Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
"Η μεγίστη παρανομία ήταν η εισβολή, το επόμενο ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η μεγίστη παρανομία ήταν η εισβολή, το επόμενο ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους"

   
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, καταδίκασε έντονα την παράνομη ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» πριν από 34 χρόνια.
Τόνισε ότι η ενέργεια αυτή «δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί στο Κυπριακό, και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα». «Η μια παρανομία διαδέχεται την άλλη, η μεγίστη παρανομία ήταν η εισβολή, το επόμενο ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους», επεσήμανε, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.
 
Από τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά και άλλων Τούρκων πολιτικών - σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης - φαίνεται ότι διαμορφώνουν μια πολιτική, η οποία ποσώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα οποία προσδοκούμε. «Εν πάση όμως περιπτώσει, δεν θέλω να προχωρήσω πέραν από την έντονη καταδίκη ενός αποσχιστικού φαινομένου, το οποίο δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό", κατέληξε.
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει «την αδιέξοδη πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους» και να παραδειγματιστεί από το γεγονός ότι αποσχιστικές, μονομερείς ανακηρύξεις «ανεξαρτησίας» είναι θνησιγενείς και δεν τυγχάνουν καμίας διεθνούς αναγνώρισης.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι η συμπλήρωση 34 χρόνων από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», «επιβεβαιώνει την πάγια διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και την αλαζονική περιφρόνηση της προς το διεθνές δίκαιο, τη βούληση και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».
Τη στιγμή που ολόκληρη η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί «να προβάλει μέσω εκδηλώσεων και προκλητικών «εορτασμών», και να συντηρήσει μία παράνομη, ανυπόστατη, αποσχιστική οντότητα και ένα θνησιγενές μόρφωμα στα κατεχόμενα, το οποίο έχει καταδικαστεί διεθνώς από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984)», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL