Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Καταλωνία: Δεξιά και σοσιαλιστές με το άρθρο 155, Ιγκλέσιας και Γκαρθόν με το διάλογο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλωνία: Δεξιά και σοσιαλιστές με το άρθρο 155, Ιγκλέσιας και Γκαρθόν με το διάλογο

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες”. Με αυτό το σύνθημα 70 συλλογικότητες της Καταλωνίας, μεταξύ των οποίων τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας CC.OO. και UGT, καλούν το Σάββατο το απόγευμα σε διαδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης για την άμεση απελευθέρωση των “πολιτικών κρατούμενων”, των προέδρων της ACN και της Omnium Cultural. Η διαδήλωση αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη μαζική απάντηση στην κυβέρνηση του Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα που νωρίτερα θα έχουν ψηφίσει στο υπουργικό συμβούλιο την εφαρμογή του άρθρου 155 για την αναστολή των αυτοδιοικητικών θεσμών της Καταλωνίας.

Η ισπανική κυβέρνηση θα αποφασίσει το Σάββατο να θέσει στη γερουσία την ψήφιση για την εφαρμογή του άρθρου 155, ενώ σύμφωνα με το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα η γερουσία θα συγκληθεί για να ψηφίσει τα μέτρα στα τέλη της επόμενης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, με τη Δευτέρα 30 ή την Τρίτη 31 Οκτωβρίου να αποτελούν τις δυο πιο πιθανές ημερομηνίες για την ψηφοφορία. Το Λαϊκό Κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη γερουσία, αλλά έχει διασφαλίσει την ψήφο των σοσιαλιστών και των “Πολιτών”. Από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι Μέρκελ και Μακρόν έστειλαν μηνύματα για την ενότητα της Ισπανίας.

Ιγκλέσιας: Όχι στην ανεξαρτησία, αλλά όχι με τη βία

Ο ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας κατήγγειλε την τακτική του Ραχόι να εφαρμόσει το άρθρο 155 από τη στιγμή που ο Πουιζδεμόντ τόνισε ότι δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν συμφωνεί με την απειλή του Πουιζδεμόντ να προχωρήσει στην ανακήρυξη εάν ο Ραχόι εφαρμόσει το άρθρο 155.

Αναφερόμενος στη στάση των σοσιαλιστών ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι “με αυτή την πολιτική, το μέγιστο που προσβλέπει ο Σάντσεθ είναι να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ραχόι”, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι “εδώ και εβδομάδες μιλά μόνο με τον Ραχόι” και ότι το Unidos Podemos θα επαναφέρει στη βουλή το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης που απορρίπτουν οι σοσιαλιστές.

Υπάρχουν δύο επιλογές. Να ρίξουμε λάδι στη φωτιά ή να στοιχηματίσουμε για λύσεις. Η λύση περνά από ένα συγκεκριμένο διάλογο. Εμείς υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια ένα δημοψήφισμα που θα το συμφωνήσουμε. Θέλουμε να ανατρέψουμε το σχέδιο της ανεξαρτησίας, αλλά όχι με τη δύναμη – βία”, τόνισε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι “το νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα οδηγείται σε πρόωρη γήρανση”, που τον “ανησυχεί και τον απογοητεύει”, γιατί “δεν καταλαβαίνουμε γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει την πιο ακραία και διεφθαρμένη δεξιά”.

Εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε καταθέσει μια προσφυγή ψήφου εμπιστοσύνης με συμφωνία μαζί μας και τα πολιτικά κόμματα της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων θα ήμασταν πιο κοντά στην επίλυση του καταλανικού προβλήματος με βάση δημοκρατικές λύσεις”, συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας.

Γκαρθόν: Διάλογο για επίλυση του προβλήματος

Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidos Podemos Γκαρθόν κάλεσε τις κυβερνήσεις της Μαδρίτης και της Καταλωνίας σε διάλογο από τη στιγμή που η δεύτερη παραδέχθηκε ότι δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία.

Ο Γκαρθόν δήλωσε απογοητευμένος από την απειλή του Πουιζδεμόντ να ανακηρύξει την ανεξαρτησία, θεωρώντας “ένα μεγάλο λάθος τη διαδρομή” των Καταλανών εθνικιστών, γιατί “είναι δύσκολο να καλείς σε διάλογο όταν απειλείς, γιατί δεν θα λύσεις το πρόβλημα”, ενώ από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση του Ραχόι, οι σοσιαλιστές και οι “Πολίτες” αρνούνται να παραδεχθούν ότι ο Πουιζδεμόντ δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία γιατί “στοιχηματίζουν στην καταστολή”. “Η καλύτερη λύση για να προστατεύσουμε την ενότητα της Ισπανίας είναι να πείσουμε την Καταλωνία με ένα νέο σχέδιο για την χώρα... Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σύνθετη κατάσταση από τους ανεύθυνους κυβερνήτες. Δεν είναι περίεργη η κούραση και ο φόβος των πολιτών”, συμπλήρωσε ο Γκαρθόν.

Καταλανική Αριστερά

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ενωτικού σχήματος της καταλανικής Αριστεράς στη βουλή της Μαδρίτης En Comù Podem Ντομένετς προειδοποίησε ότι “η ισπανική κυβέρνηση θέλει να αναστείλει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας ισχυριζόμενη ότι έγινε κάτι που δεν έγινε”, εκτιμώντας ότι ο Ραχόι “θα δημιουργήσει μια μαζική μη κατανοητή αντιπαράθεση στην Καταλωνία” και ότι “η ανεύθυνη στήριξη των σοσιαλιστών στο Λαϊκό Κόμμα προδικάζει το μέλλον της Καταλωνίας και της Ισπανίας”.

Ο γραμματέας του Podem της Καταλωνίας Φατσίν τόνισε ότι “γελοιοποιούνται το Λαϊκό Κόμμα και ο Ραχόι” επιμένοντας στην εφαρμογή του άρθρου 155 από τη στιγμή που ο Πουιζδεμόντ παραδέχθηκε ότι “δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία”, προειδοποιώντας ότι “το Podem και η τεράστια πλειοψηφία του λαού της Καταλωνίας δεν θα επιτρέψουν την επίθεση στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας”, ζητώντας τη δημιουργία “μετώπου απόρριψης των μέτρων που θα προβλέπει η εφαρμογή του άρθρου 155”.

Σοσιαλιστές: Άρθρο 155 με το... μέτρο και στήριξη σε Ραχόι

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα στηρίζει στη γερουσία την “περιορισμένη και σύντομη” εφαρμογή του άρθρου 155 μπροστά τον “απαράδεκτο κίνδυνο” της πολιτικής της καταλανικής κυβέρνησης, η οποία για τους σοσιαλιστές έχει ακόμη το χρονικό περιθώριο να συγκαλέσει τοπικές εκλογές, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του έτους.

Η σοσιαλίστρια πρώην υπουργός Κάλβο συναντήθηκε επί σειράς ωρών με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σάενθ Ντε Σανταμαρία για να διαμορφώνουν ένα κοινό πλαίσιο των μέτρων που θα εφαρμοστούν για το άρθρο 155.

Ο γραμματέας Οργανωτικού των σοσιαλιστών Άβαλος τόνισε ότι “μέχρι την ψήφιση των μέτρων από τη γερουσία παραμένουν ανοικτές οι πόρτες για το διάλογο” και ότι το κράτος “δεν μπορεί να υποχωρήσει στην απαράδεκτη απειλή” του Πουιζδεμόντ, που διοργάνωσε ένα δημοψήφισμα “χωρίς εγγυήσεις και ελέγχους με βάση έναν αντισυνταγματικό νόμο”. Για τους σοσιαλιστές ο Πουιζδεμόντ δεν θέλει το διάλογο, αλλά διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC θεωρεί “αναπόφευκτη την εφαρμογή του άρθρου 155 κάτω από την απειλή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας”.

ERC: Ραχόι σταμάτα τις μηχανές να μιλήσουμε

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλωνίας ERC Σαμπριά, που στηρίζει την κυβέρνηση του Πουιζδεμόντ, τόνισε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Μαδρίτης εφαρμόσει το άρθρο 155 χωρίς να έχει ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία η μόνη και αναπόφευκτη λύση για την Καταλωνία θα είναι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, προειδοποιώντας ότι η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστήσει την προσοχή της στη “φόρμουλα” που θα διατυπωθεί από το Ραχόι το αίτημα της εφαρμογής του άρθρου 155 στην ισπανική γερουσία.

Η κυβέρνηση του Ραχόι θα πρέπει να σταματήσει τις μηχανές για να μιλήσουμε και να μην χάσουμε άλλες ευκαιρίες. O Πουιζδεμόντ έβαλε σε standby την ανεξαρτησία, ο Ραχόι θα πρέπει να βάλει σε standby την εφαρμογή του άρθρου 155 για να έχουμε διάλογο”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ERC στη βουλή τηξ Μαδρίτης Ταρδά.

Λαϊκό Κόμμα

Ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Αθνάρ, που διατηρεί τις πλέον ακραίες θέσεις εναντίον των Καταλανών εθνικιστών, επιτέθηκε στην πράξη στον Ραχόι και την πολιτική της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος προειδοποιώντας ότι “η συνταγματική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να αποτελέσει την καταβολή σε δόσεις του αντιτίμου που δεν θέλουμε να καταβάλλουμε τώρα στους Καταλανούς αποσχιστές”.

Βάσκοι εθνικιστές

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων και ηγέτης του δεξιού PNV Ουρκούγιο προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ραχόι ότι “σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφαρμόσει το άρθρο155, γιατί δεν υπήρξε καμία μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας”, ζητώντας από τις κυβερνήσεις της Μαδρίτης και της Καταλωνίας “να δρομολογήσουν μια διαδικασία διαλόγους, χωρίς προϋποθέσεις και όρους και χωρίς την ταπείνωση κανενός”. Το PNV δήλωσε ότι θα ψηφίσει εναντίον της εφαρμογής του άρθρου 155 στη γερουσία.

Το Ευρωκοινοβούλιο “Πιλάτος” για τις συλλήψεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα να συζητηθεί την επόμενο εβδομάδα το θέμα της κράτησης των δύο ηγετών του κινήματος της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας Σάντσεθ και Κουισάρτ

Το αίτημα της συζήτησης είχε καταθέσει στο Συμβούλιο των Προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, που διαμορφώνει την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ήταν και η μόνη που το ψήφισε.

ΑNC: Ανεξαρτησία στα “πρότυπα” διάλυσης της... ΕΣΣΔ

Η μεγάλη καταλανική οργάνωση ANC κυκλοφόρησε βίντεο που παρουσιάσει την διαδικασία της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας με το τέλος και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, υποστηρίζοντας ότι στην αρχή ούτε ο Γκορμπατσόφ ούτε ο Γιέλτσιν αναγνώρισαν τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας που είχαν διεξαχθεί σε πολλές σοβιετικές δημοκρατίες, όπως της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, αλλά μετά αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία τους.

Στο βίντεο υπάρχουν και οι δηλώσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου και υπουργού των ΗΠΑ Μπους και Μπέικερ που αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Σλοβενίας, εκτιμώντας ότι η Γιουγκοσλαβία θα απέφευγε τη διάλυση(!).

Ελεγκτικό Συνέδριο και πρόστιμα

Το ισπανικό Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε άλλες δεκαπέντε ημέρες διορία στον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Μας για να συγκεντρώσει τα υπόλοιπα 3 από τα 5,2 εκατομμύρια που ζητά ως εγγύηση για το κόστος του δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου του 2014. Τη Δευτέρα ο Μας είχε καταθέσει 2,2 εκατ. και είχε ζητήσει διορία δύο εβδομάδων για να καταβάλλει και το υπόλοιπο ποσό, που συγκεντρώνεται από τους οπαδούς του κόμματός του και του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο Μας είναι σήμερα πρόεδρος του μεγαλύτερου καταλανικού κόμματος, PDeCAT, που στηρίζει τον Πουιζδεμόντ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL