Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ιγκλέσιας στο Ραχόι: “Η ντροπή σου δεν κρύβεται πίσω από καμία σημαία”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιγκλέσιας στο Ραχόι: “Η ντροπή σου δεν κρύβεται πίσω από καμία σημαία”

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι από το βήμα της βουλής εξηγήσεις για τα χρήματα που εισέπραξε από το “μαύρο ταμείο” από τις μίζες του Λαϊκού Κόμματος, με τον Ραχόι και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντε Σανταμαρία να κάνουν σφορδή επίθεση στο Unidos Podemos και το ενωτικό En Comù Podem του Ντομένετς.

“Κύριε Ραχόι, πως θα φαινόταν στον κύριο πρόεδρο της κυβέρνησης το γεγονός ότι το όνομά του επιβεβαιώθηκε “αδιαμφισβήτητα” από τον Επικεφαλής Επιθεωρητών της Κεντρικής Μονάδας Οικονομικού και Φορολογικού Εγκλήματος UDEF ως παραλήπτης παρανόμων πληρωμών από “το ταμείο Β” του κόμματος του;”, ρώτησε ο Ιγκλέσιας το Ραχόι στη βουλή αναφερόμενος στην κατάθεση του Επικεφαλής Επιθεωρητή της UDEF Μορότσο, που διεύθυνε τις έρευνες για το “σκάνδαλο Γκουρτέλ” υπογραμμίζοντας ότι από τα ντοκουμέντα του πρώην ταμεία του Λαϊκού Κόμματος Μπάρθενας φαίνεται ότι ο Ραχόι πληρωνόταν από το “μαύρο ταμείο” του κόμματος.

Ο Ραχόι προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους υποστηρίζοντας ότι η κατάθεση του Μορότσο διαψεύστηκε από άλλο αστυνομικό, αλλά ο Ιγκλέσιας επέστρεψε δριμύτερος: “Κύριε Μ τελεία Ραχόι, έχει αποδειχθεί ότι πήρατε παράνομους μισθούς ανάμεσα στο 1997 και το 2008 και ότι είπατε ψέμματα. Τη ντροπή σας δεν την κρύβει καμία σημαία... Τα Λαϊκό Κόμμα είναι μια εγκληματική οργάνωση... και τα μέλη μιας οργάνωσης αυτού του τύπου τους αποκαλούν "εγκληματίες"”.

Σκάνδαλα, Ιράν, Βενεζουέλα και... χειροπέδες

Ο Ιγκλέσιας μάλιστα διασκέδασε και την αναμενόμενη απάντηση του Ραχόι: “Μιας και γνωριζόμαστε σιγά σιγά και ξέρω ότι θα μου μιλήσετε για το Ιράν και τη Βενεζουέλα, σας απαντώ εγώ: επί τουλάχιστον 14 φορές η Δικαιοσύνη έθεσε στα αρχεία της τις μηνύσεις εναντίον μας και η Βουλή ήδη έχει αποδεχθεί ότι εσείς χρησιμοποιήσατε την αστυνομία για να κατασκευάσετε στοιχεία εναντίον του κόμματός μου”.

Από τις έρευνες για το “Σκάνδαλο Πούνικα” αναδεικνύονται στοιχεία ότι το “μαύρο ταμείο” του Λαϊκού Κόμματος το χρησιμοποιούσε και η πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Αγκίρε, επί σειράς ετών δεξί χέρι του Ραχόι, με τις πιο ακροδεξιές θέσεις μέσα στο Λαϊκό Κόμμα, ενώ το Λαϊκό Κόμμα προχώρησε στην καταστροφή των υπολογιστών του “μαύρου ταμεία” Μπάρθενας για να καταστρέψει οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία της ύπαρξης του “Ταμείου Β”.

Από τις έρευνες για ένα άλλο σκάνδαλο, την αποκαλούμενη “Επιχείρηση Λάθο”, που είναι αναμεμειγμένος ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Γκονθάλεθ, που διαδέχθηκε την Αγκίρε, αναδεικνύονται και οι εσωτερικές έριδες του Λαϊκού Κόμματος. Από τις συνομιλίες που κατέγραψαν οι δικαστικές αρχές φαίνεται ότι ο Ραχόι δεν έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τον Αθνάρ και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. Ο Γκονθάλεθ μιλώντας με τον πρώην υπουργό Εργασίας του Λαϊκού Κόμματος Θαπλάνα υποστηρίζει μάλιστα ότι “ο Ραχόι είναι ένας τύπος με πολλά κόμπλεξ, ένας γιος πουτάνας... Ο Ραχόι θέλει να ξεπεράσει στην πρωθυπουργία ακόμη και τον Φράνκο”!

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της βουλής και τις κατηγορίες για τη διαφθορά του Λαϊκού Κόμματος ο βουλευτής της Δημοκρατικής – Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας Ρουφιάν έβγαλε ένα ζευγάρι χειροπέδες και απευθύνθηκε προς τον παριστάμενο εκείνη τη στιγμή υπουργό Εσωτερικών Θόιδο: “Ελπίζω να σας δω σύντομα με αυτές τον κ. Ραχόι... Αυτή είναι η πολιτική του, αυτό είναι το εκλογικό του πρόγραμμα. Αυτό είναι που εφάρμοσε στους συντρόφους μας, στη νόμιμη κυβέρνηση της Καταλωνίας. Κοίταμε. Εσείς κάνατε τις φυλακές σας τον εφιάλτη μας, εμείς θα κάνουμε τις κάλπες τον δικό σας εφιάλτη. Μας ταράξατε στο ξύλο, θα σας λιώσουμε με την ψήφο μας”.

Ντε Σανταμαρία στον Ντομένετς: Σε ενδιαφέρει μόνο η κουτάλα της τοπικής κυβέρνησης

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σάενθ Ντε Σανταμαρία από το βήμα της βουλής επιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ψηφοδελτίου της ενωτικής καταλανικής Αριστεράς En Comù Podem και επικεφαλής του αντίστοιχου ψηφοδελτίου στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου Catalunya En Comù Ντομένετς κατηγορώντας τον ότι αποτελεί “κομπάρσο των αποσχιστών... το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η κουτάλα στην κυβέρνηση της Καταλωνίας... Θέλετε να γίνετε ο ηγέτης των αποσχιστών”. Η Ντε Σανταμαρία επιτέθηκε και εναντίον της δημάρχου της Βαρκελώνης Κολάου για τη διακοπή της συνεργασίας της με τους σοσιαλιστές στο δήμο της Βαρκελώνης. “¨Καταστρέψατε μια κυβέρνηση, αυτή του δήμου της Βαρκελώνης, ως μια πληρωμή έναντι για να πάτε σε μια άλλη κυβέρνηση, αυτή της Καταλωνίας”, τόνισε η Ντε Σανταμαρία, που αποτελεί από τα πιο ακραία ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και του Λαϊκού Κόμματος.

Ο επιθετικός βερμπαλισμός της Ντε Σανταμαρία δεν είχε καμία σχέση με την ισορροπημένη τοποθέτηση του Ντομένετς που είχε τονίσει ότι “δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πατριωτικό μπλοκ. Εμείς προτείνουμε να εργαστούμε για να καταλήξουμε σε πραγματικές λύσεις, πέρα από τα μπλόκα που θέλουν μόνο να επιβληθούν στο άλλο μισό της Καταλωνίας”.

Προεκλογικός... εθνικιστικός πυρετός

Ο φυλακισμένος αντιπρόεδρος του ERC Χουνκουέρας υπέδειξε τη γενική γραμματέα το κόμματος Ροβίρα ως την πλέον κατάλληλη να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόταση να είναι ο ίδιος επικεφαλής του κόμματος στις εκλογές.

Την ίδια στιγμή 35 τοπικοί βουλευτές του JxSi, του ψηφοδελτίου του PDeCAT και της ERC, 144 νομικοί και 119 πολίτες προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της εφαρμογής του άρθρου 155 υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε δικαίωμα να διαλύσει την καταλανική βουλή και την τοπική κυβέρνηση.

Αντιδράσεις υπαλλήλων τοπικής κυβέρνησης και δήμου Βαρκελώνης

Οι υπάλληλοι του τοπικού “υπουργείου” Πολιτισμού της καταλωνίας δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στη κεντρική Ράμπλα της Βαρκελώνης για να ζητήσουν την απελευθέρωση των πρώην μελών της κυβέρνησης, ενώ σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες των αυτοδιοικητικών θεσμών της Καταλωνίας πραγματοποιούνται περιορικές συνελεύσεις, συνεδριάσεις και συγκεντρώσεις του προσωπικού για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Καταλωνία και τις συνέπειες από την εφαρμογή του άρθρου 155.

Μετά από πρόταση του PDeCAT ο δήμος της Βαρκελώνης θα φωτίσει με κίτρινο φωτισμό τις προσόψεις των ιστορικών κτιρίων και τις πλατείες με τα συντριβάνια και τις βρύσες της πόλης για την απελευθέρωση των ηγετών της οκτώ πρώην καταλανικής κυβέρνησης και των δύο κοινωνικών οργανώσεων. Την πρόταση υπερψήφισαν η ERC και το BComù, το CUP απείχε, ενώ το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Πολίτες ψήφισαν κατά.

Λαϊκό Κόμμα και Πολίτες εναντίον Καταλανών σοσιαλιστών

Το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες προσπαθούν να περιορίσουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις ενόψει των εκλογών στην Καταλωνία, με τους σκληροπυρηνικούς Πολίτες να φαίνεται ότι απορροφούν ένα τμήμα των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος γιατί και τα δύο αυτά συντηρητικά κόμματα ανιχνεύουν έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC που όχι μόνο προσπαθεί να απορροφήσει μετριοπαθείς Καταλανούς εθνικιστές, αλλά στοχεύει να καταφέρει να δημιουργήσει μια μετεκλογική συμμαχία περιθωριοποιώντας τα άλλα δύο “συνταγματικά” κόμματα, δηλαδή το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Καταλωνίας πρότεινε μια συμμαχία τριών σημείων στους Πολίτες και τους σοσιαλιστές, με τη δέσμευση κανένα από τα τρία κόμματα να μην προσπαθήσει να συνεργαστεί με κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, να μην συμφωνήσουν σε “νόμιμα ή παράνομα” δημοψηφίσματα και να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια εναλλακτική κυβέρνηση έναντι των εθνικιστών μετά της εκλογές.

Αδειάζουν τα ξενοδοχεία και φεύγουν οι εταιρείες

Τον Οκτώβριο τα έσοδα των ξενοδοχείων της Βαρκελώνης υποχώρησαν κατά 13%, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης, των τρομοκρατικών επιθέσεων, την απεργία των υπαλλήλων ασφαλείας στο αεροδρόμιο και τις διαμαρτυρίες εναντίον του μαζικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την ισπανική εφορία σχεδόν 1.000 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την φορολογική έδρα τους εκτός Καταλωνίας από την 1η Οκτωβρίου, ενώ 2.471 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την κοινωνική έδρα τους στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το Επιμελητήριο της Καταλωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL