Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Ο Πουιζδεμόντ με γραμμή... Podemos: Διαπραγμάτευση με Ραχόι για εκλογές το Δεκέμβριο, χωρίς ανεξαρτησία και άρθρο 155
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Πουιζδεμόντ με γραμμή... Podemos: Διαπραγμάτευση με Ραχόι για εκλογές το Δεκέμβριο, χωρίς ανεξαρτησία και άρθρο 155

Του Αργύρη Παναγόπουλου

O πρόεδρος της Καταλανίας Πουιζδεμότν φαίνεται ότι επέλεξε τη διέξοδο των άμεσων εκλογών μέσα στο Δεκέμβριο για να αποτρέψει την εφαρμογή του άρθρου 155, που θα ανέστειλε τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών, προκαλώντας ρήγματα στο κοινό μέτωπο του Ραχόι και των σοσιαλιστών και τη συνεργασία ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του, και κυρίως το πιο σεκταριστικό αριστερό CUP. Ο επικεφαλής του Unidos Podemos Ιγκλέσιας, ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου από νωρίς το πρωί είχαν ζητήσει από τον Πουιζδεμόντ να συγκαλέσει εκλογές στην Καταλωνία για να χάσει η κυβέρνηση του Ραχόι το άλλοθι της εφαρμογής του άρθρου 155. Ο γραμματέας των σοσιαλιστών Σάντσεθ προειδοποίησε το Ραχόι ότι εάν ο Πουιζδεμόντ συγκαλέσει εκλογές δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής του άρθρου 155. Η γερουσία, της οποίας την απόλυτη πλειοψηφία ελέγχει το Λαϊκό Κόμμα, απέρριψε τις εξηγήσεις του Πουιζδεμόντ για να μην εφαρμοστεί το άρθρο 155.

Ο Πουιζδεμόντ στοχεύει στη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο Δεκέμβριο, με πιθανές ημερομηνίες την Κυριακή 11 ή17 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη στρατηγική της ισπανικής κυβέρνησης που ήθελε να μεταφέρει διαμέσου της εφαρμογής του άρθρου 155 τη διεξαγωγή των εκλογών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία της επόμενης βουλής. Η αναμενόμενη απόφαση του Πουιζδεμόντ επισπεύσθηκε από τον κίνδυνο να δώσει η γερουσία την Παρασκευή το βράδυ το πράσινο φως στην εφαρμογή του άρθρου 155 στερώντας από τον πρόεδρο της Καταλωνίας το δικαίωμα της σύγκλισης πρόωρων εκλογών. Η απόφαση του Πουιζδεμόντ φαίνεται ότι αποτέλεσε τον καρπό των πιέσεων του Unidos Podemos, των σοσιαλιστών, αλλά και της Καθολικής Εκκλησίας για την αποτροπή της εφαρμογής του 155, ενώ μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ανάμεσα στις ηγεσίες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτησία και της κοινοβουλευτικές τους ομάδες κέρδιζε έδαφος η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ελάχιστο χρόνο πριν από την επίμαχη ψηφοφορία στην ισπανική γερουσία για την εφαρμογή του άρθρου 155. Εναντίον της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας έχει ταχθεί ένα μεγάλο τμήμα του οικονομικό κατεστημένου, του εμπορίου και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης της Καταλωνίας και τμήμα του κόμματος του Πουιζδεμόντ PDeCAT. Το αριστερό CUP κατήγγειλε ότι το κίνημα της ανεξαρτησίας έχει δύο προβλήματα για να προχωρήσει στην ανακήρυξή της: το ισπανικό κράτος και την καταλανική κυβέρνηση”. Η αναμενόμενη απόφαση του Πουιζδεμόντ πυροδότησε και τις πρώτες παραιτήσεις τοπικών βουλευτών και στελεχών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και συνεργάζονται στο τοπικό κοινοβούλιο στην ομάδα του JxSi. Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά ERC δήλωσε ότι “σέβεται¨, αλλά δεν συμμερίζεται” την προσωπική απόφαση του Πουιζδεμόντ για πρόωρες εκλογές. Ο βουλευτές της ERC Ρουφιάν μίλησε για “155 αργύρια”. Υπέρ της ανεξαρτησίας μέχρις εσχάτων τάσσονται και οι δύο μεγάλες συλλογικότητες της Καταλωνίας ANC και Omnium Cultural, ενώ οι πρόεδροί τους από την φυλακή στοιχηματίζουν στη “Δημοκρατία της Καταλωνίας”. Χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά του “προδότη” Πουιζδεμόντ και περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Πουιζδεμόντ από το βήμα της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου που θα συγκληθεί στις 18.00 ώρα Ελλάδας.

Ιγκλέσιας : Εκλογές για να αποτρέψουμε το άρθρο 155

Ο επικεφαλής του Unidos Podemos Ιγκλέσιας είχε ζητήσει τις πρόωρες εκλογές στην Καταλωνία για να δυσκολευτεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει το άρθρο 155, προειδοποιώντας παράλληλα ότι “οι εκλογές δεν θα λύσουν το πρόβλημα... αλλά θα δώσουν περισσότερο χρόνο για να αναζητήσουμε το διάλογο”.

Γκαρθόν: Μεγάλη και θετική είδηση οι εκλογές

Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν αξιολόγησε θετικά τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών στην Καταλωνία για το Δεκέμβριο, χωρίς την εφαρμογή του άρθρου 155. “Ο διάλογος και η πολιτική αποτελούν τη διέξοδο”, συμπλήρωσε ο Γκαρθόν.

Μοντέρο: Περιθώριο για διάλογο με τις εκλογές

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Μοντέρο τόνισε ότι “η διεξαγωγή των εκλογών προσφέρει ένα περιθώριο διαλόγου... επιβάλλοντας τη σοφία όσων, σε αντιπαράθεση με το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πολίτες και το καταλανικό JxSi, εναντιωθήκαμε στην εφαρμογή του άρθρου 155 και της μονομερής ανακήρυξης της ανεξαρτησίας”.

Για τον οργανωτικό γραμματέα του Podemos Ετσενίκε επαληθεύτηκε η πρόταση του Unidos Podemos, που αποτελεί “μια καλή είδηση για την Καταλωνία και την Ισπανία”, προειδοποιώντας ότι “μετά τις εκλογές θα συνεχίσει να υπάρχει το 80% των Καταλανών που θα απαιτούν να ψηφίσουν για την τοποθέτηση της Καταλωνίας”.

Ραβάλ: Συνετή η απόφαση του Πουιζδεμόντ

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ενωτικής καταλανικής Αριστεράς CSQEP Ραβάλ χαιρέτησε την απόφαση του Πουιζδεμόντ να μην προχωρήσει στην μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και να συγκαλέσει εκλογές για να αποτραπεί η εφαρμογή του άρθρου 155.

Η απόφαση του Πουιζδεμόντ συμβάλλει στην αποφυγή ενός σεναρίου αντιπαράθεσης και συγκρούσεων που θα μπορούσαμε να χάσουμε την αυτοδιοίκηση. Η απόφαση του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης είναι συνετή”, τόνισε ο Ραβάλ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL