Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
“Άδειασμα” σοσιαλιστών από Ραχόι για εκλογές στην Καταλωνία - Η Κολάου "σημαία" διαλόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

“Άδειασμα” σοσιαλιστών από Ραχόι για εκλογές στην Καταλωνία - Η Κολάου "σημαία" διαλόγου

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι τόνισε ότι έχει ήδη συμφωνήσει τα “περιορισμένα” μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Καταλωνία με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ, αλλά θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου το Σάββατο. “Συμφωνώ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα γιατί καταλήξαμε σε μια συμφωνία... Τα μέτρα που θα προτείνω στο υπουργικό συμβούλιο στηρίζονται από το Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πολίτες”, συμπλήρωσε ο Ραχόι, ενώ οι δηλώσεις του επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από την πρώην υπουργό Κάλβο που πραγματοποίησε τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του άρθρου 155 με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σάενθ Ντε Σανταμαρία. Με τη μόνη διαφορά ότι ο Ραχόι από τις Βρυξέλλες έβαλε “πάγο” για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλωνία τον Ιανουάριο του 2018, μετά την εφαρμογή το άρθρου 155, ενώ ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Μέντεθ Ντε Βίχο δήλωσε ότι “είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές στην Καταλωνία”. Δηλώσεις που ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση του Ραχόι αντί για έκτακτα και περιοσμένα μέτρα με την εφαρμογή του άρθρου 155 στοχεύει στην... κατάληψη της Καταλωνίας. 

Ζ. Κοσκουμπιέλα στην “Αυγή”: Πως θα διώξουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ενωτικής καταλανικής Αριστεράς CSQEP στην τοπική βουλή της Καταλωνίας Ζοάν Κοσπουμπιέλα τόνισε την “Αυγή” τις ανησυχίες του για την εφαρμογή του άρθρου 155 προειδοποιώντας ότι “ξέρουμε πως μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά δεν ξέρουμε πως θα βγούμε από αυτό”. Σε μακροσκελή συνέντευξή του, που θα δημοσιευτεί στην “Αυγή της Κυριακής” ο Κοσκουμπιέλα φοβάται ότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα από τη στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση προσπαθήσει να αναλάβει αρμοδιότητες των αυτοδιοικητικών αρχών, γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της καταλανικής κυβέρνησης και ο λαός της Καταλωνίας μπροστά σε μια τέτοιου είδους πρωτοφανή παρέμβαση.

Κολάου στον Σάντσεθ: Εκλέχθηκες για να διώξεις τη δεξιά, όχι να γίνεις δεκανίκι της

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου απέρριψε εκ νέου τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και την εφαρμογή του άρθρου 155 ασκώντας σκληρή κριτική στον ηγέτη των σοσιαλιστών Σάντσεθ υπογραμμίζοντας ότι “εκλέχθηκε για να διώξει το Λαϊκό Κόμμα, σιώπησε για αρκετό καιρό και τώρα κάνει το δεκανίκι για την εφαρμογή του άρθρου 155”, ενώ αναφερόμενη στη σύλληψη του Σάντσεθ και του Κουισάρτ τόνισε ότι “όσοι υπάρχουν δύο άτομα στη φυλακή για πολιτικούς λόγους θα βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις”.

Η Κολάου προειδοποίησε από τις οθόνες της δημόσιας καταλανικής τηλεόρασης TV3 ότι “το άρθρο 155 θα προκαλέσει εντάσεις σε όλη την Καταλωνία και όχι μόνο στη Βαρκελώνη”, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενός δημοψηφίσματος με εγγυήσεις, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του καλέσματος των ANC και Omnium Cultural για την ανάληψη μικρών ποσών από τα ΑΤΜ. Η στήριξη των σοσιαλιστών στην εφαρμογή του άρθρου 155 εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την Κολάου να αρνηθεί τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας PSC στη δημοτική αρχής της και να αναζητήσει άλλου συμμάχους. Η Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC συζητά ήδη τη διακοπή της συνεργασίας της με τους σοσιαλιστές στους δήμους, που μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση αρκετών σοσιαλιστών δημάρχων.

Για την Κολάου “ούτε το άρθρο 155 ούτε η ανεξαρτησία αποτελούν λύσεις”, ενώ σε ότι αφορά τις δύο συλλήψεις τόνισε ότι “οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων είχαν πάντα μια παραδειγματική συμπεριφορά” και πως η σύλληψή τους “αποτελεί απόλυτη ανωμαλία.. γιατί και οι δύο καλούσαν πάντα υπέρ της ηρεμίας και της σοβαρότητας και η σύλληψή τους αυξάνει την ένταση”.

Ο Επιτροπή της Προεδρίας του Δήμου της Βαρκελώνης απέρριψε την πρόταση του αριστερού CUP να χαρακτηριστεί ο βασιλίας Φελίπε “persona non grata”, με την εθνικιστική καταλανική δεξιά PdeCAT, τη Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστεράς της Καταλωνίας ERC και τους κεντρώους Democrates να ψηψίζουν υπέρ της πρότασης και το Barcelona En Comù της δημάρχου Κολάου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC, το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες να ψηφίζουν κατά. Το Barcelona En Comù της δημάρχου Κολάου είχε απέχει πέρσι σε ψηφοφορία με ανάλογο αίτημα που είχε καταθέσει πάλι το CUP.

Για την καταλανική και ισπανική Αριστερά η στροφή των σοσιαλιστών “αλλάζει το σενάριο” γιατί ο Σάνσεθ αγνόησε τις εκκλήσεις και τα μηνύματα του Unidos Podemos και των ηγετών της καταλανικής Αριστεράς, Ντομένετς και Κολάου για διάλογο με τους σοσιαλιστές, παρά το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία συνεργασίας στο δήμο της Βαρκελώνης.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της Αριστεράς χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα και εναντίον της καταλανικής κυβέρνησης, για να αποφύγουν πιθανώς τη σύγχυση που καλλιεργούν ορισμένοι ότι ταυτίζονται με όσους υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ενώ καλλιεργούν μεταξύ τους ένα είδος “συντονισμού, αλλά όχι συγχρονισμού” των κινήσεών τους για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια. Η Κολάου ευχαρίστησε δημοσίως τον Ιγκλέσιας για την πολιτική διαλόγου και συμβίωσης που ακολουθεί και την παραμονή της Καταλωνίας σε μια “νέα Ισπανία”.

Το χρονοδιάγραμμα της... μονομαχίας

Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει το Σάββατο τα μέτρα που θα συνοδέψουν την εφαρμογή του άρθρου 155, που θα πρέπει να την αποφασίσει η γερουσία.

Μετά το συμβούλιο υπουργών η Επιτροπή των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της γερουσίας θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή 27 γερουσιαστών από τις Επιτροπές Αυτονόμων Κοινοτήτων και Συντάγματος για να διαμορφώσει την πρόταση που θα κατατεθεί σε ψήφιση λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση της κυβέρνησης.

Η ολομέλεια της γερουσίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, αφού απορρίφθηκαν οι εναλλακτικές ημερομηνίες για τις αρχές της επόμενης εβδομάδες, για να απορροφηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιδράσεις στων αγορών.

H πρόεδρος της καταλανικής βουλής Φορκαδέλ συγκάλεσε για το πρωί της Δευτέρας τη συνεδρίαση των προέδρων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για να συμφωνηθεί η ημερομηνία και η ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της καταλανικής βουλής, που πιθανώς θα προχωρήσει στη ψήφιση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

1.066 τραυματίες από την καταστολή

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας ανακοίνωσε ότι οι υποδομές Υγείας της Καταλωνίας κατέγραψαν την προσφορά βοηθείας σε 1.066 τραυματίες από την αστυνομική βία από την 1η έως της 4 Οκτωβρίου και ότι την ημέρα του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου οι Πρώτες Βοήθειες περιέθαλψαν 991 τραυματίες. Το Τμήμα Υγείας της Καταλωνίας δημοσιοποίησε πλήρη λίστα των τραυματιών, τις βλάβες που υπέστησαν, που τους παρασχέθηκε η βοήθεια και από ποιους γιατρούς και νοσηλευτές. Από τους 1.066 τραυματίες το 43,9% παρουσίαζε μώλωπες, το 38,6% πολλαπλούς μώλωπες, το 5% άλλα τραύματα, το 68,3% ήταν άνδρες, το 31,7% γυναίκες, ενώ προσφέρθηκε βοήθεια σε δύο ανήλικους κάτω των 11 ετών, σε 23 άτομα άνω των 79 ετών και ότι σε 64 άτομα προσφέρθηκε βοήθεια για άγχος ή υποθερμία. Υπήρξαν 5 βαριά τραυματίες και ένα άτομο έχασε το ένα μάτι του από σφαίρα καουτσούκ που πυροβολήθηκε από την εθνική αστυνομία ή την Γκουάρδια Θιβίλ.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Καταλωνίας Τραπέρο, που αντιμετωπίζει ποινές 10ετούς κάθειρξης για ανταρσία, έγινε δεκτός με επευφημίες στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του Ιδρύματος Δημόσιας Ασφάλειας της Καταλωνίας, με τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους να τον χειροκροτούν όρθιοι για αρκετά λεπτά.

Ανεξαρτησία από... αναλήψεις σε ΑΤΜ

Η ANC και η Omnium Cultural ζήτησαν από τους πολίτες να προχωρήσουν σε αναλήψεις χρημάτων από τα ΑΤΜ το πρωί της Παρασκευής σε ένδειξη ένδειξη αλληλεγγύης προς τους δύο προέδρου των οργανώσεων που κρατούνται με την κατηγορία της ανταρσίας. Η πρωτοβουλία αυτή δεν φαίνεται να είχε επιτυχία,γιατί σχηματισίστηκαν μόνο μικρές ουρές σε ελάχιστα ΑΤΜ στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Ηγετικά στελέχη του δεξιού εθνικιστικού PDeCAT, που στηρίζει τον Πουιζεμόντ άσκησαν κριτική στην πρωτοβουλία των δύο συλλογηκοτήτων, με τον τοπικό υπουργό Επιχειρήσεων Βίλα να προειδοποιεί ότι “το να θέτεις σε κίνδυνο την οικονομία αποτελεί ένα αυτογκόλ”.

Το σοσιαλιστικό συνδικάτο της UGT κατήγγειλε ως “ανεύθυνο” το κάλεσμα των δύο οργανώσεων για την ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ και δήλωσε την αλληλεγγύη του προς τους εργαζόμενους στις τράπεζες που θα πρέπει να αντικαθιστούν στα ΑΤΜ τα μικρά ποσά των αναλήψεων.

Μας: Θα ξανακερδίσουμε, εάν δεν μας βγάλουν στην... παρανομία

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας και πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Καταλωνίας, του δεξιού PDeCAT, σχολιάζοντας την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών από την εφαρμογή του άρθρου 155, τόνισε ότι δεν θα επιλύσουν τίποτα γιατί τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας θα έχουν ξανά την απόλυτη πλειοψηφία της τοπικής βουλής, εάν τους επιτραπεί να κατεβούν στις εκλογές και δεν έχουν κηρυχθεί παράνομα.

Ο Μας ζήτησε από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας να προσπαθήσουν έως την τελευταία στιγμή για λύσει με την κυβέρνηση της Μαδρίτης, γιατί σύμφωνα με την εμπειρία του “ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες μπορούν να βρεθούν ιδέες για να λυθούν προβλήματα που φαίνονταν άλυτα”.

Το “Μιλάμε” στους δρόμους για το διάλογο

Η πρωτοβουλία πολιτών “Μιλάμε” κάλεσε τον Ραχόι και τον Πουιζδεμόντ να συναντηθούν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου για να βρουν λύσεις διαμέσου διαλόγου, για να αποφευχθεί μια πρωτοφανής για την ιστορία της χώρας πολιτική, κοινωνική και τοπικιστική αντιπαράθεση από την εφαρμογή του άρθρου 155 και τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Εάν οι δύο ηγέτες αρνηθούν το διάλογο η πρωτοβουλία “Μιλάμε” θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν υπέρ του διαλόγου, όπως είχε κάνει στις 7 Οκτωβρίου έξω από το δημαρχείο της Βαρκελώνης.

Πρόεδρος κυβέρνησης Βάσκων: Δημοψήφισμα με εγγυήσεις στην Καταλωνία

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων και ηγέτης του εθνικιστικού δεξιού PNV Ουρκούγιου απαντώντας στην τοπική βουλή σε επερώτηση των αριστερών EH Bildu και Eikarrekin Podemos ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Μαδρίτης και της Καταλωνίας “να σταμτήσουν να προσπαθούν να κερδίσουν η μία την άλλη με βραχυπρόθεσμες τρίπλες και να βρουν μια λύση διαμέσου του διαλόγου... και να συμφωνήσουν στο μακροπρόθεσμο διάστημα σε ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις”. “Οι δύο κυβερνήσεις πρέπει πρώτα να σκεφτούν τις συνέπειες από αποφάσεις χωρίς επιστροφή, γιατί ξέρουμε πως θα αρχίσει η διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 155, αλλά δεν ξέρουμε πως θα τελειώσει”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης των Βάσκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL