Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Εισαγγελική πρόταση για φυλάκιση του πρώην προέδρου και 3 μελών του προεδρείου καταλανικής βουλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελική πρόταση για φυλάκιση του πρώην προέδρου και 3 μελών του προεδρείου καταλανικής βουλής

Η Εισαγγελία ζήτησε τη φυλάκιση της πρώην πρόεδρου του καταλανικού κοινοβουλίου Φορκαδέλ και τριών μελών του προεδρείου, προληπτικά μέτρα με εγγύηση για την απελευθέρωση του ενός μέλους του προεδρείου και πλήρη ελευθερία για τον αντιπρόεδρο της καταλανικής βουλής Νουέτ της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς EUiA.

Η πρώην πρόεδρος της καταλανικής βουλής Φορκαδέλ υποστήριξε ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είχε συμβολικό χαρκατήρα και κατήγγειλε την παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας με την εφαρμογή του άρθρου 155, τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου. 

Οι εργαζόμενοι στο “υπουργείο” Δικαιοσύνης της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί διαδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης ζητώντας την απελευθέρωση του “υπουργού” Μουντό, μια ακριβώς εβδομάδα μετά τη σύλληψή του. Ο μαζικός χαρακτήρας της διαμρτυρίας διέψευσε τις προηγούμενες δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ότι ελέγχει πλήρως τη διοικητική μηχανή της τοπικής κυβέρνησης και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της.

Οι ANC και Omnium Cultural ανακοίνωσαν νέα διαδήλωση για το Σάββατο με τις οικογένειες των φυλακισμένων ηγετών τους και των οκτώ πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης να βρίσκονται στην κεφαλή της διαδήλωσης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Μάθα κατηγορεί την πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής βουλής για εξέγερση και ό,τι παραβίασαν τα δικαιώματα των διαφωνούντων βουλευτών με στόχο να καταστρέψουν το σύνταγμα. Οι τέσσερεις εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου φαίνεται ότι τείνουν να ακολουθήσουν την τακτική του δικαστηρίου ειδικού σκοπού ΑΝ, που προχώρησε στην φυλάκιση οκτώ πρώην “υπουργών” της καταλανικής κυβέρνησης, και να αποφασίσουν την φυλάκιση τουλάχιστον των πέντε από τα έξι μέλη της πρώην καταλανικής βουλής, δεδομένου ότι ο αντιπρόεδρός της και γραμματέας της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς EUiA Νουέτ ψήφισε κατά της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας στην καταλανική βουλή, αφού το ενωτικό αριστερό σχήμα CSQEP υποστηρίζει τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος με εγγυήσεις και δεν αναγνώρισε ως δημοψήφισμα “τη λαϊκή κινητοποίηση για την ψηφοφορία της 1ης Οκτωβρίου”.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ραχόι... σύστησε στον Γενικό Εισαγγελέα Μάθα να μειώσει τις πιέσεις και τις εντάσεις στο δικαστικό επίπεδο ενόψει των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, θεωρώντας ότι το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη δέκα άτομα στην φυλακή διευκολύνει την προπαγάνδα των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η πρόεδρος και τα πέντε μέλη του προεδρείου της διαλυθείσας από το Ραχόι καταλανικής βουλής δέχθηκαν προπηλακισμούς από μια μικρή ομάδα ατόμων που είχε συγκεντρωθεί κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο .

Γιούνκερ από τη Σαλαμάνκα: Ο εθνισμός δηλητήριο κατά της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της απονομής του τίτλου του επιτίμου διδάκτορα του Δικαίου του ιστορικού Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα τόνισε ότι “οι εθνικισμοί αποτελούν το δηλητήριο που εμποδίζει την Ευρώπη να εργαστεί συλλογικά για να επηρεάσει την παγκόσμια κοινότητα”. ¨Δεν έχουμε το δικαίωμα να διαλύσουμε σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ένα μοντέλο συμβίωσης του μάθαμε να οικοδομούμε, γατί εάν το κάνουμε θα αποτύχουμε”, συμπλήρωσε ο Γιούνκερ.

Υπουργός Εσωτερικών: Θα πληρώσουν όσοι στήριξαν την απεργία

Ο υπουργός Εσωτερικών Θόιδο επέστρεψε απειλητικός αυτή τη φορά εναντίον όσων στήριξαν τη γενική απεργία στην Καταλωνία προειδοποιώντας ότι “δεν θα τη βγάλουν τσάμπα... οι εκατό ριζοσπαστικοί που διέκοψαν την κυκλοφορία στου αυτοκινητοδρόμους και το σιδηροδρομικό δίκτυο”. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τις αστυνομικές δυνάμεις και τόνισε ότι οι οπαδοί της ανεξαρτησίας δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της αστυνομίας γιατί “δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματίας”.

Η προειδοποίηση του Θόιδο ενίσχυσε τις ανησυχίες για νέο γύρο καταστολής από την ταυτοποίηση των χιλιάδων ατόμων που συμμετείχαν στα απεργιακά μπλόκα. Οι διαδηλωτές της “Επιτροπής Υπεράσπισης της Δημοκρατίας της Καταλωνίας” κατάφεραν να αποκλείσουν χθες για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας την Ισπανία από τη Γαλλία διακόπτοντας την κυκλοφορία στον πιο κεντρικό αυτοκινητόδρομο της χώρας και διέκοψαν την κυκλοφορία των τρένων μεγάλης ταχύτητας κυρίως προς τη Γαλλία καταλαμβάνοντας στην πράξη σιδηροδρομικούς σταθμούς μέχρι και το ωράριο αναχώρησης των τελευταίων τρένων. Οι διαδηλωτές φώναζαν στους αστυνομικούς της Αστυνομίας της Καταλωνίας το σύνθημα: “ο υπουργός σας είναι στην φυλακή”.

Ντομένετς: Κανείς πια στην φυλακή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του En Comù Podem και υποψήφιος του ενωτικού ψηφοδελτίου της καταλανικής Αριστεράς στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου Ντομένετς τόνισε ότι αναμένει μια δίκαιη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο χωρίς την φυλάκιση κανενός, αναφερόμενος στην πιθανότητα φυλάκιση των πέντε μελών του προεδρείου και της προέδρου της καταλανικής βουλής.

Εάν θέλουν οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου να έχουν τις ελάχιστες δημοκρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν δημοκρατικό προεκλογικό διάλογο”, συμπλήρωσε ο ηγέτης της καταλανικής Αριστεράς.

Το τοπικό Podem της Καταλωνίας δημιούργησε μια 19μελή επιτροπή για να διαχειριστεί το κόμμα μέχρι τις επόμενες εσωτερικές εκλογές και να διαπραγματευτεί την κοινή κάθοδο με το ενωτικό σχήμα της Αριστεράς Catalunya En Comù στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, μετά το εσωτερικό δημοψήφισμα με συμμετοχή ρεκόρ και το 72% των μελών του να στηρίζουν την πρόταση του Ιγκλέσιας για κοινή κάθοδο. Το τοπικό Podem συμφώνησε να έχει τις θέσεις 3,8 και 10 στο κοινό ψηφοδέλτιο για την εκλογική περιφέρεια της Βαρκελώνης και την 1η θέση του ψηφοδελτίου στην εκλογική περιφέρεια της Ταραγόνα, ενώ διασφάλισε τη συμμετοχή στα κοινά ψηφοδέλτια και άλλων τεσσάρων υποψηφιοτήτων από ανεξάρτητα άτομα. Το Σάββατο θα επισημοποιηθούν οι υποψηφιότητες με το πράσινο φως από το Podem και το Podemos από την κεντρική ηγεσία του κόμματος.

Το ψηφοδέλτιο του ενωτικού σχήματος στη Βαρκελώνη θα διαμορφωθεί με επικεφαλής:

  1. Αλαμάνι, εκπρόσωπος Catalunya En Comù

  2. Ναβάρο, πανεπιστημιακός, από τη Διεύθυνση του Podemos

  3. Ρίβας, της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία – Πράσινοι ICV

  4. Νουέτ, γραμματέας Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς EUiA

Κολάου: Δεν είναι έγκλημα ο πολιτικός διάλογος στη βουλή

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου τόνισε ότι “το να διευκολύνει τον πολιτικό διάλογο μέσα στη βουλή δεν είναι έγκλημα”, εκφράζοντας την αλληλεγγύης της στην πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου της πρώην καταλανικής βουλής. “Όλη μου στη στήριξη στην Κάρμε Φορκαδέλ, τον Νουέτ και όλα τα μέλη του προεδρείου της βουλής. Θέλουμε να επιστρέψουν σήμερα”, τόνισε η Κολάου, ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων.

Το σχήμα της Κολάου στο δημοτικό συμβούλιο Barcelona En Comù ξεκίνησε σήμερα εσωτερικό δημοψήφισμα, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, καλώντας τα περίπου 9.500 μέλη του να επιλέξουν “με ευθύνη και συνέπεια με τον ριζοσπαστικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της οργάνωσης” εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με τους σοσιαλιστές στο δήμο μετά τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην εφαρμογή του άρθρου 155 και τη σύλληψη πολιτικών κρατούμενων.

Οι σοσιαλιστές της Καταλωνίας ζήτησαν από την Κολάου να εκφραστεί εάν υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας μαζί τους στο δήμο της Βαρκελώνης ή εάν έχει ευθυγραμμιστεί με τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, που ζητούν την πτώση της δημοτικής αρχής, σύμφωνα πάντα με τους σοσιαλιστές.

Οι σοσιαλιστές συμμαχούν με την καταλανική νεοφιλελεύθερη δεξιά

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC έκλεισε συμφωνία κοινής καθόδου στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου με τον πρώην ηγέτη του δεξιού μη εθνικιστικού καταλανικού κόμματος Unio Εσπανταλέρ, που είχε πάρει 100.000 ψήφους τις εκλογές του 2015. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Units per Avancar θα συμμετέχει με τον Εσπανταλέρ στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του PSC στη Βαρκελώνη, γεγονός που σημαίνει τη σίγουρη εκλογή του συντηρητικού ηγέτη με το ψηφοδέλτιο των σοσιαλιστών, δεδομένου ότι στην Ισπανία δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης, αλλά εκλογή με κλειστή λίστα. Στόχος των σοσιαλιστών είναι να κερδίσουν τους... μετριοπαθείς Καταλανούς που ο εθνικισμός τους δεν έχει φθάσει στο σημείο να απαιτούν την... ανεξαρτησία.

Το δεξιό PDeCAT του Πουιτζδεμόντσυνεχάρη” τους σοσιαλιστές για την επιτυχία τους να συνεργαστούν με το πλέον “υπερδεξιό” τμήμα της παλιάς CiU, ενώ η Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC υπενθύμισε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και ομοφοβικές θέσεις του Εσπανταλέ. Από την πλευρά τους οι Πολίτες κατηγόρησαν τους σοσιαλιστές ότι συνεργάζονται με “έναν από τους πρωταγωνιστές της διεξαγωγής του παράνομου δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου του 2014”.

Οι σοσιαλιστές, οι Πολίτες, αλλά ακόμη και το Λαϊκό Κόμμα της Καταλωνίας κάνουν ανοίγματα στους συντηρητικούς και μετριοπαθείς πολίτες που δεν συμφωνούν με την ανεξαρτησία.

Πουιτζδεμόντ: Κυβερνητικές δομές μέσω... Βρυξελλών και διαδικτύου

Ο πρώην πρόεδρος της καταλανικής βουλής Πουιτζδεμόντ ανακοίνωσε ότι σχεδιάσει να δημιουργήσει “μια σταθερή δομή για να συντονίσει τη δράση της καταλανικής κυβέρνησης”... από τις Βρυξέλλες, παρόλο που αναγνωρίζει τη σημασία των εκλογών που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

Ο Πουιτζδεμόντ ανακοίνωσε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επωνυμία “επικοινωνία@νόμιμηκυβέρνηση.καταλωνία” και ένα προφίλ στο Twitter που μέσα σε ελάχιστο χρόνο απέκτησε δεκάδες χιλιάδες... οπαδούς.

Από την πλευρά της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της κυβέρνησης της Καταλωνίας, που ελέγχεται πλέον από την κυβέρνηση του Ραχόι, δικαιολόγησε την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης στις ιστοσελίδες της στο γεγονός ότι “δεν υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα” από τις υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης.

Λαϊκό Κόμμα: Στα δικαστήρια και το... παιδομάζωμα

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Καταλωνίας Αλμπριόλ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία του Δικαστηρίου Ανηλίκων εναντίον των γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών γιατί “χρησιμοποίησαν παιδιά ως ανθρώπινη ασπίδα” κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της γενικής απεργίας της Τετάρτης.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Αλμπριόλ τόνισε ότι θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Δικαστηρίου Ανηλίκων φωτογραφίες “φανατικών γονέων και εκπαιδευτικών πού έφθασαν στο σημείο να χρησιμοποιούν παιδιά, ακόμη και μωρά, ως ανθρώπινες ασπίδες για να κόβουν την κίνησε σε αυτοκινητοδρόμους και να τα κατεβάζουν σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις”, ζητώντας από τις δικαστικές αρχές “τις πιο βαριές κυρώσεις και ποινές που προβλέπει ο νόμος”.

Μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη: Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στη Λεωφόρο του Καθεδρικού Ναού στη Βαρκελώνη, παρά τα απεργιακά μπλόκα που συνεχίζονταν σε όλη την πόλη, για να ζητήσουν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και την ακύρωση της εφαρμογής του άρθρου 155.

Τη συγκέντρωση συγκάλεσε το “Τραπέζι για τη Δημοκρατία”, που συμμετέχουν πάνω από 40 σύλλογοι, οργανώσεις και συνδικάτα, μεταξύ των οποίων οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η σοσιαλιστική UGT και οι εθνικιστικοί σύλλογοι της Καταλωνίας ANC και Omnium Cultural. Ο ηγέτης της UGT αποδοκιμάστηκε από μεγάλο τμήμα του κόσμου, πληρώνοντας την ταύτιση του Σοσιαλιστικού με το Λαϊκό Κόμμα.

Anonymous εναντίον του ισπανικού εθνικισμού

Οι χάκερ του Anonymous “χτύπησαν” αυτή την φορά την ιστοσελίδα του μεγαλύτερου εκπροσώπου του ισπανικού εθνικισμού στην Καταλωνία, την οργάνωση Societat Civil Catalana SCC.

H SCC είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδας της “χαιρετισμούς στον Τζούλιαν Ασάνζ”, αναφορικά με τη στήριξη του τελευταίου στο κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. ενώ “χρέωσε” την επίθεση των χάκερ “από αυτούς που κόβουν τους αυτοκινητόδρομους και κάνουν σαμποτάζ στα τρένα” και όχι από τους Anonymous, για να διαψευστεί από την ανακοίνωση των τελευταίων.

Διεθνής Αμνηστία: Δεν είναι κρατούμενοι συνείδησης οι Καταλανοί φυλακισμένοι

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά πως οι προφυλακισμένοι Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν “κρατούμενοι συνείδησης”, γιατί “κατηγορούνται για πράξεις που μπορούν να αποτελέσουν αδίκημα”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης στις Βρυξέλλες,ο οποίος ζήτησε πάντως να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο ηγέτες ενώσεων και να αποσυρθεί η κατηγορία της αποσχιστικής δράσης που έχει απαγγελθεί σε βάρος τους, σίγουρος ότι θα έχουν “εγγυήσεις” και μια “δίκαιη δίκη”.

Το δικαστήριο ειδικού σκοπού απέρριψε το αίτημα της αποφυλάκισης με εγγυήσεις για τους οκτώ Καταλανούς πολιτικούς, όπως είχε απορρίψει την προηγούμενη εβδομάδα και την αποφυλάκιση με όρους των προέδρων της και ANC της Omnium Cultural.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL