Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Γερμανία / Γερμανία: Παζλ για δυνατούς λύτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Παζλ για δυνατούς λύτες

Όλα τα σενάρια παραμένουν προς το παρόν ανοιχτά. Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας συνοδεύονται από παράλληλες διεργασίες με στόχο τη διατήρηση του Μεγάλου Συνασπισμού, ενώ οι νέες εκλογές φαίνεται να αποτελούν την τελευταία λύση όσο οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν σημαντικές ανακατατάξεις στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται αυτή τη στιγμή απολύτως διχασμένη. Έρευνα της εταιρείας INSA για λογαριασμό της “Bild” δείχνει ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες επιθυμεί νέες εκλογές και ένα ποσοστό 20% τάσσεται υπέρ του σεναρίου της κυβέρνησης μειοψηφίας. Η ίδια ασάφεια επικρατεί και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση που θα ήθελαν οι Γερμανοί: Το 27,6% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων, το 22,2% μια συμμαχία SPD- Αριστεράς- Πρασίνων, το 18,3% έναν νέο Μεγάλο Συνασπισμό, ενώ οι πιστοί της "Τζαμάικας" περιορίζονται πλέον στο 2,9%.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές από μια ασταθή κυβέρνηση μειοψηφίας, διαπραγματεύεται ήδη -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η “Bild”- με τους Πράσινους για αυτόν ακριβώς τον στόχο. Την προθυμία τους να αποτελέσουν τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών συνεχίζουν να εκφράζουν καθημερινά και οι Φιλελεύθεροι, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν διεξάγονται διαπραγματεύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αμφισβήτηση της Μέρκελ επεκτείνεται την ίδια στιγμή και στο ίδιο το κόμμα της, με το πρώτο κρούσμα να σημειώνεται στο Ντίσελντορφ, όπου η τοπική νεολαία του CDU ζήτησε χθες την αντικατάστασή της από άλλον υποψήφιο σε περίπτωση νέων εκλογών. Στη σχετική ανακοίνωση η Γερμανίδα καγκελάριος κατηγορείται ότι έφερε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1949, ενώ κατά τη διάρκεια των διερευνητικών διαπραγματεύσεων έδειξε να την ενδιαφέρει η προσωπική της παραμονή στην εξουσία περισσότερο από ό,τι η ουσία των θέσεων του κόμματος.

Στο στρατόπεδο του SPD, o πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών απάντησε στις πιέσεις της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος για συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες προσφεύγοντας στον... γαλλογερμανικό άξονα. Ο Μάρτιν Σουλτς επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη στήριξή του για τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Δεν παρέλειψε να "καρφώσει" τη Μέρκελ για το γεγονός ότι "δεν κάνει τίποτε για να υποστηρίξει" τον Μακρόν στην προσπάθειά του και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η σημερινή πολιτική κρίση στη χώρα του να της στερήσει τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει σήμερα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του Σουλτς με τον Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ μετατέθηκε τελικά για σήμερα Πέμπτη.

Ο Στάινμαϊερ, που αναμένεται να πιέσει ασφυκτικά τον Σουλτς να αναθεωρήσει την απόφασή του να μη συνεργαστεί ξανά με τους Χριστιανοδημοκράτες, έχει πάντως συμπαραστάτες και αρκετά στελέχη του SPD, που εκφράζονται όλο και πιο ανοιχτά υπέρ του Μεγάλου Συνασπισμού. Ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος Γιοχάνες Καρς τόνισε ότι μια παρόμοια συνεργασία "δεν πρέπει να αποκλείεται εκ προοιμίου" και κάλεσε τον Σουλτς να παραμείνει "ανοιχτός στον διάλογο".

Υπέρ των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες τάχθηκε και ο Μπερντ Βέστφαλ, εκπρόσωπος του SPD για οικονομικά θέματα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. "Το SPD δεσμεύτηκε, αλλά η μετακίνηση είναι δυνατή. Το SPD πρέπει να διατυπώσει σαφείς όρους και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση να επιδείξει ευελιξία" τόνισε χαρακτηριστικά στη “Handelsblatt”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL