Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Πορτογαλία: Αντιμέτωπος με 31 κατηγορίες και ¨μαύρη κάσα¨ 24 εκατ. ο Σόκρατες, ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πορτογαλία: Αντιμέτωπος με 31 κατηγορίες και ¨μαύρη κάσα¨ 24 εκατ. ο Σόκρατες, ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός

Του Αργύρη Παναγόπουλου

O πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες κατηγορείτε από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας του για 31 εγκλήματα, 3 παθητικής διαφθοράς, 17 ξέπλυμα κεφαλαίων, 9 πλαστογραφία στοιχείων και 2 φορολογικής απάτης, δραστηριότητες οι οποίες του επέτρεψαν να συγκεντρώσει πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ διαμέσου λογαριασμών στην Ελβετία.

Μετά από τριετή έρευνα, την αποκαλούμενη “Επιχείρηση Μαρκήσιος”, οι εισαγγελικές αρχές της Πορτογαλίας ζητούν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου έναν πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2014 στο αεροδρόμιο της Λισσαβόνας για να περάσει δέκα μήνες στη φυλακή για να μην παρεμποδίσει την έρευνα και ενάμιση σε κατ'οίκον περιορισμό πριν αποφυλακιστεί με όρους. Στο εδώλιο μαζί με τον Σόκρατες θα βρεθούν άλλοι 19 κατηγορούμενοι – φυσικά πρόσωπα και 9 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της “Τράπεζας Αγίου Πνεύματος” BES Σαλγκάδο, που κατηγορείτε για 21εγκλήματα και αποτέλεσε επί σειράς ετών έναν από τους ισχυρούς άνδρες της χώρας, δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Portugal Telecom PT, έναν πρώην σοσιαλιστή υπουργό και τον ιδρυτή μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Πορτογαλίας.

Οι δικαστικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα κατάσχεσαν ακίνητα, διαμερίσματα και εκτάσεις, που είναι στο όνομα του Σαλγκάδο και πιθανών “αχυράνθρωπων” με στόχο να διασφαλιστεί η οικονομική ζημιά στο δημόσιο εάν καταδικαστεί ο Σόκρατες, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2011.

“Μυθιστόρημα κενό από στοιχεία”, χαρακτήρισε η υπεράσπιση του Σόκρατες τις περισσότερες από 4.000 σελίδες της εισαγγελίας που περιγράφουν πως ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Πορτογαλία στο μνημόνιο κατάφερε να συγκεντρώσει από το 2006 έως το 2009 πάνω από 24 εκατ. ευρώ στην Ελβετία. Για την υπεράσπιση οι εισαγγελικές αρχές “υπερέβησαν όλες τις προθεσμίες του νόμου”, ενώ οι κατηγορίες είναι “αβάσιμες, ανόητες και αντιφατικές”. Η υπεράσπιση έχει διορία δύο μηνών για να αποφασίσει να πάει σε δίκη ή σε συμβιβασμό.

Σύμφωνα με αυτό το “μυθιστόρημα” ο Σόκρατες κέρδιζε χρήματα από τις υπηρεσίες “διαμεσολάβησης” που προσέφερε σε εταιρείες που συναλλάσσονταν με διαφόρους τομείς του δημοσίου, από τα απορρίμματα και το νερό έως την ενέργεια και τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Τα χρήματα περνούσαν από τον επιχειρηματία Σάντος Σίλβα για να καταλήξουν σε φρέσκο χρήμα στο Σόκρατες ο οποίος αγόρασε ακίνητα, μεταξύ των οποίων το πολυτελές διαμέρισμα στο Παρίσι για το οποίο είχε συλληφθεί, έργα τέχνης, πολυτελή ταξίδια και, χωρίς να υπολογιστούν τα “δώρα” σε μετρητά σε “φίλους”, χιλιάδες αντίτυπα βιβλίων που είχε γράψει... ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL