Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Γενική απεργία σε Καταλωνία: Κλειστές πάνω από 40 μεγάλες αρτηρίες, σιδηροδρομικές γραμμές και μαζικές κινητοποιήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γενική απεργία σε Καταλωνία: Κλειστές πάνω από 40 μεγάλες αρτηρίες, σιδηροδρομικές γραμμές και μαζικές κινητοποιήσεις

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η γενική απεργία στην Καταλωνία για την απελευθέρωση των δέκα πολιτικών κρατούμενων έχει οδηγήσει στη διακοπή της κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 40 βασικές οδικές αρτηρίες, μεταξύ των οποίων και με τη Γαλλία, στη διακοπή της κυκλοφορίας πολλών τρένων μεγάλων ταχυτήτων, των πανεπιστημίων και σε πολλές και μαζικές κινητοποιήσεις, παρόλο που σε πολλούς τομείς η συμμετοχή ήταν χαμηλή. Στο μετρό της Βαρκελώνης καταγράφεται πτώση του επιβατικού κοινού κατά τουλάχιστον 20%, ενώ διαδηλωτές σταματούν την κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης. Η Αστυνομία της Καταλωνίας απομάκρυνε σέρνοντας δημοτική σύμβουλο του CUP και άλλα άτομα ομάδας περιφρούρησης της απεργίας σε σταθμό λεωφορείων. Ο φυλακισμένος πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Χουνκουέρας ζήτησε “και σήμερα” μια ειρηνική και χωρίς βία γενική απεργία.

Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν δύο μεγάλες διαδηλώσεις στις οποίες αναμένεται μαζική συμμετοχή μαθητών μετά το τέλος των σχολικών μαθημάτων.

Τη γενική απεργία συγκάλεσαν μικρότερα συνδικάτα που βρίσκονται κοντά στο κίνημα της ανεξαρτησίας και τη στηρίζουν κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, αθλητικοί και άλλοι σύλλογοι, ενώ ο σύλλογος βιομηχάνων της Καταλωνίας Foment έχασε την Τρίτη το βράδυ και την έφεση, αφού απαιτούσε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία κρίνοντας ότι είχε πολιτικό χαρακτήρα. Το δικαστήριο και αργότερα το εφετείο απέρριψαν το αίτημα της Forment, ενώ τα συνδικάτα που την συγκάλεσαν τόνισαν ότι θα την πραγματοποιούσαν ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Ισπανίας και της Καταλωνίας, οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η σοσιαλιστική UGT, τόνισαν ότι δεν συμμετέχουν στην γενική απεργία, αλλά κάλεσαν τους εργαζόμενους σε στάση εργασίας και συγκεντρώσεις έξω από τους χώρους εργασίας στις 13.00 ώρα Ελλάδος για “την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών”.

Το ενωτικό σχήμα Catalunya En Comù κάλεσε σε συμμετοχή στη διαδήλωση της Τετάρτης στις 19.00 ώρα Ελλάδος για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, που διοργανώνουν η ANC και η Omnium Cultural, αλλά απέρριψε τη γενική απεργία που στηρίζουν τα μικρά συνδικάτα γιατί δεν είναι αρκετά ανοικτή.

Ο ηγέτης των Πολιτών Ριβέρα κατήγγειλε την κεντρική κυβέρνηση ότι υπέκυψε στον “εκβιασμό” και επέτρεψε να μετατραπεί η Καταλωνία σε "μια περιοχή χωρίς νόμο”, ζητώντας στενότερη συνεργασία με το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα για να επιστρέψει ο νόμος και η τάξη στην Καταλωνία.

Αντίστροφη μέτρηση για φυλάκιση προεδρείου καταλανικής βουλής;

Την ίδια στιγμή έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση την Πέμπτη το πρωί της προέδρου, των μελών του προεδρείου και άλλων υψηλόβαθμων πολιτικών και διοικητικών αξιωματούχων της καταλανικής βουλής στο Ανώτατο Δικαστήριο για να απαντήσουν στις κατηγορίες της Γενικής Εισαγγελίας της Ισπανίας για εξέγερση, στάση, παράνομη διαχείριση δημοσίων πόρων και άλλα αδικήματα, για τα οποία προβλέπονται ποινές έως και 50 ετών και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων τους.

Η πρόεδρος της καταλανικής βουλής Φορκαδέλ και η β΄ γραμματέας της τοπικής βουλής προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κρίνοντας αναρμόδιο το Ανώτατο Δικαστήριο για να εκδικάσει κατηγορίες αυτού του είδους.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο με το... πορτοφόλι του Πουιζδεμόντ;

Σε θέατρο του παραλόγου έχει μετατραπεί το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία με το υπουργείο Οικονομικών να σηκώνει αυτή τη φορά τη σημαία των διώξεων εναντίον του Πουιζδεμόντ και εναντίον της δημοτικής αρχής της Μαδρίτης

Ο υπουργός Οικονομικών Μοντόρο ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κάνει “τις απαραίτητες ενέργειες” εναντίον του Πουιζδεμόντ και της πρώην πλέον κυβέρνησης της Καταλωνίας για να απαιτήσει διαμέσου του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποζημιώσεις για το κόστος της διοργάνωσης του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ήδη μηνύσεις εναντίον του Πουιζδεμόντ και των μελών της κυβέρνησής του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να καταβάλλουν προσωπικά το κόστος της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος.

Την ίδια στιγμή ο Μας, ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας και πρόεδρος του κόμματος που ανήκει ο Πουιζδεμόντ, κατέθεσε άλλες 200.000 ευρώ για να φθάσει στην εγγύηση των 5,25 εκατομμυρίων που έχει θέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για το κόστος του δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου του 2014. Ο Μας είχε ήδη καταθέσει 2,2 εκατ. στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που φαίνεται να χρησιμοποιείται από την ισπανική κυβέρνηση ως άλλος κατασταλτικός μηχανισμός.

Στο Ραχόι τα οικονομικά του μεγαλύτερου και “ανυπάκουου” δήμου του Podemos

Τα οικονομικά του “ανυπάκουου” δήμου της Μαδρίτης θα ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για πρώτη φορά στην ισπανική δημοκρατική ιστορία περνά στον άμεσο έλεγχο των οικονομικών ενός δήμου και μάλιστα ενός υποδειγματικού δήμου που κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα μεγάλα χρέη που άφησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, μεταξύ των οποίων και η πρώην δήμαρχος και σύζυγος του Αθνάρ Μποτέγια.

Η δημοτική αρχή της Καρμένα κατάφερε να μειώσει το χρέος του δήμου κατά 2 δισ. από την ανάληψη της δημαρχίας από το κινηματικό Ahora Madrid, κλείνοντας το 2016 με πλεόνασμα που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, αυξάνοντας παράλληλα τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες.

Η εκπρόσωπος του δήμους της Μαδρίτης και ηγετικό στέλεχος του Podemos Μαέστρε κατήγγειλε την πολιτική του υπουργού Οικονομικών Μοντόρο για την πρωτοφανή απόφαση και τις πιέσεις για περικοπές, ενώ ακόμη και το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE χαρακτήρισε την απόφαση του Μοντόρο “επίθεση εναντίον των πολιτών της Μαδρίτης” και ζήτησε να δώσει λόγο στην ισπανική βουλή.

Η άμεση παρέμβαση στα οικονομικά του δήμου της Μαδρίτης είναι η δεύτερη στην αυτοδιοικητική ιστορία της δημοκρατικής Ισπανίας, μετά την επέμβαση στα οικονομικά της κυβέρνησης της Καταλωνίας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Δημοσκόπηση CIS: Πτώση για Λαϊκό, Σοσιαλιστικό Κόμμα και Unidos Podemos

Το Λαϊκό Κόμμα υποχωρεί στο 28%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο 24,2% και το Unidos Podemos στο 18,5%, σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών CIS, ενώ οι λαϊκιστές Πολίτες σημειώνουν άνοδο κατά 3% στο 17,5% χάρις στην ακραία υπεράσπιση του ισπανικού εθνικισμού στην Καταλωνία, πάντα σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2016 ο Ραχόι χάνει 5% από το 33% που είχε πάρει, ενώ το Unidos Podemos χάνει 2,6% από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αποτελώντας το κόμμα που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση στην Καταλωνία. Παραδόξως όμως το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς En Comù Podem καταγράφει καλύτερες προϋποθέσεις ψήφου, με το 3,5% σε εθνικό επίπεδο, από την Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά, που φαίνεται να παίρνει 2,7%, και το δεξιό PDeCAT, με το 1,6%.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες θεωρούν ότι η κρίση της Καταλωνίας αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημά τους με την ανεργία να παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 66% των Ισπανών πολιτών.

Ιγκλέσιας: Αντέχουμε το... βομβαρδισμό

Ο ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας τόνισε ότι “είμαστε αρκετά καλά εάν σκεφτείς το βομβαρδισμό που δεχόμαστε”, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση του CIS. Για τον Ιγκλέσιας το Unidos Podemos παγιώνεται πλέον στο πολιτικό σκηνικό της χώρας “σαν μια πολύ ισχυρή δύναμη”, που στο μέλλον θα κυβερνήσει, “όπως κυβερνά σήμερα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας”. “Ξέρουμε πως λειτουργούν οι δημοσκοπήσεις στην χώρα μας... καλύτερα να περιμένουμε τις εκλογές.... γιατί οι Πολίτες και άλλες φορές κέρδισαν στις δημοσκοπήσεις και έχασαν τις εκλογές με σκανδαλώδη τρόπο”, συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι το Unidos Podemos όχι μόνο βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και ότι τους τελευταίους μήνες εντάθηκε “ο βομβαρδισμός εναντίον μας” εξαιτίας της κρίσης στην Καταλωνία.

Σοσιαλιστές: Μειώσαμε την απόσταση από το... Ραχόι

Η β' Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λάστρα εξέφρασε την ικανοποίησή της από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης εκτιμώντας ότι το κόμμα της μείωσε τη διαφορά του από το Λαϊκό Κόμμα στο 3,8%, παρόλο που καταγράφει πτώση 0,7% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουλίου.

230.000 πολίτες στηρίζουν κοινή υποψηφιότητα Πουιζδεμόντ

Πάνω από 230.000 Καταλανοί προσυπογράφουν την ανάγκη για κοινή κάθοδο στις εκλογές όλων των κομμάτων και των κινημάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, έχοντας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου των πρώην πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης Πουιζδεμόντ.

Η Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά ERC προσανατολίζεται σε αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, όπως και το αριστερό CUP, που θα αποφασίσει στις αμέσως  επόμενες ημέρες.

200 δήμαρχοι στις Βρυξέλλες: Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους

Ο Σύλλογος των Δήμων για την Ανεξαρτησία AMI κατάφερε να φθάσει χθες έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και με τη στήριξη 200 δημάρχων να ζητήσει “την απελευθέρωση των δέκα πολιτικών κρατούμενων στην Ισπανία”. Οι Καταλανοί δήμαρχοι τραγούδησαν τον ύμνο της Καταλωνίας έξω από την έδρα της Κομισιόν.

Ο Πουιζδεμόντ παραβρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση των 200 δημάρχων, ενώ από την ισπανική κυβέρνηση και δικαιοσύνη ξεκίνησαν νέες καταγγελίες και απειλές για κυρώσεις εναντίον των 200 δημάρχων γιατί “δεν μπορούν να ξοδεύουν δημόσιους πόρους για συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας”. Το υπουργείο Οικονομικών έκρινε “παράνομη” τη χρήση δημοσίων πόρων.

Από τον Φελίπε τον Ε' έως τον Φελίπε τον Στ' η απουσία ελευθερίας ήταν το πιο συχνό πράγμα στην Καταλωνία”, τόνισε Πουιζδεμόντ καλώντας τους δημάρχους και τους πολίτες της Καταλωνίας “να μην αποποιηθούν του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και να μην δεχθούν την επιβολή της βίας”.

Βέλγος πρωθυπουργός: Ο Πουιζδεμόντ με τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Μισέλ τόνισε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου ότι ο Πουιζδεμόντ “είναι Ευρωπαίους πολίτης που πρέπει να απαντήσει για τις πράξεις του, με τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις, χωρίς προνόμια, ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα, αρέσει σε όποιον αρέσει και σε όποιον όχι... Αυτό σημαίνει ότι η βελγική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σεβόμενη  το κράτος δικαίου”.

Βαλς προς το Βέλγιο: Δώστε τον Πουιζδεμόντ στην Ισπανία

Ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Βαλς τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της φυλάκισης του Πουιζδεμόντ και των τεσσάρων μελών της πρώην κυβέρνησής του ζητώντας από το Βέλγιο να εκδώσει τους πέντε Καταλανούς πολιτικούς στην Ισπανία γιατί διαφορετικά “δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ένα κοινό ευρωπαϊκό νομικό χώρο” και ότι “θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δημοκρατίες του κράτους δικαίου”, αφού για τον Βαλς “η Ευρώπη είναι ένα κράτος δικαίου και η Ισπανία είναι ένα κράτος δικαίου, κάτι που η βελγική δικαιοσύνη πρέπει να το ξέρει”.

Το 72% του Podem με Ντομένεντς και ενωτική Αριστερά στην Καταλωνία

Ο υποψήφιος του καταλανικού ενωτικού σχήματος της Αριστεράς Catalunya En Comù Ντομένετς ευχαρίστησε τα μέλη και τα στελέχη του καταλανικού Podem που μαζικά στήριξαν την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στο εσωτερικό δημοψήφισμα του Podem, που κατέγραψε ρεκόρ συμμετοχής. Υπέρ της συνεργίας με την ενωτική Αριστερά ψήφισαν 12.432 μέλη ή το 72% και κατά 4.872 μέλη.

Η συντριπτική νίκη του Ιγκλέσιας και του Podemos, που ζήτησαν το εσωτερικό δημοψήφισμα στο Podem, οδήγησε στην παραίτηση του γραμματέα του Podem, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της ERC ή του CUP. Μαζί με τον Φατσίν παραιτήθηκαν και οκτώ μέλη της γραμματείας του Podem.

Λαϊκό Κόμμα: Άρθρο 155 μέχρι να κερδίσουμε τις εκλογές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος στη βουλή Ερνάνδο προειδοποίησε ότι εάν τις εκλογές στην Καταλωνία τις κερδίσουν τα “αποσχιστικά” κόμματα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το άρθρο 155. “Πρέπει να ξέρετε τι μας περιμένει στην Καταλωνία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια παραβιάζεται το σύνταγμα εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας... Δεν υπάρχει ατιμωρησία για κανένα άτομο”, προειδοποίησε ο Ερνάνδο.

Τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας και το Unidos Podemos δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στην Επιτροπή της βουλής για το νέο εδαφικό μοντέλο του κράτους που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 15 Νοεμβρίου, αφήνοντας στην πράξη τους σοσιαλιστές μόνους με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, που από την πλευρά τους ζήτησαν από τους σοσιαλιστές να υπαναχωρήσουν και να μην δημιουργεί η Επιτροπή.

  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL