Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Με ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή: Colpo Grosso του Ρέντσι με το νέο εκλογικό νόμο... λαιμητόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή: Colpo Grosso του Ρέντσι με το νέο εκλογικό νόμο... λαιμητόμο

Με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα περάσει από την ιταλική βουλή ο νέος εκλογικός νόμος πλειοψηφικού και αναλογικής που προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, με τη στήριξη της δεξιάς και την οργισμένη εξέγερση των βουλευτών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο και των βουλευτών του “Άρθρο 1 – Κίνημα Δημοκρατικών Προοδευτικών” των Ντ'Αλέμα και Μπερσάνι και αυτών της “Ιταλικής Αριστεράς” του Φρατοϊάνι και Φασίνα και του ¨Δυνατόν” του Τσιβάτι. Με το νέο μικτό εκλογικό νόμο καταργείται ο αντίστοιχος σταυρός προτίμησης, θωρακίζεται η ηγεμονία της ηγεσίας των κομμάτων στις μειοψηφίες και τη βάση τους και καταστρατηγείται η ψήφος των πολιτών με την εκλογή του ενός τρίτου (1/3) των εκπροσώπων με πλειοψηφικό. Ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί ταφόπετρα για μια αριστερή αντιπολίτευση, η οποία καταδικάζεται σε ένα διακοσμητικό ρόλο.

Ο νέος νόμος λαιμητόμος

Η πρόταση νόμου του μικτού εκλογικού συστήματος προβλέπει την εκλογή του ενός τρίτου (1/3) των εκπροσώπων της βουλής και της γερουσίας με πλειοψηφικό και τα δύο τρίτα (2/3) με σύστημα απλής αναλογικής. Σύμφωνα με το νέο νόμο 231 βουλευτές εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα σε εκλογικές περιφέρειες με έναν υποψήφιο, που κερδίζει την έδρα όποιος έρθει πρώτος. Οι υπόλοιποι 398 βουλευτές εκλέγονται με απλή αναλογική που έχει όριο το 3% για το κάθε κόμμα και το 10% για τους συνασπισμούς κομμάτων. Καταργείται ο σταυρός προτίμησης και τα κόμματα θα έχουν από δύο έως τέσσερις υποψηφίους με “κλειστά” ψηφοδέλτια. Στο ψηφοδέλτιο ο πολίτης θα ψηφίζει μόνο το κόμμα. Ένας υποψήφιος μπορεί να κατέβει σε μια περιφέρεια με πλειοψηφικό και σε πέντε εκλογικές περιφέρειες με αναλογικό σύστημα.

Στη γερουσία εκλέγονται 109 γερουσιαστές με πλειοψηφικό και 199 με απλή αναλογική.

Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται οδηγίες χρήσης, ένας κωδικός για να αποφευχθούν νοθείες και οι άνδρες δεν θα μπορούν να είναι πάνω από το 60% των ψηφοδελτίων.

Οι διαδικασίες ψήφισης

H ιταλική βουλή θα ψηφίσει σήμερα με τις διαδικασίες ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τα δύο πρώτα άρθρα του νόμου και αύριο το τρίτο και τελευταίο με μυστική ψηφοφορία. Υπέρ θα ψηφίσει στο σύνολο του νόμου τόσο η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι όσο και η αντιδραστική και ρατσιστική Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι και τα υπόλοιπα κεντρώα και δεξιά μικρά κόμματα.

Ο εκλογικός νόμος αποκαλούμενος Ροζατέλουμ2 από το όνομα του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ροζάτο στα λατινικά, αποτελεί στην πράξη πλήγμα για το κίνημα του Γκρίλο και θανατική καταδίκη για τα ψηφοδέλτια που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος. Η ψήφος εμπιστοσύνης κρίθηκε αναγκαία από το Δημοκρατικό Κόμμα για να διασφαλίσει την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές για να διασφαλιστεί η θετική ψήφος των βουλευτών μετά την αποτυχία ψήφισης του προηγούμενου εκλογικού νόμου που είχε προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα και είχαν αποδεχθεί όλα τα μεγάλα κόμματα.

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης έξω από την ιταλική βουλή πραγματοποιούνται συνεχείς διαμαρτυρίες τόσο από το κίνημα του Γκρίλο όσο και από την Αριστερά. Το κίνημα του Γκρίλο θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή στις 15.00 ώρα Ελλάδος, ενώ η Αριστερά έχει δώσει ραντεβού έξω από το Πάνθεον στις 18.00 ώρα Ελλάδος

“Μόνο ο Μουσολίνι είχε κάνει τέτοια πράγματα”, τόνισε από το Radio Capital το ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εκτιμώντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος στρέφεται κυρίως εναντίον του κινήματος του Γκρίλο, που θα κρατήσει κλειστά για μετά τις εκλογές να χαρτιά των πιθανών συμμαχιών του για να κυβερνήσει. Ο Ντι Μπατίστα επανέλαβε τις “θεωρίες “ του κινήματος και του υποψήφιου πρωθυπουργού του Ντι Μάιο εναντίον των συνδικάτων υπενθυμίζοντας ότι το “κίνημα” του Γκρίλο “δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό”. ¨Τα συνδικάτα [CGIL CISL UIL]δεν υπερασπίζονται πια τους εργαζομένους, ξεπουλήθηκαν στο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο”, τόνισε ο Ντι Μπατίστα.

Το κίνημα του Γκρίλο φοβάται ότι θα χάσει πολλές έδρες γιατί οι υποψήφιοί του δεν είναι γνωστοί στο εκλογικό σώμα κια θα έχουν δυσκολίες να αναγνωριστούν από τους τους εκλογείς και κυρίως εκεί που θα ψηφίζονται οι λίστες με το πλειοψηφικό.

Βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του νέου εκλογικού νόμου χρησιμοποίησαν όλα τα κόμματα και οι ομάδες που βρίσκονται στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και κυρίως αυτά που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δεδομένου ότι από τους περίπου 70 εκπροσώπους που έχουν συνολικά σήμερα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούσαν να εκλέξουν το πολύ 20 βουλευτές εάν πάρουν το 5% στις επόμενες εκλογές. Το γεγονός όμως ότι ο νέος εκλογικός νόμος θέτει όριο 10% στους συνασπισμούς δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ήδη κατακερματισμένη Αριστερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL