Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Σε περίοδο ακυβερνησίας μπαίνει η Γερμανία, μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε περίοδο ακυβερνησίας μπαίνει η Γερμανία, μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών

Σε μακρά περίοδο ακυβερνησίας εισήλθε, από χθες, η Γερμανία, μετά την αποτυχία Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Πρασίνων (Die Gruenen) και Φιλελευθέρων (FDP) να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα», σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Επτά εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν μετά από πέντε εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από βασικούς άξονες πολιτικής, προκειμένου να μπουν στην κανονική φάση των διαπραγματεύσεων.

Την αρχή έκανε το κόμμα των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντντερ, ο οποίος, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εξήγγειλε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις και εγκαταλείπει τις διαβουλεύσεις. Ο Λίντνερ επικαλέστηκε έλλειψη κοινής βάσης εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο για το κόμμα του να μην κυβερνήσει, από το να κυβερνήσει με λανθασμένο τρόπο. «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης για το πνεύμα του κειμένου των διερευνητικών» είπε χαρακτηριστικά.

Μια ώρα αργότερα, δηλώσεις στα μικρόφωνα των τηλεοπτικών σταθμών έκαναν η Α. Μέρκελ και ο εταίρος της από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η υπηρεσιακή καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι στο επίμαχο θέμα του προσφυγικού θα μπορούσε να βρεθεί κοινός παρονομαστής με τους Πρασίνους. Αλλά και ο Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε από τη δική του οπτική γωνία ότι θα ήταν εφικτή συνεννόηση με τα άλλα κόμματα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρτ επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας στους Φιλελεύθερους. Ο Τζεμ Έζντεμιρ καταλόγισε μάλιστα στον πρόεδρό τους, Κρίστιαν Λίντνερ, ότι την απόφαση να αποσυρθεί από τις διερευνητικές δεν την έλαβε το βράδυ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε η χώρα θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση. Η Α. Μέρκελ θα ενημερώσει σήμερα το πρωί το προεδρείο του κόμματός της για τις εξελίξεις. Πιθανότατα θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για τα επόμενα βήματα. Η ίδια δήλωσε ότι ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την καλή διακυβέρνηση της χώρας τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Ένα πρώτο σενάριο είναι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο πρόεδρός του, Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει το κόμμα του και πάλι στα κυβερνητικά έδρανα, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου καταψήφισαν τον μεγάλο συνασπισμό. Ένα δεύτερο σενάριο είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Κι αυτό όμως όχι μόνο είναι πρωτόγνωρο για τα γερμανικά πολιτικά ειωθότα, αλλά πρακτικά ανέφικτο δεδομένου ότι κάθε φορά και για κάθε κυβερνητική απόφαση η καγκελάριος Μέρκελ, θα πρέπει να αναζητά πλειοψηφίες. Το απέκλεισε, εξάλλου, και το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, λέγοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση.

Απομένει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αλλά εκτός του ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές επιταγές που δυσκολεύουν πολύ μια τέτοια λύση, πιθανή προσφυγή και πάλι στις κάλπες θα ενίσχυε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση πλειοψηφιών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Θεωρητικά πάντα θα υπήρχε και ένα δεύτερος γύρος διερευνητικών για σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα, μετά από μια χρονική περίοδο ψυχραιμότερης αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Dpa, Spiegel, Phoenix, Αrd, DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL