "δεν έχει το περιθώριο να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί που κάθεται στη γωνία".

Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει την επόμενη Πέμπτη έπειτα από την κοινή συνάντηση των ηγετών του SPD και των δύο χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων που διοργανώνει ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ. Η συνάντηση των τεσσάρων πολιτικών (Μέρκελ, Σουλτς, Ζεεχόφερ, Στάινμαϊερ) αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τον σχεδιασμό του επόμενου κυβερνητικού σχήματος.

Η σύμπλευση των Σοσιαλδημοκρατών με τα δύο κόμματα της παραδοσιακής γερμανικής Δεξιάς δεν αποτελεί ωστόσο το μοναδικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, αφού οι Πράσινοι αποτελούν πάντοτε μια πιθανή βαριάντα. Έτσι μετά το ναυάγιο της "Τζαμάικα" προτείνεται τώρα ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα επονομάζεται "Κένυα", αφού σε αυτή τη σημαία παραπέμπουν τα χρώματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων.

Όπως σημειώνουν με ανοιχτή επιστολή τους προς την ηγεσία του κόμματος δύο ιστορικά στελέχη του SPD, η Γκεζίνε Σβαν και ο Βόλφγκανγκ Τίρζε, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε "μια δημιουργική διέξοδο από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση". Όπως τονίζουν η παρουσία των Πρασίνων στην κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει ουσιαστικές δυνατότητες οι οποίες δεν θα υπήρχαν σε έναν μεγάλο συνασπισμό.

Οι Πράσινοι επιμένουν σε “Τζαμάικα”

Οι ίδιοι οι Πράσινοι πάντως δεν υποδέχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την πρωτοβουλία. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας Άντον Χοφράιτερ δήλωσε ότι βλέπει "περιορισμένα" μόνο πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο σχήμα, καθώς τα υπόλοιπα τρία κόμματα του συνασπισμού θα διέθεταν μεγάλη πλειοψηφία. Η καλύτερη λύση, όπως είπε, ήταν η "Τζαμάικα" και κάθε άλλο σχήμα παραμένει "πολύ μακριά" από το ιδανικό.

Στο περιθώριο, τέλος, της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι "καθησύχασε" τους ομολόγους της των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει μια κυβέρνηση που παραμένει προσηλωμένη στην Ε.Ε. και τόνισε πως θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύσσεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL