Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η σπαζοκεφαλιά της Τζαμάικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σπαζοκεφαλιά της Τζαμάικας

Πότε θα αποκτήσει τη νέα κυβέρνησή της η Γερμανία, αυτή που περιμένουν όλοι στην Ευρώπη για να δουν πώς θα πορευτούν από δω και πέρα; Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να κάνουν... υπομονή, αφού στην καλύτερη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό θα τελειώσουν τον Ιανουάριο. Για τη... χειρότερη δεν υπάρχουν εκτιμήσεις.

“Από το Βερολίνο μέχρι το Κίνγκστον, από τη Γερμανία μέχρι τη Τζαμάικα η απόσταση είναι 8.500 χιλιόμετρα. Απόψε κάναμε τα πρώτα βήματα”, έλεγε, άλλωστε, με νάζι το βράδυ της Τετάρτης η γενική γραμματέας των Φιλελευθέρων (FDP) Νίκολα Μπερ, μετά την πρώτη διερευνητική συνάντηση με τους ομολόγους της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας. Το νάζι ήταν μάλλον για το θεαθήναι. Τα τρία συν ένα κόμματα που προσπαθούν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο, τη λεγόμενη “Τζαμάικα”, από τα χρώματα της σημαίας της χώρας της Ρέγγε (μαύρο για τις CDU και CSU, κίτρινο για το FDP και πράσινο για τους Πράσινους), θέλουν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι θα τα καταφέρουν, παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους σε πολύ σημαντικά ζητήματα, από τη φορολογική μέχρι τη μεταναστευτική πολιτική κι από την άμυνα μέχρι το συνταξιοδοτικό.

Οι “λαβωμένοι”...

Ωστόσο, το εγχείρημα είναι δύσκολο, όχι μόνο εξαιτίας των διαφορών, αλλά κι επειδή οι “μαύροι”, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο “αδελφός” πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέχοφερ, έχουν βγει βαθύτατα λαβωμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν είναι πλέον τα αδιαφιλονίκητα αφεντικά μέσα στα κόμματά τους. Επιπλέον, οι “κίτρινοι”, αν και εξαιρετικά ενισχυμένοι από την κάλπη, έχουν νωπές ακόμη τις μνήμες από την προηγούμενη φορά που συγκυβέρνησαν με τη Μέρκελ, η οποία τους ισοπέδωσε με αποτέλεσμα να γίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, και είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν πολύ ακριβά τη συνεργασία τους. Την ίδια ώρα, η ηγεσία των Πράσινων μοιάζει έτοιμη να πουληθεί μάλλον φτηνά, αλλά έχει το πρόβλημα ότι πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τη βάση, οπότε αναγκάζεται να βάλει κι αυτή ψηλά τον πήχη.

Αυτή ήταν η κατάσταση και την επομένη των εκλογών, πριν από ένα μήνα, ωστόσο, μετά τις τοπικές εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή στην Κάτω Σαξονία κι ακόμη περισσότερο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Αυστρία, έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

...κι ο παράγων Κουρτς

Οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία έδειξαν ότι μπορούν ακόμη οι Σοσιαλδημοκράτες να κερδίζουν, ωστόσο, για να φτιάξουν κυβέρνηση, χρειάζονται εκτός από τους Πράσινους και το FDP, το οποίο αρνείται κάθε συνεργασία, με αποτέλεσμα να χαλάει την ούτως ή άλλως τεταμένη σχέση τους με τους Πράσινους, την ώρα που χρειάζεται και η τελευταία ρανίδα εμπιστοσύνης για να συνεργαστούν μεταξύ τους στο Βερολίνο. Αυτό είναι ένα επιπλέον εμπόδιο, αλλά όχι ανυπέρβλητο, αφού διαφορετικά μπορεί να λειτουργεί ένα κόμμα σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Το πολύ σοβαρότερο εμπόδιο είναι ο τρόπος που ερμηνεύουν πολλοί συντηρητικοί στη Γερμανία τη νίκη του ομοϊδεάτη τους Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία. Δείτε, λένε, η δεξιά μπορεί να κερδίζει εκλογές με ακόμη πιο Δεξιά συνθήματα, την ώρα που η Μέρκελ τις έχασε εξαιτίας της “αριστερής” πολιτικής της στο προσφυγικό. Οπότε οι πιέσεις τόσο στη Μέρκελ όσο και στον Ζέχοφερ για δεξιά στροφή εντείνονται μέρα με τη μέρα. Αλλά σε μια σκληρή δεξιά στροφή στο προσφυγικό ούτε οι Πράσινοι ούτε οι Φιλελεύθεροι μπορούν να συναινέσουν. Ενδεχομένως ούτε η ίδια η Μέρκελ. Για ένα λόγο παραπάνω, λοιπόν, για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία υπάρχει στον ορίζοντα η πιθανότητα της αποτυχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL