Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σάλος από την δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε τα Panama Papers στην Μάλτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάλος από την δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε τα Panama Papers στην Μάλτα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία της μαλτέζας δημοσιογράφου και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία σκοτώθηκε χθες από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός ότι μία γνωστή δημοσιογράφος η οποία έχαιρε σεβασμού, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, έχασε χθες τη ζωή της σε μια προφανώς στοχευμένη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καταδίκασαν την επίθεση με τον πιο ισχυρό τρόπο.

«Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ερευνά, να κάνει άβολες ερωτήσεις και αποτελεσματικά ρεπορτάζ βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών μας και πρέπει να είναι εγγυημένο σε όλους τους καιρούς. Ευελπιστούμε τώρα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη αν και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να διορθωθεί αυτό το κακό», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

H Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά και συνέβαλε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, έχασε την ζωή της όταν εξερραγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, το στενό περιβάλλον του οποίου είχε κατηγορηθεί από την Καρουάνα Γκαλιζία, κατήγγειλε τη "βάρβαρη" δολοφονία και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

"Αυτό που συνέβη σήμερα είναι απαράδεκτο σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα είναι μια μάυρη ημέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης" είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους Μαλτέζους να παραμείνουν ενωμένοι. Η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί ως χρονογράφος σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της. Ήταν όμως γνωστότερη για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Στις αρχές Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα του Μουσκάτ κέρδισε με άνεση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού. Στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε κεντρικό ρόλο η Καρουάνα Γκαλιζία.

Την περασμένη άνοιξη το περιοδικό Politico είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα μπλόγκερ στις "28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη", γράφοντας για αυτήν ότι είναι "ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα".

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν πολίτες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μάλτας, Βαλέτα, ζητώντας  συληφθούν οι δράστες της δολοφονίας και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

https://twitter.com/BepGal/status/920256050166685696?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/BriguglioMike/status/920256342325161986?ref_src=twsrc^tfw

"Δεν είναι τραγωδία, είμαστε σε πόλεμο" δηλώνει ο γιος της

Ο γιός της δημοσιογράφου σε ανάρτηση στην προσωπική σελίδα στο Facebook αφού περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές από την έκρηξη σημειώνει: "Ναί είμαστε ένα κράτος μαφιόζων που μπορεί να σε κομματιάσει επειδή ασκείς τις ελευθερίες σου" ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει ότι η δολοφονία της μητέρας του δεν είναι τραγωδία αλλά απλά δείχνει ότι έιμαστε σε πόλεμο. 

"Η μητέρα μου δολοφονήθηκε επειδή μπήκε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και σε εκείνους που επιδιώκουν να το παραβιάσουν, όπως τόσοι ισχυροί δημοσιογράφοι. Αλλά έγινε επίσης στόχος επειδή ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που το έκανε. Αυτό συμβαίνει όταν οι θεσμοί του κράτους αποδυναμώνονται: ο τελευταίος που μένει όρθιος είναι συχνά ένας δημοσιογράφος. Και ο πρώτος που πέφτει νεκρός...

...Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω εμένα να τρέχω μέσα στην κόλαση στο χωράφι, προσπαθώντας να βρω έναν τρόπο να ανοίξω την πόρτα, η κόρνα του αυτοκινήτου (της) ακόμη να σφυρίζει, να ουρλιάζω σε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν με έναν μόνο πυροσβετήρα. Με κοίταζαν. "Λυπάμαι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", μου είπε ένας από αυτούς. Κοίταξα κάτω και ήταν παντού γύρω μου μέλη του σώματος της μητέρας μου. Συνειδητοποίησα ότι είχαν δίκιο, ήταν μάταιο. "Ποιός είναι μέσα στο αυτοκίνητο;", με ρώτησαν. "Η μητέρα μου είναι. Είναι νεκρή. Είναι νεκρή εξαιτίας της δικής σας ανικανότητας". Ναι, ανικανότητα και αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία να αποτραπεί αυτό....

...Συγγνώμη που γίνομαι ωμός, αλλά αυτό μοιάζει με πόλεμο και πρέπει να το γνωρίζετε. Αυτή δεν ήταν μια κοινή δολοφονία και δεν ήταν τραγική. Τραγικό είναι όταν κάποιος σκοτωθεί παρασυρόμενος από ένα λεωφορείο. Όταν παντού γύρω σου υπάρχει αίμα και φωτιά, αυτό είναι πόλεμος. Είμαστε ένας λαός σε πόλεμο εναντίον του κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος, που έχουν γίνει σχεδόν ταυτόσημα.

...Λίγες ώρες μετά, ενώ αυτός ο καραγκιόζης για πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με μια δημοσιογράφο την οποία επί μια δεκαετία και πλέον δαιμονοποιούσε και παρενοχλούσε, ένας από τους αστυνομικούς που υποτίθεται ερευνούσε την δολοφονία της, ο Ραμόν Μιφσούντ, ανέβασε στο Facebook: "Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει, κοπριά αγελάδας! Χαρούμενος :)”...

...Ναι, εδώ βρισκόμαστε: ένα μαφιόζικο κράτος όπου μπορείς πλέον να αλλάξεις το φύλο στην ταυτότητά σου (ευτυχώς Θεέ μου!), αλλά όπου θα ανατιναχθείς σε χίλια κομμάτια επειδή ασκείς τις βασικές σου ελευθερίες. Και εκείνοι που υποτίθεται θα έπρεπε να σε προστατεύουν, αντίθετα να πανηγυρίζουν. Πώς φτάσαμε ως εδώ;

...Η κυβέρνηση της Μάλτας επέτρεψε να ανθίσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Είναι ελάχιστα παρήγορο το ότι ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας λέει ότι "δεν θα ησυχάσει" μέχρι να βρεθούν οι δράστες, όταν ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία ενθάρρυνε αυτή την ατιμωρησία. Πρώτα στελέχωσε με απατεώνες το γραφείο του, μετά με απατεώνες και ηλίθιους την αστυνομία και στη συνέχεια με απατεώνες και ανίκανους τα δικαστήρια. Αν λειτουργούσαν ήδη οι θεσμοί, δεν θα υπήρχε δολοφονία για να ερευνηθεί και οι αδελφοί μου και εγώ θα είχαμε ακόμη μητέρα...

...Τζόζεφ Μουσκάτ, Κιθ Σέμπρι, Κρις Καρντόνα, Κόνραντ Μίτσι, Γενικέ Εισαγγελέα και μια μακρά λίστα από αξιωματούχους της αστυνομίας που δεν κάνατε τίποτα: είστε συνένοχοι. Είστε υπεύθυνοι γι αυτό".

https://twitter.com/mattagius/status/919938721453166592?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/sauterne/status/919938250613157888?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/euronews/status/920244659875696640?ref_src=twsrc^tfw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL