Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Ζοάν Μένα Άρκα, βουλευτής En Comu Podem: / Πολιτική λύση όχι καταστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζοάν Μένα Άρκα, βουλευτής En Comu Podem: / Πολιτική λύση όχι καταστολή

“Δίνουμε τη μάχη για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, την κατάργηση του άρθρου 155 και τη διάσωση των καταλανικών θεσμών. Στον Δήμο της Βαρκελώνης με επικεφαλής την Κολάου και στους άλλους δήμους της Καταλωνίας υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια της Καταλωνίας και αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική διέξοδο από την κρίση” τόνισε στην “Αυγή” ο Ζοάν Μένα Άρκα, ο βουλευτής του ενωτικού καταλανικού Αριστερού σχήματος στη Βουλή της Μαδρίτης En Comù Podem. Ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει την εβδομάδα που έρχεται να μη δούμε τον Ζοάν Ζοσέπ Νουέτ, τον αντιπρόεδρο της καταλανικής Βουλής και γραμματέα της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς EuiA, και “αυτόν στη φυλακή, παρόλο που ποτέ δεν ψήφισε, όπως ο καθένας από εμάς, υπέρ της ανεξαρτησίας. Με τη συνέπεια που τον διακρίνει, ο Νουέτ ψήφισε πάντα υπέρ της συζήτησης όλων των πολιτικών θεμάτων, όπως και το θέμα της ανεξαρτησίας, που απασχολεί μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας. Εμείς αγωνιζόμαστε για μια ομόσπονδη δημοκρατία και πιστεύουμε ότι ο Πουτζντεμόν δεν είχε την απαραίτητη δημοκρατική πλειοψηφία για να κάνει ένα τέτοιο βήμα”.


* Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Καταλωνία;

Η κυβέρνηση Ραχόι έφτασε να χρησιμοποιεί ακόμη και τους δικαστικούς θεσμούς για να κάνει πολιτική, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε οκτώ υπουργούς της καταλανικής κυβέρνησης στη φυλακή. Η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής και τα πέντε μέλη τού προεδρείου της θα πρέπει να καταθέσουν την επόμενη Πέμπτη και ανησυχούμε για τις αποφάσεις που θα πάρει το Ανώτατο Δικαστήριο για αυτούς. Ελπίζοντας πως δεν θα φυλακιστούν, δεδομένου ότι θα βρεθούν μπροστά σε ένα άλλο δικαστήριο, μπορεί να τους αφαιρέσει τα πολιτικά δικαιώματα ή να θέσει εγγυήσεις. Ο Ραχόι κάνει ένα τεράστιο λάθος που χρησιμοποιεί τη δικαστική και όχι την πολιτική οδό για να λύσει ένα πολιτικό πρόβλημα.


* Του το λέει ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί το κάνει;

Το Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει πως δεν μπορεί να κάνει μια συμφωνία με μια κυβέρνηση που δεν σέβεται το σύνταγμα. Το Λαϊκό Κόμμα έχει μια νοοτροπία που στηρίζεται στην κληρονομιά του Φράνκο και δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από το να νικά, να ταπεινώνει ή να εξοντώνει τον πολιτικό του αντίπαλο. Αισθάνεται τον διάλογο και τη συμφωνία ως ήττα. Έχουν τη νοοτροπία του φρανκισμού στο κεφάλι.


* Το δικαστήριο ειδικού σκοπού ΑΝ θα ζητήσει την έκδοση του Πουτζντεμόν;

Μου φαίνεται ότι θα τη ζητήσει. Βρισκόμαστε μπροστά στο χειρότερο σενάριο, στη χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσαμε να φανταστούμε στο δικαστικό επίπεδο. Ο Πουτζντεμόν έκανε αρκετά λάθη, συμπεριλαμβανομένου να θέσει σε κίνδυνο ορισμένους υπουργούς του. Το γεγονός ότι έφυγε στο Βέλγιο επιδείνωσε την κατάσταση, δίνοντας την ευκαιρία φυλάκισης των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησής του μπροστά στον κίνδυνο φυγής τους. Εμείς αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, γιατί σε μια δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Στον 21ο αιώνα πρέπει να υπερέχουν η πολιτική και ο διάλογος και όχι η καταστολή. Σε άλλες χώρες, όπως στον Καναδά και στη Βρετανία, συμφωνήθηκαν δημοψηφίσματα στο Κεμπέκ και στη Σκωτία.


* Εσείς επιμένετε στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με εγγυήσεις. Το ίδιο υποστηρίζει και το δεξιό εθνικιστικό βασκικό κόμμα PNV...

Φαίνεται ως η μόνη λογική λύση. Το PNV μέχρι πρότινος ήταν σύμμαχος του Ραχόι. Τώρα λέει ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της Καταλωνίας, δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στον Ραχόι.


* Πώς βλέπετε την πολιτική που ακολουθούν οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ;

Οι Σοσιαλιστές για άλλη μια φορά αποτέλεσαν τη μεγάλη απογοήτευση για πολύ κόσμο και κυρίως για τον κόσμο της Αριστεράς. Ο Ραχόι σχεδίασε και εφάρμοσε το άρθρο 155 για να ισοπεδώσει τους καταλανικούς θεσμούς και να καταστρέψει την αυτοδιοικητική εμπειρία της Καταλωνίας μαζί με τον σοσιαλιστή Σάντσεθ. Η συμμαχία του Λαϊκού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα νομιμοποίησε την εφαρμογή του άρθρου 155. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να εντείνουν τις ανησυχίες και τα πνεύματα στην Καταλωνία. Σε λίγη ώρα θα βγούμε όλοι ξανά στους δρόμους για να ζητάμε την επιστροφή στη δημοκρατική νομιμότητα και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων. Θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μέχρι να βγούνε όλοι από τη φυλακή. Με την εφαρμογή του άρθρου 155, η εξουσία στην Καταλωνία πέρασε στα χέρια του Λαϊκού Κόμματος, που είναι ένα από τα μικρότερα κόμματα στην Καταλωνία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με την αποχή του διευκόλυνε τον σχηματισμό της κυβέρνησης Ραχόι.


* Πώς αντιδρά ο λαός της Καταλωνίας;

Oι μεγάλες διαδηλώσεις έχουν πάντα ειρηνικό χαρακτήρα. Είναι μεγάλη επιτυχία ότι, παρά την κινητοποίηση εκατομμυρίων ατόμων, έχουμε πάντα ειρηνικές διαδηλώσεις και θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την... παράδοση. Αυτή τη στιγμή πολύς κόσμος έχει εξαγριωθεί, γιατί ενώ ζητούσαμε περισσότερη αυτονομία, για να αποφασίζουμε κυρίαρχα από την Καταλωνία πολλά προβλήματα, μας απάντησαν με τη βία και μετά την κατάργηση των αυτοδιοικητικών θεσμών. Είπαμε εξαρχής ότι πίσω από την κατάργηση της καταλανικής κυβέρνησης κρύβεται η προσπάθεια επίθεσης κατά των κοινωνικών, οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Καταλωνίας. Το Λαϊκό Κόμμα προσπαθεί να επιβάλει με την καταστολή ό,τι δεν μπορεί να κερδίσει με την ψήφο και τη συναίνεση των πολιτών.


* Τι κάνει η ενωτική καταλανική Αριστερά;

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ευρώ μέτωπο υπεράσπισης των καταλανικών θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει μόνο μια αντιπαράθεση με τους “αποσχιστές”, αλλά μια αντιπαράθεση για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Στη Μαδρίτη, οκτώ άτομα κινδυνεύουν να φυλακιστούν γιατί διαδήλωσαν εναντίον της καταστολής στην Καταλωνία. Η καταστολή έχει περάσει τα σύνορα της Καταλωνίας και πλήττει τους δημοκράτες πολίτες σε όλη την Ισπανία. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρώ μέτωπο στην Καταλωνία και την Ισπανία για να διώξουμε τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, γιατί καταστρέφουν τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, έχουμε θέσει ως πρώτο αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, την κατάργηση του άρθρου 155 και την ανάκτηση των κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Θα διαμορφώσουμε μάλλον ένα κοινό ψηφοδέλτιο και με το Podemos, για να αντιπαρατεθούμε στη λογική του μπλόκου που υιοθετούν το Λαϊκό Κόμμα και οι εθνικιστές. Η πολιτική των μπλοκ κατακερματίζει την κοινωνική συνοχή.


* Γιατί χρησιμοποιείτε τον όρο “αμνηστία” κατά τη διεκδίκηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων;

Η “αμνηστία” έχει έναν ισχυρό συμβολισμό στην Καταλωνία, γιατί αποτέλεσε το μεγάλο δημοκρατικό αίτημα τα τελευταία χρόνια του φρανκισμού και του φασισμού για την απελευθέρωση των φυλακισμένων κομμουνιστών, δημοκρατών, σοσιαλιστών. Ζούσε ακόμη ο Φράνκο όταν τέθηκε το αίτημα της αμνηστίας και της ανάκτησης της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Είναι λυπηρό ότι σήμερα αγωνιζόμαστε ακόμη για να απελευθερώσουμε πολιτικούς κρατούμενους. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αποδείχθηκε ότι ο Ραχόι χρησιμοποιούσε με κομματικό τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών και τις αστυνομικές αρχές, που παρακολουθούσαν ηγετικά στελέχη του Podemos και των εθνικιστικών καταλανικών κομμάτων. Ο Ραχόι και το κόμμα του έχουν παρακρατική συμπεριφορά και είναι διεφθαρμένοι - και όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο, όπως αποδείχθηκε στις διαδοχικές δίκες και καταδίκες υψηλόβαθμων στελεχών του. Δικαστές ανέφεραν ότι το Λαϊκό Κόμμα αποτελεί μια οργάνωση που έχει σχεδιαστεί για να διαπράττει εγκλήματα. Σήμερα έχουμε και τη “δημοκρατική διαφθορά” με την κομματική χρήση του κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL