Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Διαζύγιο Αριστεράς-σοσιαλιστών στη Βαρκελώνη. Ιγκλέσιας και Κολάου με την... ανεξαρτησία, λέει ο Σάντσεθ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαζύγιο Αριστεράς-σοσιαλιστών στη Βαρκελώνη. Ιγκλέσιας και Κολάου με την... ανεξαρτησία, λέει ο Σάντσεθ

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η δημοτική λίστα της Κολάου ψήφισε κατά της συμφωνίας με τους σοσιαλιστές στο δήμο της Βαρκελώνης. “Η Κολάου και το En Comù επέλεξε σήμερα το δρόμο της ανεξαρτησίας”, απάντησε ο ηγέτης των σοσιαλιστών Σάντσεθ. Για τον τοπικό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος η Κολάου “βουλιάζει” τη Βαρκελώνη διώχνοντας τους σοσιαλιστές από τη πλειοψηφία της δημοτικής αρχής της. “Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά την πήραμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ριζοσπαστική δημοκρατία”, τόνισε ο Κολάου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, καλώντας τους σοσιαλιστές να εγκαταλείψουν τη συμμαχία τους με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες και να ζητήσουν το τέλος της εφαρμογής του άρθρου 155.

Η βάση του ενωτικού κινηματικού ψηφοδελτίου Barcelona En Comù της Κολάου ψήφισε υπέρ της ακύρωσης της συνεργασίας με τους σοσιαλιστές στο δήμο της Βαρκελώνης εξαιτίας της στήριξης του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην εφαρμογή του άρθρου 155, που οδήγησε στην ακύρωση των αυτοδιοικητικών θεσμών της Καταλωνίας και τη σύλληψη 8 μελών της πρώην τοπικής κυβέρνησης.

Η Κολάου, που είναι δήμαρχος από το Μάιο του 2015, θα πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ επιτέθηκε εναντίον της δημάρχου της Βαρκελώνης καταγγέλλοντας προβοκατόρικα ότι στηρίζει το κίνημα της ανεξαρτησίας, ενώ είναι γνωστές οι θέσεις της ίδιας και της ενωτικής Αριστεράς που εκπροσωπεί υπέρ ενός δημοψηφίσματος με εγγυήσεις και την παραμονή της Καταλωνίας στην Ισπανία.

Ο επικεφαλής του ενωτικού ψηφοδελτίου της Αριστεράς στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου Ντομένετς Catalunya En Comù τόνισε ότι “οι σοσιαλιστές ζητούν κοινωνικές πολιτικές, ενώ συμμαχούν με δεξιούς που αρνούνται το δικαίωμα της απόφασης στις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους”.

“Δεν καταλαβαίνω πως δεν απαιτούν την απελευθέρωση συντρόφων, που παρόλο που δεν είναι στο κόμμα σου, ακόμη και εάν είναι πολιτικοί σου αντίπαλοι”, τόνισε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου αναφερόμενη στη σιγή των σοσιαλιστών μπροστά στη σύλληψη 8 μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης και των δύο προέδρων των μεγάλων καταλανικών κοινωνικών και πολιτιστικών οργανώσεων ANC και Omnium Cultural.

“Η συμφωνία με τους σοσιαλιστές είχε πολλά θετικά στοιχεία για την πόλη, αλλά ούτε η διεύθυνση του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE ούτε του Σοσιαλιστικού Κόμματος Καταλωνίας PSC μας έδωσαν τις απαντήσεις που ελπίζαμε για την εφαρμογή του άρθρου 155”, τόνισε ο α' αναπληρωτής δήμαρχος Πισαρέγιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο της λίστας Barcelona En Comù – BComù Μπάρθενα.

Η Κολάου υποστηρίζει ότι η λίστα Catalunya En Comù αποτελεί την καλύτερη λύση για να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της καταλανικής κοινωνίας από τα δύο μπλόκα, για να κλείσουν οι πληγές και να υπάρξει συμβίωση, και την καλύτερη ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις και να απελευθερωθούν οι δέκα πολιτικοί κρατούμενοι. Για την Κολάο ο Ραχόι εκπροσωπεί την αυταρχικότητα και τον περιορισμό των ελευθεριών και ο Πουτζδεμόντ την ανευθυνότητα, που οδήγησε την Καταλωνία σε εντάσεις με ψεύτικές υποσχέσεις.

Το  "όχι" με το 54,18%

Στην εσωτερική ψηφοφορία της λίστας Barcelona En Comù 2.059 μέλη ή το 54,18% ψήφισαν κατά της συνέχισης της συνεργασίας με τους σοσιαλιστές, 1.736 ή 45,68% ψήφισαν υπέρ, με τη συμμετοχή να ξεπερνά αυτή της ψήφισης της συμφωνίας από τα μέλη τον Απρίλιο του 2015, αλλά με πολύ χαμηλή συμμετοχή που είχε περιοριστεί στο 27,59% ή τα 2.559 μέλη από τα 9.422 μέλη του ΒComù, εκ των οποίων 1.625 ή το 62,5% είχαν ψηφίσει υπέρ και 853 ή το 32,82% είχαν ψηφίσει κατά.

Ψηφοδέλτια Catalunya En Comù 

Το Σάββατο το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς Catalunya En Comù οριστικοποίησε το ψηφοδέλτιό του στη Βαρκελώνη με 674 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 121 λευκά, με τον Ντομένετς να τίθεται επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο και να ακολουθούν η εκπρόσωπος του ψηφοδελτίου Αλαμάνι, η Αμπιάτς του Podem, η συντονίστρια της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία – Πράσινοι ICV Ρίβας και ο γραμματέας της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς EUiA Νουέτ. To Podem θα έχει επίσης την 8η και τη 10η θέση στο ψηφοδέλτιο της Βαρκελώνης. Στις εσωτερικές διαδικασίες για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων συμμετείχε το ρεκόρ των 17.000 ατόμων, που για τον Ντομένετς αποτέλεσε “ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: όλοι μαζί ενωμένοι για να κερδίσουμε”.

Νέες συμμαχίες στο δήμο της Βαρκελώνης;

Με τη συμφωνία τους με την Κολάου και τη λίστα ΒComù οι σοσιαλιστές είχαν αναλάβει μεταξύ άλλων τη θέση του β' αναπληρωτή δημάρχου και τις αντιδημαρχίες Πολιτισμού και Οικονομικής Προώθησης και την διεύθυνση τριών διαμερισμάτων. Από αύριο η λίστα BComù θα αναλάβει αυτές τις θέσεις ενόψει των διαβουλεύσεων που θα αρχίσουν με τις υπόλοιπες δημοτικές ομάδες του δημοτικού συμβουλίου. Η λίστα BComù της Κολάου έχει 11 από τις 41 έδρες του δημοτικού συμβουλίου.

Η εφαρμογή του άρθρου 155, που οδήγησε στην ακύρωση των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών θεσμών της καταλανικής κυβέρνησης μετέτρεψε αυτόματα την Κολάου και το δήμο της Βαρκελώνης στο μεγαλύτερο αιρετό θεσμό της Καταλωνίας που δεν έχει υποστεί ακόμη την άμεση παρέμβαση από την κεντρική κυβέρνηση, αυξάνοντας τις ευαισθησίες της δημάρχου και του ψηφοδελτίου της ενωτικής Αριστεράς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Καταλωνία.

Το PSC κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας προσπαθούν να το εκδιώξουν από την πλειοψηφία του δήμου της Βαρκελώνης, ενώ το Σάββατο παραιτήθηκε και αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας και άλλος σοσιαλιστής δήμαρχος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και την εφαρμογή του άρθρου 155.

Στην Καταλωνία έχει αρχίσει μια σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά για την εκπροσώπηση των προοδευτικών ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Καταλωνίας στην Ισπανία, όπως φάνηκε από το γεγονός ότι τελευταίος στο ψηφοδέλτιο των Καταλανών σοσιαλιστών στη Βαρκελώνη θα είναι ο πρώην ευρωβουλευτής του Podemos και πρώην Εισαγγελέας εναντίον της Διαφθοράς Βιγιαρέχο, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια από την πλευρά των σοσιαλιστών να ελκύσουν και άλλες προοδευτικές και μη προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και τον ομοφοβικό και πολύ συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο δεξιό πρώην ηγέτη της Unio.

Την ίδια στιγμή οι Καταλανοί σοσιαλιστές ξέρουν ότι δεν θα μπορεί να σχηματιστεί μια καταλανική κυβέρνηση με πλειοψηφία Σοσιαλιστικού και Λαϊκού Κόμματος και Πολιτών στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων της 21ης Δεκεμβρίου, προεξοφλώντας ότι η Αριστερά δεν θα ψηφίσει ποτέ μια τοπική κυβέρνηση μαζί με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, γεγονός που ωθεί τον Καταλανό σοσιαλιστή ηγέτη Ιθέτα να στοιχηματίζει σε... διαγώνιες συμμαχίες. Σε αυτό το σημείο ίσως συναντήσει την Αριστερά του Ιγκλέσιας και της Κολάουμ δεδομένου ότι ο ηγέτης του Unidos Podemos έχει αναφερθεί στην ανάγκη προοδευτικών μετεκλογικών συμμαχιών στην Καταλανία με το ERC και το PSC.

Σάντσεθ: Λυπηρή αριστερά το Unidos Podemos

Το PSOE πάντως σε κεντρικό επίπεδο προσανατολίζεται σε μια πολιτική συμμαχιών ενόψει των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, θεωρώντας ότι αποτελεί πλέον κίνδυνο του παρελθόντος η εκλογική αντιπαράθεση με το Unidos Podemos του Ιγκλέσιας, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να έχει ανακτήσει την ηγεμονία αντιπροσώπευσης του “αριστερού” χώρου.

Το PSOE και το PSC εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να απορροφήσουν τμήμα του μετριοπαθούς εκλογικούς σώματος της Αριστεράς και ότι στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου η στήριξή τους στην εφαρμογή του άρθρου 155 δεν θα επηρεάσει τόσο αρνητικό το εκλογικό τους αποτέλεσμα. Οι σοσιαλιστές κατηγορούν τον Ιγκλέσιας και την Κολάου ότι αποτέλεσαν το “μαξιλαράκι” του καταλανικού εθνικισμού συμμετέχοντας στο παράνομο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και στις διαδηλώσεις για “το δικαίωμα να αποφασίσουμε και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, ακόμη και αυτή του Σαββάτου”, παρόλο που η Αριστερά είχε καταστήσει σαφές με όλους τους τόνους ότι δεν θα συμμετείχε. Ο Σάντσεθ κατηγόρησε τον Ιγκλέσιας, την Κολάου και την ισπανική και καταλανική Αριστερά ότι αποτελούν “μια λυπηρή αριστερά που συνοδεύει το ταξίδι του καταλανικού εθνικισμού των ελίτ”. “Τι Αριστερά είναι αυτή που δικαιολογεί ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι σε άλλες χώρες και πιάνει το κεφάλι της γιατί στην Ισπανία έχει κρατούμενους πολιτικούς που παραβίασαν το νόμο;”, διερωτήθηκε αναφερόμενος εμμέσως και στη... Βενεζουέλα ο Σάντσεθ στην πρόσφατη συνεδριάσει της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του PSOE, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να κατηγορούνται οι δικαστές για την κατάσταση στην Καταλωνία , αυξάνοντας τις αποστάσεις από τον Ιγκλέσιας και την Κολάου. Οι σοσιαλιστές παράλληλα προχωρούν σε ένα είδος... διμέτωπου αγώνα εναντίον και της Δημοκρατικής – Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς ERC υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχουν αριστεροί υπέρ της ανεξαρτησίας”.

Εκλογές στο CUP

Την Κυριακή το πρωί ξεκίνησε η Έκτακτη Εθνική Συνέλευση του CUP για να αποφασίσει εάν και με ποιες συμμαχίες θα μπορούσε να συμμετάσχει στις “παράνομες” εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Στη Συνέλευση του CUP συμμετείχαν 1.026 από τα 4.000 μέλη του κόμματος. Στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες ψήφισε το 64,05% των 4.000 μελών του κόμματος, με το 91,63% να ψηφίζει υπέρ της συμμετοχής του στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, 7,83% κατά, 0,36% ¨λευκά” και 0,18% “άκυρα”.

Διαιρεμένοι και οι Καταλανοί εθνικιστές

Ο καταλανικός εθνικισμός αντιμετωπίζει διαιρεμένος την πρόκληση των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου. Το 86% των μελών της ANC, της μεγαλύτερης εθνικιστικής κοινωνικής οργάνωσης με σχεδόν 85 χιλιάδες μέλη, ζήτησε ένα κοινό ψηφοδέλτιο των όλων των εθνικιστικών κομμάτων και κοινωνικών εκφράσεων, με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όλων των πολιτικών κρατούμενων. Πρόταση που στηρίζει από τις Βρυξέλλες και ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Πουτζδεμόντ και το κόμμα του PDeCAT, αλλά απορρίπτει προς το παρόν το ERC, που προσβλέπει σε αυτόνομη κάθοδο με επικεφαλής τον φυλακισμένο πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Χουνκπουέρας.

Το τμήμα της δεξιάς Unio που παραμένει πιστό στην ιδέα της ανεξαρτησίας θα συνεργαστεί με την ERC στις εκλογές, διασφαλίζοντας τρεις εκλόγιμες θέσεις. Το 93% του κόμματος ψήφισε υπέρ της συνεργασίας με την ERC, με την οποία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και δύο ομάδες που αποχώρησαν από το καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η MES και η Avancem.

Επίδειξη δύναμης Πουτζδεμόντ με 750.000 στη Βαρκελώνη

Οι εθνικιστές δυνάμεις της Καταλωνίας έκαναν μια πραγματική επίδειξη δύναμης το Σάββατο με τη διοργάνωση μιας τεράστιας ειρηνικής διαδήλωσης με τη συμμετοχή 750.000 ατόμων, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία της Βαρκελώνης, απαιτώντας “ελευθερία”, την απελευθέρωση των δέκα πολιτικών κρατούμενων και ασφαλώς την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Καταλωνίας. Η διαδήλωση είχε μήκος τρεισήμισι χιλιομέτρων.

Στην κεφαλή της πορείας ήταν οι συγγενείς των φυλακισμένων ηγετών των δύο μεγαλύτερων καταλανικών κοινωνικών οργανώσεων και διοργανωτών της πρωτοβουλίας, ANC και Omnium Cultural, και των οκτώ φυλακισμένων πρώην “υπουργών” της κυβέρνησης του Πουτζδεμόντ.

Στη διαδήλωση δεν συμμετείχε η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Φορκαδέλ, ακολουθώντας τις συμβουλές των δικηγόρων της, δεδομένου ότι αφέθηκε από την φυλακή μετά την καταβολή εγγύησης 150.000 ευρώ. Η Φορκαδέλ έστειλε μήνυμα για την απελευθέρωση των κρατουμένων, ενώ μηνύματα έστειλαν τόσο ο Πουιτζδεμόντ όσο και όλοι οι πρώην “υπουργοί” του από την φυλακή ή τις Βρυξέλλες, όπως και οι πρόεδροι της ANC και της Omnium Cultural.

“Εμφύλιος” Ραχόι και Ριβέρα για τη συντηρητική ψήφο

Οι Πολίτες του Ριβέρα και το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι οδηγούνται σε έναν “εμφύλιο” πόλεμο στον χώρο της δεξιάς για να κερδίσουν την ψήφο των συντηρητικών πολιτών, με τους Πολίτες να απορροφούν τμήμα του πλέον συντηρητικού τμήματος του κόμματος του Ραχόι στοχεύοντας στην αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να επιβάλλει το νόμο και την τάξη στην Καταλωνία και να διασφαλίσει μια σκληρή εφαρμογή του άρθρου 155, όπως φάνηκε και από την διακοπή των συγκοινωνιών σε όλη την Καταλωνία κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας που είχαν κηρύξει μικρά συνδικάτα που στηρίζουν το κίνημα της ανεξαρτησίας.

Οι Πολίτες επιτέθηκαν επίσης και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας για το άνοιγμά του στον δεξιό και νεοφιλελεύθερο πρώην ηγέτη της Unio, που στο παρελθόν είχε πρωταγωνιστήσει για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας το 2014, καταγγέλλοντας παράλληλα τους σοσιαλιστές γιατί αρνήθηκαν την κοινή κάθοδο των “συνταγματικών κομμάτων” στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Ο Ραχόι με την "σιωπηλή πλειοψηφία" στη Βαρκελώνη 

Ο Ραχόι βρέθηκε την Κυριακή στην Καταλωνία για να στηρίξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Λαϊκού Κόμματος της Καταλωνίας, την τοπική ηγεσία και τους υποψηφίου του, υποσχόμενος ότι η κυβέρνησή του και η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος θα δώσουν ένα δυναμικό παρόν στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα δρομολόγησαν μια προεκλογική εκστρατεία για την “χρήσιμη ψήφο”, προσπαθώντας να ανακόψουν την άνοδο των Πολιτών εις βάρος τους. Ο Ραχόι τόνισε από τη Βαρκελώνη ότι στοχεύει στην ψήφο της “σιωπηλής πλειοψηφίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL