Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Οδοστρωτήρας Ραχόι στην ανεξαρτησία του Πουιχδεμόντ: Τελεσίγραφο παράδοσης άνευ όρων στην Καταλωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδοστρωτήρας Ραχόι στην ανεξαρτησία του Πουιχδεμόντ: Τελεσίγραφο παράδοσης άνευ όρων στην Καταλωνία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι σε συνέντευξή Τύπου χωρίς ερωτήσεις ζήτησε από τον πρόεδρο της Καταλωνίας Πουιχδεμόντ να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και εάν σκοπεύει να επιστρέψει στη νομιμότητα, γιατί η απάντηση αυτή θα καθορίσει εάν η ισπανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το άρθρο 155 του συντάγματος που αναστέλλει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας.

Στην πράξη ο Ισπανός πρωθυπουργός ζητά την παράδοση άνευ όρων του ηττημένου Πουιχδεμόντ και δεν έθεσε φαινομενικά χρονικά περιθώρια για την απάντηση του ηγέτη της Καταλωνίας, αλλά έκανε σαφές ότι δεν θα πρέπει να φθάσει πριν το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα αποφασίσει για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και τη δημοσίευσή τους στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ο Ραχόι συνομίλησε χθες το βράδυ με τον ηγέτη των σοσιαλιστών Σάντσεθ και φαίνεται ότι έχει το πράσινο φως τόσο των “Πολιτών” όσο και του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την εφαρμογή του άρθρου 155 το συντάγματος, εμφανίζοντας μια διευρυμένη συναίνεση δεδομένου ότι χρειάζεται να περάσει την εφαρμογή του μόνο από τη γερουσία, στην οποία το Λαϊκό Κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Ροχόι προφανώς κάνει μια επίδειξη δύναμης και στοχεύει στην πολιτική εξόντωση του Πουιχδεμόντ, της κυβέρνησής του και της εξασθενισμένης πλειοψηφίας του στην καταλανική βουλή μετά την χθεσινοβραδινή υπαναχώρηση του Πουιχδεμόντ, που ανακοίνωσε την αναστολή της ανεξαρτησίας για τις επόμενες εβδομάδες, στα πρότυπα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας.

Η υπαναχώρηση του Πουιχδεμόντ δημιούργησε ρήγματα στη συνοχή του συνασπισμού που τον στηρίζει, αφού το αριστερό CUP ζήτησε διορία ενός μηνός για να επανεξετάσει τη στάση του, δηλώνοντας ότι θα απέχει από τις διαδικασίες της τοπικής βουλής. Το CUP, που έχει δέκα βουλευτές στην τοπική βουλή αποτελεί έναν από τους πιο φανατικούς σχηματισμούς υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του συνασπισμού που στηρίζει την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας Junts pel Si Ροβίρα ζήτησε από τον Ραχόι να κάνει μια δήλωση γιατί δεν αναφέρθηκε καθόλου στο διάλογο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Χουνκουέρας, που ανήκει στο Δημοκρατικό – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ERC, επανέλαβε τη θέση του Πουιχδεμόντ για αναστολή της ανεξαρτησίας, αποκλείοντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Καταλωνία.

Οι “Πολίτες”, που ακολουθούν την πλέον σκληρή γραμμή εναντίον των Καταλανών εθνικιστών, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την αναφορά του Ραχόι στην εφαρμογή του άρθρου 155 στην Καταλωνία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δήλωσε ότι “στηρίζει την ισπανική κυβέρνηση” αναμένοντας την απάντηση του Πουιχδεμόντ, ενώ ο ηγέτης των Καταλανών σοσιαλιστών Ιθέτα ευχαρίστησε τον Ραχόι για την “προσεκτική” του παρέμβαση, ζητώντας από τον Πουιχδεμόντ “να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων” και η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Λ'Οσπιταλέτ της Καταλωνίας Μαρίν θεώρησε τη δήλωση του Ραχόι “Ισορροπημένη και προσεκτική”.

Η Cocietat Civil Catalana, με τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος, των “Πολιτών” και των σοσιαλιστών, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα διαδήλωση στη Βαρκελώνη για την “ενότητα της Ισπανίας” αύριο το πρωί στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι μια 20μελής αναρχική ομάδα κατέλαβε την ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα γύρω στις δέκα το πρωί, για να αποχωρήσει αργότερα φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας προκηρύξεις εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι. Εκπρόσωπος της ισπανικής πρεσβείας δήλωσε ότι οι καταληψίες δεν έκαναν καμία απολύτως ζημιά και ότι η ελληνική αστυνομία συνέλαβε 19 άτομα.

    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL