Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
ΕΕ: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βοηθά την Ευρώπη στην αντιμετώπιση κρίσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΕ: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βοηθά την Ευρώπη στην αντιμετώπιση κρίσεων

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν σκοπεύει να σταματήσει να βοηθά την Ευρώπη στην αντιμετώπιση κρίσεων, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Γεργκ Ντεκρεσίν. «Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο», δήλωσε ο Ντεκρεσίν κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, προσθέτοντας: «Παραμένουμε στη διάθεση των Ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε στην όποια κρίση, αν και όταν προκύψει. Ελπίζουμε, επίσης, να συνεχίσουμε να παίζουμε έναν χρήσιμο ρόλο μέσω της εποπτείας μας».

Ο αξιωματούχος έδωσε επίσης την πιο σαφή στήριξη του Ταμείου έως τώρα στη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε έναν οργανισμό που θα δανείζει σε κρίσεις, όπως το ΔΝΤ. «Στηρίζουμε τον στόχο αυτό», είπε, προσθέτοντας: «Με μία κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μία ισχυρή εντολή εποπτείας, ένα EMF (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει την αποτροπή και τη διαχείριση κρίσεων». Κρίσιμης σημασίας θα είναι η ικανότητα λήψης γρήγορων και καθοριστικών αποφάσεων. Η Ευρωζώνη δυσκολεύθηκε να αντιμετωπίσει τις διάφορες κρίσεις της, επειδή χρειαζόταν να έχει επίσημη έγκριση των μέτρων από μεγάλο αριθμό εθνικών κοινοβουλίων.

Η έκθεση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σημειώνει ότι η τρέχουσα ανάκαμψή της φαίνεται όλο και πιο βέβαιη. Οφείλεται εν μέρει στη στήριξη των κεντρικών τραπεζών και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, όπως φαίνεται από την αύξηση των επενδύσεων σε έναν μεγάλο αριθμό οικονομιών. «Αυτή η ανάκαμψη φαίνεται όλο και πιο ανθεκτική», σημείωσε το Ντεκρεσίν, προσθέτοντας: «Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι θετική επί 18 τρίμηνα, με τον ρυθμό της στο τελευταίο να ανέρχεται στο 2,5%. Πολλές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν για αρκετό καιρό ρυθμούς ανάπτυξης κοντά ή πάνω από το 3%. Επομένως, η ανάκαμψη αυτή έχει γίνει όχι μόνο ευρύτερης βάσης, αλλά και ισχυρότερη».

Ο Ντεκρεσίν δήλωσε ότι στηρίζει την προσεκτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη μείωση της νομισματικής στήριξής της. Σημείωσε, επίσης, ότι είναι δικαιολογημένη, λόγω του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η κύρια αβεβαιότητα στον ορίζοντα παραμένει το Brexit και το ποια μορφή εμπορικών σχέσεων μπορεί να έχει η Βρετανία, όταν φύγει από την ΕΕ, με τις 27 χώρες της που θα παραμείνουν. Όπως είπε, οι προσδοκίες του ΔΝΤ παραμένουν ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία για μία μεταβατική περίοδο. Οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν έχουν κάνει προβλέψεις για την περίπτωση να μην υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι ένα «αποδιαρθρωτικό Brexit", είναι πιθανόν να έχει επιζήμια επίπτωση. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανησυχία μας είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποφέρει, ιδιαίτερα στη Βρετανία, αλλά και στην Ευρωζώνη», είπε, προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε τότε πιθανόν σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη από αυτή που προβλέπουμε σήμερα».

Ο ίδιος τόνισε πόσο πιο θετικό είναι σήμερα το κλίμα από ό,τι μόλις πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν υπήρχαν ευρύτερα ανησυχίες στην Ευρωζώνη για μία εκδίωξη της Ελλάδας από αυτή. Οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για επιτάχυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης αποτελούν έναν σημαντικό μέρος του (κλίματος), είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL