Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Tο 2017 θα είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τον μεταναστευτικό δρόμο της Μεσογείου»

Ήδη περισσότεροι από 100.000 έχουν διασχίσει την Μεσόγειο το 2017 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Σύμφωνα με τη Le Monde, από την αρχή του χρόνου οι θάνατοι φθάνουν τους 5.000

Οι μετανάστες συνεχίζουν να προσπαθούν να διασχίσουν την Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ισπανία και ακόμα περισσότεροι στην Ιταλία, γράφει σήμερα η Le Monde. Χθες Κυριακή, 250 άνθρωποι διασώθηκαν κοντά στις ισπανικές ακτές. Ήδη περισσότεροι από 100.000 έχουν διασχίσει την Μεσόγειο το 2017 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι περισσότεροι φτάνουν στην Ιταλία, με τη γαλλική εφημερίδα να επισημαίνει ότι το πιο δραματικό είναι οι ζωές που χάνονται. Σύμφωνα με τη Le Monde οι θάνατοι φθάνουν τους 5.000 από την αρχή του χρόνου και οι περισσότεροι ήταν από πνιγμό. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι, αν δεν ληφθεί κάποια μέριμνα, το 2017 θα είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τον «πιο θανατηφόρο μεταναστευτικό δρόμο».

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με την Τουρκία και το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού, η Ιταλία έχει μετατραπεί στην κατεξοχήν θύρα εισόδου, μολονότι οι είσοδοι μέσω της Βουλγαρίας και των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν λιγότερο θανατηφόρες από τον διάπλου της θάλασσας. Η Ιταλία ποτέ βέβαια δεν γνώρισε την πίεση των ελληνικών ακτών κατά την περίοδο που η προσφυγική κρίση ήταν στο ζενίθ της και η Ουγγαρία και η Κροατία είχαν δεχθεί τότε μεγάλη πίεση, σημειώνει η Le Monde.

Η ΕΕ στην πραγματικότητα δέχεται σήμερα πίεση 70 φορές μικρότερη από τον Οκτώβριο του 2015, αλλά η Ιταλία αντιμετωπίζει συνεχόμενη ροή 10-15 χιλιάδων μεταναστών κάθε μήνα εδώ και τρία χρόνια. Η Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη έκτακτη βοήθεια 35 εκατ. ευρώ για την Ιταλία και 46 εκατ. ευρώ για την Λιβύη, ένα πρόγραμμα στο οποίο αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία λόγω των κακών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες από τις λιβυκές αρχές.

Ο άλλος πυλώνας του ευρωπαϊκού προγράμματος, η επιλογή όσων πραγματικά δικαιούνται ασύλου και η αναδιανομή τους στις ευρωπαϊκές χώρες, καθυστερεί. Έχουν γίνει μόλις 22.000 αναδιανομές από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε σχέση με τις υπεσχημένες 160.000, από τις οποίες οι 15.000 από την Ελλάδα και μόνο 7.000 από την Ιταλία. Από αυτούς τους τελευταίους πρόσφυγες, οι μισοί έχουν γίνει δεκτοί στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο