Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Tελεσίγραφο παράδοσης άνευ όρων στους Καταλανούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Tελεσίγραφο παράδοσης άνευ όρων στους Καταλανούς

Η Μαδρίτη “πανηγυρίζει” την υπαναχώρηση της Βαρκελώνης να “παγώσει” την ανεξαρτησία και ζητά στην πράξη την παράδοση άνευ όρων των Καταλανών εθνικιστών μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες απειλώντας με την αναστολή των αυτοδιοικητικών τους θεσμών, ενώ το Unidos Podemos συνεχίζει να αποτελεί τη μόνη εθνική πολιτική δύναμη που στοιχηματίζει στον διάλογο και τη συμφιλίωση μετά τη νέα στροφή των Σοσιαλιστών προς την “τριπλή συμμαχία” με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες. Εν τω μεταξύ, την όρασή του από το ένα μάτι έχασε ο πολίτης που είχε τραυματιστεί από σφαίρα καουτσούκ των αστυνομικών την 1η Οκτωβρίου, γεγονός που μεγαλώνει την οργή για την αστυνομική βία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απαίτησε την επιστροφή της νομιμότητας στην Καταλωνία, χωρίς να αναφερθεί στην ανάγκη διαλόγου, και υποσχέθηκε μια συνταγματική μεταρρύθμιση χωρίς τους... Καταλανούς. “Δεν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στο νόμο και στην παρανομία. Κύριε Πουτζντεμόν, θα επιστρέψετε στη νομιμότητα;”, ρώτησε από το βήμα της Βουλής της Μαδρίτης ο Ραχόι, καθιστώντας σαφές ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση “θα καθορίσει την πορεία της χώρας στο επόμενο διάστημα”. Για τον Ραχόι, οι θεσμοί της Καταλωνίας επιτέθηκαν στην ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών, παραβίασαν το σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα και οδήγησαν στη φυγή των εταιρειών από την Καταλωνία. “Ό,τι δεν είναι νόμιμο δεν είναι δημοκρατικό” συμπλήρωσε ο Ραχόι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προφανώς κάνει μια επίδειξη δύναμης και στοχεύει στην πολιτική εξόντωση του Πουτζντεμόν, της κυβέρνησής του και της εξασθενισμένης πλειοψηφίας του στην καταλανική Βουλή μετά την ανακοίνωση της αναστολής της ανεξαρτησίας για τις επόμενες εβδομάδες, στο πρότυπο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας.

Ραχόι σε Πουτζντεμόν: Αποκηρύξτε την ανεξαρτησία

Ο Ραχόι σε "συνέντευξή Τύπου" χωρίς ερωτήσεις ζήτησε από τον Πουτζντεμόν να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και εάν σκοπεύει να επιστρέψει στη νομιμότητα, γιατί η απάντηση αυτή θα καθορίσει εάν η ισπανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το άρθρο 155 του συντάγματος.

Οι εκπρόσωποι των δύο καταλανικών εθνικιστικών κομμάτων στην ισπανική Βουλή, του δεξιού PDeCAT και της αριστερής ERC, ζήτησαν από τον Ραχόι να μη χάσει την ευκαιρία για τον διάλογο που προσέφερε η κυβέρνηση της Καταλωνίας, γιατί διαφορετικά θα προχωρήσουν στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Ο εκπρόσωπος της καταλανικής Αριστεράς Ντομένετς προειδοποίησε τον Ραχόι: “Αν δεν μπορείς να κάνεις διάλογο, φύγε. Για το καλό της Καταλωνίας και της Ισπανίας”.

Από την άλλη πλευρά, ο αδιάλλακτος ηγέτης των Πολιτών Ριβέρα υπογράμμισε ότι ο Ραχόι τον διαβεβαίωσε ότι “δρομολογήθηκε η εφαρμογή του άρθρου 155”. Η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Ρόμπλες απέρριψε τη διαμεσολάβηση που ζητά ο Πουτζντεμόν, ενώ ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλωνίας TSJC υπογράμμισε ότι καμία ανακήρυξη της ανεξαρτησίας “άμεση ή έμμεση” δεν μπορεί να ισχύσει γιατί ισχύουν το σύνταγμα και οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στους ισπανικούς θεσμούς, στην κυβέρνηση και στις πολιτικές δυνάμεις για την ανεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση της Καταλωνίας μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο της χώρας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπρόβσκις.

Ο Ραχόι “κέρδισε” τον Σάντσεθ

Ο Ισπανός δεξιός πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Σάντσεθ, διασφαλίζοντας τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος με αντάλλαγμα την υπόσχεση για συνταγματική μεταρρύθμιση. “Είναι προφανές ότι εφαρμόζεται το άρθρο 155. Σε σχέση με την απάντηση του Πουτζντεμόν θα είναι αυτός ο υπεύθυνος μπροστά στην Ισπανία, το κράτος δικαίου και θα απαντήσουμε με τα εργαλεία που μας επιτρέπει το σύνταγμα” είπε ο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας την έναρξη της διαδικασίας για μια συνταγματική μεταρρύθμιση μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ο Σάντσεθ τόνισε επίσης ότι ο Πουτζντεμόν “δεν ήταν ειλικρινής όταν μίλησε στην καταλανική Βουλή”, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει τι ακριβώς θα σημαίνει η εφαρμογή του άρθρου 155. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζει επίσης πως η πιθανή εφαρμογή του άρθρου 155 μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές στην Καταλωνία “μπροστά στην πλήρη ακυβερνησία”.

Νέα “τριπλή συμμαχία” με εθνικιστικά χαρακτηριστικά

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας από το βήμα της Βουλής ζήτησε από τον Ραχόι να μην εφαρμόσει το άρθρο 155 και να μπει επικεφαλής του διαλόγου. “Κύριε πρωθυπουργέ, μπείτε μπροστά από τον διάλογο και όχι πίσω από τους αστυνομικούς και τον νόμο... Είστε ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για τη διάσπαση της Ισπανίας. Ο κ. Πουτζντεμόν άκουσε τον κ. Τουσκ και δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία. Ακούστε τον και εσείς. Μη διασπάτε την Ισπανία. Κάντε ένα δημοψήφισμα” κατέληξε ο ηγέτης του Unidos Podemos. Για την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Unidos Podemos και των συνεργαζόμενων ενωτικών ψηφοδελτίων Μοντέρο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέστρεψε στην “τριπλή συμμαχία” με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, ενώ ο Σάντσεθ “εξαπάτησε” τα μέλη και τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που τον είχαν στηρίζει στις προκριματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

Κολάου και Γκαρθόν υπέρ του διαλόγου

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου υπογράμμισε ότι η ερώτηση του Ραχόι προς τον Πουτζντεμόν οδηγεί στην “αποκλιμάκωση της έντασης" και προσφέρει “ανάσα”, αλλά “επείγει όλοι οι πολιτικοί παράγοντες να εργαστούν για να φτάσουμε στον διάλογο και σε πραγματικές λύσεις”. Ο πρόεδρος της Καταλωνίας συνάντησε τη δήμαρχο της Βαρκελώνης και την ευχαρίστησε για τις προσπάθειές της για την έναρξη του διαλόγου.

Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν τόνισε μετά την ανακοίνωση του Ραχόι ότι “ερμηνεύουμε ότι δεν εφαρμόζεται το άρθρο 155. Ζούμε μια παράξενη στιγμή. Υπάρχει μια άτυπη διαπραγμάτευση στην οποία λάμπουν τα πάντα εκτός από την αλήθεια. Δεν μιλάνε ξεκάθαρα. Αλλά είμαστε σε καλύτερη θέση από την προηγούμενη μέρα”. Για τον Γκαρθόν “είναι καλή η ιδέα ο Πουτζντεμόν να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να υπάρξει ένας χώρος για τον διάλογο”.

Το μικρό αριστερό κόμμα CUP, που έχει δέκα βουλευτές στην καταλανική Βουλή, απέρριψε την πρόταση της συνταγματικής μεταρρύθμισης γιατί “είναι ένα πανηγύρι που δεν μας αρέσει”. Ο βουλευτής του CUP Σαλαντιέ τόνισε ότι σέβεται την απόφαση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά απαιτεί και “τον σεβασμό της απόφασης αυτοδιάθεσης του λαού της Καταλωνίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL