Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
"Εμφύλιος" στην Καταλωνία μετά την απόρριψη των εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Εμφύλιος" στην Καταλωνία μετά την απόρριψη των εκλογών

“Ανεξαρτησία, ανεξαρτησία”, φώναζαν χθες το απόγευμα οι οπαδοί του προέδρου της Καταλωνίας Πουτζντεμόν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στη Βαρκελώνη. Ήταν οι ίδιοι που πριν από το διάγγελμά του τον περασμένο Δεκέμβριο κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών φώναζαν “Πουτζντεμόν, προδότη”.

Η Ισπανία που γνωρίσαμε μετά την πτώση του φασισμού δεν υπάρχει πια. Στην Ισπανία δεν συγκρούεται πλέον η δημοκρατία με τον φασισμό, αλλά δύο νεοφιλελεύθερες εκδοχές του ίδιου αυταρχικού μοντέλου που οδηγεί στον κοινωνικό κανιβαλισμό και τον κατακερματισμό των κοινωνιών, της καταλανικής και της ισπανικής.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο και η Γενική Εισαγγελία επιβεβαίωσαν χθες με τη στάση τους ότι η απάντηση του κράτους στους "στασιαστές" της Καταλωνίας θα είναι αμείλικτη. Ο Πουτζντεμόν προσπάθησε χθες το απόγευμα να ικανοποιήσει το χρηματοοικονομικό κατεστημένο της Καταλωνίας, τους βιομηχάνους και τους εμπόρους της, και να κατευνάσει τον φόβο των μικροκαταθετών μπροστά στην περιπετειώδη και ανεύθυνη ανεξαρτησία με την οποία τους είχε τροφοδοτήσει τη φαντασία τα τελευταία χρόνια.

Τόσο η καταλανική εθνικιστική Δεξιά όσο και οι όψιμοι επαναστάτες της Κεντροαριστεράς και της σεχταριστικής Αριστεράς πρότειναν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Δεκέμβριο για να αποφευχθεί η εφαρμογή του άρθρου 155 και η αναστολή των αυτοδιοικητικών θεσμών της Καταλωνίας.

"Χωρίς αιχμαλώτους"

Ο δεξιός Πουτζντεμόν έπρεπε να το ξέρει καλύτερα από όλους: η ισπανική Δεξιά δεν έχει μάθει να πιάνει αιχμαλώτους. Στην Ισπανία απλώς επιβιώνουν όσοι δεν προλαβαίνει να εξοντώσει. Ο Ραχόι και οι υπουργοί του, με αιχμή τα υπουργεία που είναι στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης -Εσωτερικών, Αμύνης και Οικονομικών-, δεν είχαν αφήσει ποτέ έστω και ένα μικρό παράθυρο για τη διάσωση του ίδιου και της τοπικής κυβέρνησής του.

"Ήμουν πάντα διατεθειμένος να προκηρύξω εκλογές εφόσον μας έδιναν τις εγγυήσεις που θα μας επέτρεπαν να το κάνουμε... Δεν υπάρχει καμία από αυτές τις εγγυήσεις που να δικαιολογούν τη διεξαγωγή εκλογών... Κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει τους Καταλανούς ότι δεν ήθελαν τον διάλογο και να βρουν πολιτική λύση... Για ακόμη μια φορά διαπιστώσαμε ότι απαιτούν την ευθύνη μόνο από εμάς και στους άλλους επιτρέπεται η ανευθυνότητα”, τόνισε ο Πουτζντεμόν από την έδρα της κυβέρνησης της Καταλωνίας, καθιστώντας σαφές ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας αποτελεί μονόδρομο.

Για τον Πουτζντεμόν το ισπανικό κράτος, δηλαδή ο Ραχόι, φέρεται εκδικητικά και δεν μπορεί να εγγυηθεί “κανονικές” εκλογές, ενώ ευθύνεται επίσης για την αδυναμία να βρεθεί συμβιβασμός με την ισπανική κυβέρνηση, να σταματήσει η καταστολή και οι διώξεις και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από την Καταλωνία.

Σήμερα το άρθρο 155

Ο Ραχόι και ο βασιλιάς θα εφαρμόσουν το άρθρο 155 ανεξάρτητα από τη διεξαγωγή ή όχι των πρόωρων εκλογών στην Καταλωνία, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης. Η ισπανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει απόψε την εφαρμογή του άρθρου, ενώ η καταλανική Βουλή λίγες ώρες νωρίτερα ενδεχομένως να έχει ψηφίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Το Σάββατο το πρωί η κυβέρνηση του Πουτζντεμόν και η καταλανική Βουλή μπορεί να αποτελούν ήδη παρελθόν. Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία και την υποστήριξη των λαϊκιστών και φανατικών Πολιτών. Δυστυχώς θα έχει και τη συνενοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεμένο στο άρμα του πλέον αντιδραστικού ισπανικού εθνικισμού συναίνεσε στη δημιουργία μιας επιτροπής συνταγματικής μεταρρύθμισης στη Βουλή χωρίς καμία δέσμευση από τον Ραχόι και στο πισώπλατο μαχαίρωμα των δημοκρατικών αυτοδιοικητικών θεσμών μιας από τις μεγαλύτερες “αυτόνομες” περιφέρειες της χώρας.

Ο Πουτζντεμόν φάνηκε διατεθειμένος να πληρώσει την αποχώρηση βουλευτών και στελεχών από το κόμμα του, τη ρήξη με τη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά ERC και το αριστερό CUP για να αποτρέψει την ισοπέδωση των καταλανικών θεσμών και το κυνήγι μαγισσών που έχει δρομολογήσει ο Ραχόι. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη όμως τόσο για τον σοσιαλιστή Σάντσεθ όσο και για το τοπικό καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSC, που αντιμετωπίζονται ήδη ως δοσίλογοι από το ERC, το CUP και τις μεγάλες καταλανικές κοινωνικές οργανώσεις και ιδιαίτερα τις δύο εθνικιστικές οργανώσεις που έχουν τους προέδρους τους φυλακισμένους και αντιμέτωπους μεταξύ άλλων με το αδίκημα της ανταρσίας.

Οι σοσιαλιστές αναμένεται να εξοστρακιστούν τις επόμενες ημέρες από τους περισσότερους δήμους της Καταλωνίας και πολύ πιθανόν και από το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, εάν δεν ψηφίσουν εναντίον της εφαρμογής του άρθρου 155. Σοσιαλιστές δήμαρχοι της Καταλωνίας αντιτίθενται στο άρθρο και μαζί τους πολλά ηγετικά και μη στελέχη του κόμματος υψώνουν τις φωνές τους εναντίον της συμπόρευσής του με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες.

Διχασμένη η καταλανική κοινωνία

Η ρήξη στην καταλανική και ισπανική κοινωνία είναι τεράστια και θα διευρυνθεί. Σήμερα οι Καταλανοί εθνικιστές θα βγουν ξανά στους δρόμους, ενώ την Κυριακή θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Βαρκελώνης οι Ισπανοί εθνικιστές του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών, πιθανώς με τη συμμετοχή πολλών επώνυμων και μη σοσιαλιστών.

Ο Ραχόι θα πρέπει στην πράξη να “καταλάβει” την Καταλωνία. Πολλά συνδικάτα, κυρίως του τομέα των δημοσίων υπηρεσιών, κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην αναγνωρίσουν τις νέες αρχές που θα διορίσει η ισπανική κυβέρνηση. Μαζί τους και οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO, που ακολούθησαν μια πιο σώφρονα τακτική για να μην τεθούν σε κίνδυνο με διώξεις και απολύσεις εργαζόμενοι. Ο έλεγχος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα αποτελέσει ίσως την πρώτη πρόβα τζενεράλε του Ραχόι για τον έλεγχο της Καταλωνίας, με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να διακηρύττουν ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε λογοκρισία από την κεντρική κυβέρνηση.

Οι Σάντσεθ και Κουισάρτ, οι πρόεδροι της ANC και της Omnium Cultural, θα παραμείνουν στη φυλακή κατηγορούμενοι για ανταρσία, ενώ από απόψε μπορεί να τους κάνουν παρέα και τα μέλη της “έκπτωτης” κυβέρνησης του Πουτζντεμόν. Η εθνική αστυνομία κατάσχεσε τα έγγραφα που προσπάθησε να καταστρέψει η Αστυνομία της Καταλωνίας αναζητώντας αποδείξεις για τη συνεργασία ή την ανοχή της στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL